Naslovna  |  Zabava  |  Kultura  |  Gete fest: Počinje 6. festival nemačkog filma
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

06. 10. 2017. Beograd

Izvor: B92

Gete fest: Počinje 6. festival nemačkog filma

Festival savremenog nemačkog filma "Gete fest" počeće danas i trajati do 11. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Beograda pod sloganom "Stvarnost u fikciji", a potom se program seli u novosadski i niški kulturni centar, najavili su organizatori "Gete institut" i Kulturni centar Beograda.

Ovogodišnje 6. izdanje festivala donosi izbor od 11 nagrađivanih i zapaženih ostvarenja sa ovogodišnjeg Berlinala, kao i ostvarenja nominovana za Nemačku filmsku nagradu, koja potpisuju autori kao što su Fatih Akin, Folker Šlendorf, Tomas Arslan. 


Filmovima iz ovogodišnje nemačke produkcije zajedničko je to da aspekte nemačke realnosti prikazuju u zgusnutoj fikciji. 

Šta pokreće ljude, koje se tragedije i komedije iznova mogu ispričati o večitim konstantama ljubavi i smrti, vernosti i izdaje, pitanja su na koja će pokušati da odgovori 11 filmova, otvarajući pritom nova pitanja o Nemačkoj, svetu i smislu života uopšte. 

Festival otvara film "Vestern" Valeske Grizebah, koji ima sve karakteristike vesterna - dobre, loše momke, lepe pejzaže, odličnu muziku. 

Akciona komedija "Mirotvorci" Roberta Talhajma prati sudbinu nekadašnjih tajnih agenata Istočne Nemačke koji su ostali bez posla po ujedinjenju Nemačke, ali i dobili priliku da pokažu svoje veštine spasavajući kidnapovanog agenta zapadnonemačke obaveštajne službe u jednoj dalekoistočnoj zemlji. 

Tu je i film “Afera Nil-Hilton“ Tareka Saleha, dobitnika Gran prija na ovogodišnjem Sandensu. 

Poseban segment programa čini nekoliko filmova koji se bave porodičnim odnosima: “Svet Vunderlinovih“ Danija Levija, “U vremenima nestajuće svetlosti“ (režija Mati Gešonek) i “Svetle noći“ (Tomas Arslan). 

"Gete fest" prikazaće i ekranizacije poznatih književnih dela, poput filma “Čik“ Fatiha Akina, zasnovanog na istoimenom romanu Volfganga Herndorfa, kao i film “Povratak u Montok“ Folkera Šlendorfa, prema pripoveci Maksa Friša. 

Karte po ceni od 250 dinara prodaju se na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije