Naslovna  |  Zabava  |  Kultura  |  Žanka Stokić, "jedina ministarka, uvek ministarka"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

02. 08. 2017.

Izvor: B92

Žanka Stokić, "jedina ministarka, uvek ministarka"

Povodom 70 godina od smrti jedne od najvećih srpskih i jugoslovenskih predratnih glumica Živane Žanke Stokić (1887-1947) u nedelju na Topčiderskom groblju služen je parastos ovoj velikoj umetnici.

Iako je legendarna pozorišna glumica preminula 21. jula 1947, sveštenici crkve svetog Trifuna, po tradiciji koju je ustanovio njen nekadanji starešina pokojni protojerej-stavrofor Dejan Dejanović, svake poslednje nedelje u julu molitveno se sećaju ne samo Žanke Stokić, nego Isidore Sekulić - dve velike žene srpske kulture koje počivaju na najstarijem uređenom groblju u Srbiji. 


U 2017. obeležavaju se dve godišnjice Žanke Stokić - 130 godina od rođenja i sedam decenija od smrti. Tim povodom RTS je snimila i u maju emitovala dokumentano-igrani film o njoj "Ni kriva, ni nevina", a u gradskom parku u Velikom Gradištu nenadmašna junakinja Nušićevih pozorišnih dela, dobila je veliku bistu. NJen put od rodnog Gradišta preko pozorišne slave do topčiderskog spokoja bio je težak i do kraja tragičan - omiljena u narodu, stradala je kao jedna od posleratnih nevinih žrtava komunističkog režima. 

Nesrećno detinstvo posle smrti oca i majčine preudaje zamenila je u 14. godini udajom za jednom zaječarskog abadžiju od kog je prvi put bezuspešno pobegla s pozorišnom trupom LJubomira Rajačića Čupe. Od nasilja u braku potom je spasao glumac Aca Gavrilović, kasnije jedna od njenih velikih ljubavi. Na pozorišnu scenu prvi put je kročila 1902. u predstavi "Bračne noći", a pet godina kasnije u Varaždinu odigrala je i prvu dramsku ulogu u komadu "Nada". 

Do te 1907. igrala je u trupama Mike Brakića, Dimitrija Nešića i MIhajla Ere Markovića. Tad je prešla u Osječko kazalište, gde je njen talenat zapazio čuveni reditelj i teatrolog Branko Gavela. Glavna prekretnica u njenoj karijeri bilo je gostovanje u Beogradu - zahvaljujući upravniku Milanu Grolu postaje član Narodnog pozorišta i miljenica beogradske publike, koja je slobodno vreme s kolegama provodila u skadarlijskim kafanama.

Žanka Stokić rehabilitovana je 3. marta 2009, kad je sud utvrdio da je ona na početku Drugog svetskog rata bila članica NP, da nije bila politički aktivna i da je izrečena kazna zasnovana na političkim i ideološkim razlozima. O njenoj sudbini snimljena je TV dramu u režiji Save Mrmaka "Smrt gospođe ministarke" u kojoj je glavnu ulogu igrala Svetlana Bojković, a 2007. premijerno je izvedena drama "Žanka" Miodraga Mije Ilića u beogradskom Teatru Slavija sa Ružicom Sokić u naslovnoj roli. Ova predstava bila je veoma popularna i u srpskoj dijaspori, a lik Žanke Stokić štampan je i i na poštanskim markicama nekadašnje države Srbija i Crna Gora. Na inicijativu glumice Mire Stupice 2003. ustanovljena je Nagrada Žanka Stokić, koja se dodeljuje glumicama za izuzetan doprinos srpskoj filmskoj, televizijskoj i pozorišnoj umetnosti.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije