Naslovna  |  Zabava  |  Kultura  |  Vukosavljević: Nema te države koja finansira sve u kulturi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

06. 07. 2017. Beograd

Izvor: Tanjug

Vukosavljević: Nema te države koja finansira sve u kulturi

Ministar kulture i medija Vladan Vukosavljević kaže da nijedna država ne finansira sve što se odnosi na kuluturu, te da u svetu ne postoji država koja to čini.

On je za N1 rekao da čak ni u zemljama koje imaju visok standard država ne finansira svaku privatnu manifestaciju niti sve aktivnosti civilnog sektora. 


Kultura se, kako je naveo, ne sme u celini prepuštati zakonima tržišta, ali upravo zato strategija mora da definiše šta delom mora da bude prepušteno tržištu. U strategiji za kulturu je predloženo da privatni sektor, korporacije i ko god želi i može da finansira kulturu treba da ima poreske olakšice, rekao je ministar, primetivši da ne mogu svi da dođu na državnu blagajnu, te da taj novac nije dovoljan. 

"Naglašavam, ne može samo država da finansira kulturu, moramo da nađemo spretne i gipke načine dodatnog finansiranja, takvi modeli postoje u mnogim zemljama", rekao je ministar. 

Naveo je da bi nacionalna strategija za kulturu trebalo da obuhvati narednih deset godina, te dodao da je zadovoljan sadržajem tog dokumenta. 

"Srbija nikad nije imala strategiju, ranije je bilo pokušaja, ali nikada jedan dokument nije ugledao svetlost dana niti je predložen javnosti na debatu", rekao je Vukosavljević i dodao da je to dokument koji je nacrt, odnosno ima otvorene krajeve, nije konačan i pristupačan je za dopune i izmene. 

Napomenuo je takođe da postoji politička volja da se strategija donese, te da je u njenoj izradi učestvovalo više desetina ljudi.

Nema komentara.

Ostavi komentar