Naslovna  |  Zabava  |  Kultura  |  Kako kritika ocenjuje nastavak kultnog "Blejd Ranera"?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

02. 10. 2017.

Izvor: B92

Kako kritika ocenjuje nastavak kultnog "Blejd Ranera"?

Prve ocene dugoočekivanog nastavka klasika iz 1982. Ridlija Skota, ukazuju da novi "Blejd Raner" obećava.

Nakon više od tri decenije od objavljivanja ovog naučno-fantastičnog ostvarenja, kritičari hvale njegov nastavak, iako mu nedostaje faktor iznenađenja, koji je imalo originalno delo. 


O radnji je otkriveno malo toga, ali "Blade Runner 2049" predstavlja zaplet koja se odvija 30 godina nakon originalnog i uvodi Rajana Goslinga kao "K", detektiva sa zadatkom da pronađe veštačke oblike života poznate kao "Replikanti". Usput, on traži i Dekarda (Harison Ford). 

Film koji je režirao Denis Vilnev trenutno ima ocenu 97 na sajtu Rotten Tomatoes, a očekuje se da će u bioskopima "zgrnuti" više od 40 miliona dolara. 

Kritičar "The Hollywood Reporter" Tod Mekarti pohvalio je "neskroman rad", rekavši da postiže "nešto blisko narkotičkom efektu originala, sa raskošnom emocionalnom kupkom, koja je impresivno konzistentna od početka do kraja". 

On je primetio da "Blejd Raneru 2049 neizbežno nedostaje faktor novine i šoka, koji je original činio tako važnim za epohu". Umesto toga, film nudi "šok starine". 

Piter Trejvers, kritičar lista "Rolling Stones", nazvao je film "instant klasikom" hvaleći svaki minut ove "očaravajuće glavolomke kao vizuelnu gozbu". 

Trejvers smatra da je tema 2049 ima novo značenje u Trampovoj Americi. "Film odjekuje nečim što je i tragično i puno nade. Ispostavlja se da tema 'Šta znači biti čovek' još nije izgubila značaj, naročito ne u Trampovoj eri, kada se od sanjara zahteva da dokažu svoju ljudsku vrednost". 

Brajan Truit iz "USA Today" smatra da je film i "duboko ljudski" i kaže da je reč o "najboljem ostvarenju u 2017. dosad". 

"Spektakularni nastavak prati detektivsku priču iz prvog filma i pretvara je u veliku mitologiju identiteta, sećanja, stvaranja i revolucije. To je dirljivo remek-delo koje zahteva drugo gledanje i koje će oduševiti i štrebere i ljubitelje mejnstrima i to toliko da verovatno nećemo morati da čekamo 35 godina da pogledamo novi nastavak". 

Kritičar "Chicago Tribune" lista Majkl Filips napisao je da film "nudi sličan ritam kao original, iako primećuje da je priča "malo klimava i sintetička". 

Smatra da je u nekoliko navrata Vilnev mogao bolje da reši osnovnu radnju i ritam, ali da je napravio "neobičan, zagušljiv i briljantno maštovit vizuelni univerzum na ekranu". 

Skot Mendelson iz "Forbes"-a nije impresioniran. Smatra da Vilnev predugo razvija priču koja ne vodi nikud i da nastavak nije dorastao Skotovom originalu. Ističući trajanje filma (164 minuta), on kaže: "Film prepun intrigantnih prizora, skromne glume i nekoliko zanimljivih ideja, razvlači se do tačke u kojoj parodira sebe. 2049 nije dorastao vizuelnoj maštovitosti 'Dark City'-a ili 'Ex Machina'-e", smatra Mendelson.


Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije