Naslovna  |  Zabava  |  Kultura  |  Palićki festival među šest najboljih festivala u Evropi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

22. 09. 2017.

Izvor: Tanjug

Palićki festival među šest najboljih festivala u Evropi

Festival evropskog filma Palić nagrađen je u Briselu kao jedan od šest najboljih festivala u Evropi u oblasti umetnosti i to kao jedini filmski festival, a njegov direktor Radoslav Zelenović ističe da im je to priznanje utoliko draže što "evropska nagrada dolazi u zemlju koja nije članica Evropske unije".

"Osvojilo smo Evropsko prvenstvo u filmskim festivalima", našalio se Zelenović, naglasivši da su počastvovani i zadovoljni što je njihova posvećenost evropskom filmu tokom 25 godina prepoznata i što im je uloženi trud vraćen na najbolji način. 


Primetio je, međutim, da je ovo trenutak kada treba razmišljati o narednom 25. izdanju u čiju pripremu, kaže, mora odmah da se krene, uz opasku da će sada zanimanje onih koji su ih nagradili biti usmereno na to kako neguju festival i kako ga poboljšavaju. 

Zelenović je podsetio da u martu ističe mandat članovima Saveta festivala i njemu kao direktoru i izrazio bojazan da će se to loše odraziti na samu organizaciju festivala, jer već u maju festival mora da bude spreman, a ne da se u aprilu i maju razmišlja o programu i gostima. 

On je kazao da je 25. izdanje FEF Palić povod da se pozovu veliki autori koji su već dolazili na Palić, kao što su Ken Louč, Nikita Mihalkov, pomenuvši da se već pet godina dopisuju sa Vimom Vendersom u vezi njegovog dolaska na palićki festival. 

"Njih ne možete da zovete u maju. Nadam se da će ova nagrada pomeriti nešto u pozitivnom smislu i da nećemo doći u situaciju da smo ove godine nagrađeni, a naredne ne uspemo da organizujemo festival bar na nivou na kome je bio prethodnih godina", rekao je Zelenović. 

On je dodao i da je za normalno funkcionisanje FEF Palić potrebno obnoviti protokol koji je postojao pre nekoliko godina između republike, pokrajine i grada o finansiranju palićkog festivala, a koji je pružao izvesnu sigurnost. 

Priznanje Asocijacije evropskih festivala (European Festivals Ašociation, EFA) uručeno je na ceremoniji u Briselu Iliji Tatiću, direktoru Otvorenog univerziteta (izvršnog producenta festivala) i Miroslavu Mogoroviću, programskom direktoru festivala. 

Mogorović je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da je to bila ceremonija na "visokom diplomatskom nivou" i da je tom prilikom istaknuta ideja da festivali treba da promovišu evropske kulturne vrednosti i da je cilj nagrade podsticaj njihovog daljeg razvoja. 

Tatić je naveo da je ser Džonatan Mils, kompozitor i nekadašnji direktor čuvenog Internacionalnog festivala u Edinburgu, koji je predsedavao žirijem EFA, istakao je u svom obraćanju istakao potrebu za umrežavanjem festivala kako bi oni kreirali evropsku kulturnu politiku. 

Tatić je kazao i da svi festivali nastoje da ukažu na to da kultura mora biti subvencionisana i potpomognuta od strane države i da to važi i za visoko razvijene zemlje. 

Tokom ovogodišnjeg Festivala evropskog filma Palić predloženo je da mandat članovima Saveta i direktoru bude produžen za godinu dana kako bi organizovali 25. izdanje, ali Zelenović kaže da još uvek nisu dobili nikakvo mišljenje u vezi toga. 

Tatić je precizirao da odluku o produžetku mandata donosi Grad Subotica kao osnivač festivala i izrazio nadu da će biti obezbeđeni uslovi za realizaciju narednog izdanja FEF, da će konkursi na republičkom i pokrajinskom nivou "biti pravdeni" prema njima i da će se uvideti značaj nagrade koju su dobili. 

U širem izboru za priznanje bilo je čak 715 festivala, a u julu palićki festival je ušao u izbor od 26 najboljih postavši EFFE (Evropa za festivale, festivali za Evropu) laureat, odlukom međunarodnog žirija Asocijacije evropskih festivala. 

Tada je navedeno da je FEF Palić prepoznat kao festival koji posvećeno neguje "umetnost, dobar odnos sa zajednicom i evropske vrednosti". 

Na ceremoniji u Briselu pet festivala je nagrađeno, a jedan je dobio počasno priznanje, napomenuo je Zelenović.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije