Naslovna  |  Zabava  |  Kultura  |  Svečano zatvoren Sajam knjiga. Sledeće godine gostuje Maroko
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

30. 10. 2017. Beograd

Izvor: Tanjug

Svečano zatvoren Sajam knjiga. Sledeće godine gostuje Maroko

Zamenik ambasadora Nemačke Aleksandar Jung predao je danas otvorenu knjigu Muhamedu Amin Belažu, ambasadoru Kraljevine Maroka, i na taj način simbolično zatvorio Međunarodni beogradski sajam knjiga.

Na ovogodišnjem Sajmu knjiga počasni gost su bile četiri zemlje nemačkog govornog područja: Nemačka, Ssvajcarska, Lihtenštajn i Austrija. 


Na sledećem 64. Sajmu knjiga u Beogradu počasni gost biće Kraljevina Maroko. 

Predsednik odbora Međunarodnog beogradskog sajma knjiga Zoran Avramović naglasio je da je na upravo završenoj smotri knjiga bilo preko 1.000 učesnika i više direktnih izdavača nego prošle godine. 

"Naš odbor je imao tri zadatka: da sačuvamo tradiciju, unapredimo programe i da našu posredničku ulogu između čitalaca i pisaca unapredimo. Ove godine imali smo 519 direktnih izlagača, dok ih je prošle godine bilo 480. Imali smo i veći broj domaćih direktnih izdavača, 403 ukupno. Kada je reč o inostranim direktnim izlagačima, ove godine bilo ih je prisutno 116, a prošle 68. Na Sajmu knjiga je bilo ukupno 1.033 učesnika i to izlagača, siuzlagača i zastupljenih firmi. Posetioci su imali prilike da budu deo 525 programa od čega je 10 izložbi", kazao je Avramović. 

Jung je istakao gostoprimstvo Beograda i priliku da četiri zemlje predstave svoju književnost na nemačkom jeziku. 

"Imali smo posebno zadovoljstvo da učestvujemo na jednom od najvećih sajmova ovog tipa. Svi smo uživali u saradnji sa našim partnerima u Beogradu i predstavnicima gradske vlasti. Imali smo i veliku podršku lokalnih partnera kao što su 'Krokodil' i 'Traduki'. Zahvalni smo na interesovanju koje je publika u Srbiji izrazila za nemačku kulturu, jezik i književnost i verujem da će tradicionalno dobre veze između Nemačke i Srbije biti produbljene. Čestitam i ambasadoru Maroka preuzimanje statusa počasnog gosta sledeće godine", kazao je Jung. 

Ambasador Maroka ocenio je da je ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu organizovan na vrhunski način. 

"Čestitam i počsnim gostima na izuezenom nastupu. Srećan sam što je Maroko prva arapska zemlja koja ima čast da bude počasni gost na Beogradskom sajmu knjigu. To će omogućiti posetiocima da se upoznaju sa svim dimenzijama marokanske kulture. Maroko je ponosan na svoju kulturu, svoju posebnost i otvorenost prema svetu", kazao je Amin Belaž. 

Ivona Jevtić, gradska sekretarka za kulturu, izrazila je zadovoljstvo što će Maroko biti počasni gost na sledećem 64. sajmu knjiga. "Sigurna sam da će prisustvo pisaca i izdavačkih kuća iz nama prijateljske zemlje na Sajmu knjiga izazvati veliko interesovanje čitalačke publike, jer Maroko ima veoma važnu i veliku književnu tradiciju", kazala Jevtić.

Nagrade za Akademsku knjigu i Lagunu

Izdavačke kuće “Akademska knjiga” i “Laguna” primili su danas nagrade koje su dobili glasovima akreditovanih novinara kao najbolji izdavač između dva sajma za najprofesionlaniji odnos prema medijima. 

Prema glasovima 32 novinara iz 15 redakcija za najboljeg izdavača izabrana je “Alademska knjiga” koja je na ovogodišnjem 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga već pre nekoliko dana dobila nagradu sajamskog žirija kao najbolji izdavač. 

Vlasnica i glavna urednica Bora Babić je od predsednika komisije koja prebrojala novinarske glasove novinara Dragana Bogutovića primila povelju i umetničku sliku akademskog slikara Dragana Stojkova. 

Jedan od članova komisije za brojanje glasova Tatjana Nježić (Blic) je navela razloge da je toliko novinara glasalo sa “Akademsku knjigu”njenom produkcijom, jer su svih 50 naslova koje je objavila između dva sajma “pravi književni biseri”. Kao poseban doprinos obogaćivanjnu srpskih biblioteka ona je navela stihove nemačkog pesnika Encesbergera u odličnom prevodu Drinke Gojković što je prava poslastica za svakog ko ceni vrhunsku poeziju. 

Bora Babić se zahvalila svim novinarima koji su pratili sajam na nagradu koju smatra veoma važznom jer su je dodelili novinari koji odlično poznaju knjizavnost i srpsko izdavaštvo. Ona se pohvalila da je uvek imala dobre odnose sa novinarima i podsetila se kako je dobila odlične prikaze prve knjige koju je izdala iako novinar nije poznavao izdavača. 

Ona se zahvalila na ovom prizanju poklanjanjem knjige “Spasavanje medija” Žilija Kažea francuske novinarske, svim novinarima koji su došli na uručenje nagrade, jer je zaključila da će im ova knjiga dobro doći kako bi pisanim medijima vratili čitaoce. 

Direktorka marketinga “"Lagune" Ana Spasojević je u ime svoje ekipe primila povelju i sliku Dace Mar dok je Meliha Pravdić (RadioBeograd2) obrazložila odluku glasača da najviše glasova daju za drugu kategoriju. Ona je podsetila da je “Laguna” do sada tri puta nagrađivana za najprofesionalniji odnos prema medijima što je još bolja potvrda da se ovaj izdavač konstantno brine o plasmanu informacija o svojim knjigama.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije