Naslovna  |  Zabava  |  Kultura  |  Kusturica: Nobelova nagrada za književnost doživljava distorziju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

26. 10. 2017. Beograd

Izvor: Tanjug

Kusturica: Nobelova nagrada za književnost doživljava distorziju

Nobelova nagrada za književnost doživljava distorziju u poslednjih 10 godina, kazao je danas Emir Kusturica novinarima posle konferencije za medije, na kojoj su predstavljena nova izdanja Andrićevog instituta, u okviru programa Sajma knjiga.

Kusturica je istakao da je jako razočaran stavovima nobelovke, nemačke književnice Herte Miler, izrečenim u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u okviru njenog gostovanja na Beogradskom sajmu knjiga. "Strašno je to što je ta žena kazala tada", kazao je Kusturica. 


Reditelj je naglasio i da je istoričar Kristofer Klark u knjizi "Mjesečari" napravio niz materijalnih grešaka. 

"Ta knjiga je imala za cilj da se odgovornost za početak Prvog svetskog rata sa jednog, prebaci na nekoliko naroda. Izdanja Andrićevog instituta sadrže neka dokumenta koja su prvi put objavljena i pokazuju da ta knjiga ne vredi. Svi zajedno smo sa Instituta ostrašćeni u ideji da odbranimo istinu našim izdanjima i pameću ljudi sa kojima sarađujemo", rekao je Kusturica

On je napomenuo da podsećanje na prošlost treba da bude artikulacija onog što je nedovoljno poznato. 

"Istorija i književnost se odavno rekonstruišu. To traži živi odnos prema tom rekonstruisanju i to upravo radi Andrićev institut. Imamo mnoštvo seminara i aktivan odnos svih nas prema književnosti i istoriji. Institut za jezik je novo odeljenje u okviru Andrićevog instituta. Jezik je na najvećem udaru pa ga valja braniti", naveo je režiser. 

Prema njegovim rečima, moramo se dobro pripremiti za 2018. godinu i proslavu izlaska našeg naroda iz Prvog svetskog rata. 

"Naš narod je iz Velikog rata izašao kao pobednik. Ako smo obeležavali ulazak Srbije u Prvi svetski rat, onda našu pobedu u njemu moramo proslaviti", kazao je Kusturica.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije