Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

18. 10. 2010.

Izložba posvećena Stevanu Ćiriću

74 godina postojanja Doma Narodne skupštine proslavljene su otvaranjem izložbe posvećene čoveku najzaslužnijem za izgradnju tog zdanja, Stevanu Ćiriću.

Ćirić je bio prvi predsednik skupštine Kraljevine Jugoslavije koji je predsedavao sednicom parlamenta u tada novoj zgradi na Trgu Nikole Pašića.

Fotografije, slike, ordenje, državni govori, zahvalnice za dobrotvorni rad, šahovske diplome uvode nas u profesionalni život predratnog ministra obrazovanja u dva mandata i predsednika skupštine Kraljevine Jugoslavije.

Pored političkog života društvena uloga Ćirića, kao člana Matice srpske, Istorijskog društva Novi Sad, Jugoslovenskog šahovskog društva i mnogih humanitarnih udruženja bila je značajna. Njegovim naslednicma i to je na umu dok obavljaju svoje funkcije.

"Stevan Ćirić je svojim duhom i erudicijom, profesionalnošću i karakterom čoveka profesionalca i državnog bića zaista sve ono što predsednik skupštine treba da bude", kaže Slavica Đukić Dejanović, predsednica Skupštine Srbije.

Kako bi ubrzao radove na izgradnji zdanja Stevan Ćirić je zapretio da će sednicu održati pod otvorenim nebom, a poruka koju je on uputio svojim kolegama poslanicima te 1936. prilikom ulasku u novi Dom narodne skupštine mogla bi da posluži i danas.

„Hoću da vas pozovem kada vas uvodim u ovu kuću da duhovnu veličinu u nju unesemo kao najlepšu tradiciju Narodne skupštine. Hoću da svaki od vas zastane na pragu i da se zapita koliko unosi ovog blaga i ako se oseća slabim ili umornim neka ne prekorači prag ove svetinje", rekao je davno Stevan Ćirić.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije