Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

05. 09. 2017. Beograd

Izvor: B92

Priznanje za Srbiju na Sajmu knjiga u Pekingu

Učešće izdavača iz Srbije na najvećem sajmu knjiga u Kini nagrađeno je priznanjem za "najbolji izlagački proboj" na kinesko tržište, saopštila je Biblioteka grada Beograda.

Zapažen paviljon Srbije i nagrada Sajma omogućavaju značajan dalji nastup srpskog izdavaštva i kreativne industrije u Kini. Na Međunarodnom sajmu knjiga u Pekingu, održanom od 23. do 27. avgusta, na srpskom štandu bile su izložene knjige domaćih autora prevedene na kineski jezik, odabrani naslovi iz aktuelne pesničke i prozne produkcije, kapitalna monografska izdanja i teorijska literatura. 


Polazište za srpski program na pekinškom sajmu bio je projekat "Dijalozi" Biblioteke grada Beograda, posvećen jubilejima - 250 godina od rođenja Filipa Višnjića i 125 godina od rođenja Ive Andrića. O vezama između usmene književnosti, velikih romana 20. veka i savremenog književnog stvaralaštva, kao i o statusu poezije, eseja i putopisa u srpskoj književnosti u Pekingu su govorili pisci Vladan Matijević i Vladimir Pištalo, kao i profesor Radosav Pušić. 

Profesor Pušić, šef Katedre za sinologiju na Filološkom fakultetu u Beogradu, govorio je o temi "Pregled prevedenih dela u izdavačkoj delatnosti Srbije i Kine i budući razvoj" na Međunarodnom izdavačkom forumu, a na srpskom štandu predstavljeno je i kinesko izdanje "Knjige o bambusu" Vladislava Bajca. Katalogom "Srbija čita/Čitaj Srbiju" na kineskom i srpskom jeziku kineskim prevodiocima i izdavačima preporučeno je 15 knjiga svih žanrova koje su u poslednje dve godine dobile najuglednije nagrade u Srbiji, a publici i privrednim partnerima ponuđeni su i elektronski adresar srpskih izdavačkih kuća, promotivni video i programska brošura. 

Dizajn štanda Srbije i promotivnih publikacija bio je inspirisan godišnjicama rođenja velikana naše kulture Filipa Višnjića i Ive Andrića. Inače, nastup domaćih izdavača i autora u Pekingu organizovali su Ministarstvo kulture i informisanja, Biblioteka grada Beograda i Privredna komora Srbije. Sajam knjiga u Pekingu predstavlja referentnu tačku izdavaštva na globalnom nivou i sve relevantne izdavačke kuće, institucije i univerziteti iz SAD, EU, Velike Britanije i drugih zemalja predstavile su se štandovima.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije