Naslovna  |  Zabava  |  Kultura  |  Film o grupi Laibach u Severnoj Koreji otvara "Slobodnu zonu"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

04. 10. 2017.

Izvor: Tanjug

Film o grupi Laibach u Severnoj Koreji otvara "Slobodnu zonu"

Projekcijom filma "Dan Oslobođenja" u režiji Ugisa Oltea i Mortena Travika, 1. novembra u beogradskom Sava centru biće otvoren filmski festival "Slobodna zona".

Travik, pozorišni reditelj, konceptualni umetnik, kulturni diplomata i veliki obožavatelj grupe Laibach, uspeva u avgustu 2015. godine da spoji nespojivo. 


Povodom 70. godišnjice oslobođenja Severne Koreje od japanske kolonijalne vlasti, on posreduje, ugovara i organizuje prvi koncert jedne rok grupe sa Zapada u Pjongjangu, glavnom gradu jedne od najzatvorenijih zemalja na svetu. 

Uspeva da izdejstvuje i da ova neverovatna avantura bude pretočena u dokumentarni film. Članove kultne slovenačke grupe Lajbah, kojoj je pripala čast da uveliča jedan od najvažnijih datuma u istoriji Severne Koreje, u stopu prati filmska ekipa i beleži retke i dragocene trenutke iza kulisa „poslednje komunističke diktature". 

Rezultat je ironičan, duhovit i angažovan dokumentarni mjuzikl koji i o Severnoj Koreji i o Laibach-u govori više od hiljadu reči. 

Slobodna Zona ove godine ima i nove snage u selektorskom timu. Mladi autori, montažerka Jelena Maksimović i reditelj Ivan Bakrač odabrali su 10 dugometražnih filmova za regionalnu selekciju. U međunarodnoj selekciji za nagradu stručnog žirija takmičiće se 15 filmova po izboru dugogodišnje selektorke Slobodne Zone Branke Pavlović. Novitet je i revijalna selekcija od 12 kratkih filmova u regionalnom programu. 

Publika će kao i do sada moći da pogleda i 5 filmova iz selekcije 14+. Tu je i bogat prateći program: 5 specijalnih projekcija, Master Claš, Noćni razgovori i dnevni govorni program Na kafi sa autorima. 

Stručni žiri će dodeliti nagrade za Najbolji angažovani film u Regionalnoj i Međunarodnoj konkurenciji. Nagradu za Najbolji film u okviru selekcije 14+, dodeliće srednjoškolski žiri nazvan Slobodna Zona Junior. Već tradicionalna Nagrada publike festivala Slobodna Zona, biće dodeljena filmovima koji su tokom festivala ostavili najsnažniji utisak na posetioce. Ovogodišnji program Slobodne Zone obuhvatiće preko 40 igranih i dokumentarnih, kratkih i dugometražnih ostvarenja iz čitavog sveta.


Nema komentara.

Ostavi komentar