Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

09. 04. 2011.

Autor: 3 Izvor: Izvor:Beta

"Momo Kapor" uručen Kusturici

Nagrada "Momo Kapor" koju Zadužbina "Momčilo Momo Kapor" ove godine prvi put dodeljuje za književno delo objavljeno na srpskom jeziku, uručena je danas u Skupštini Beograda Emiru Kusturici za knjigu "Smrt je neprovjerena glasina".

Emir Kusturica je prilikom uručenja nagrade podsetio da je Matija Bećković na promociji knjige "Smrt je neprovjerena glasina" rekao da se nada da će taj roman biti preveden "na sve srpske jezike".

"To se nažalost nije desilo, ali je zato knjiga prevedena na engleski, francuski, italijanski i nemački jezik. Momo Kapor, Matija Bećković i ja smo često drugovali na Mećavniku, i ja sam siguran da bi Momo sada bio srećan što smo Matija i ja konačno uskladili način odevanja", našalio se Kusturica.

Prema njegovim rečima, Momo Kapor je bio čovek koji se junački borio sa svim problemima, pa i sa svojom bolešću, kao i da njegovo junaštvo i aristokratsko ponašanje objašnjava činjenica da ga je majka, prilikom bombardovanja Sarajeva 1941. godine, svojim telom spasila od bombe i tako poginula.

Kusturica je rekao da su Momo Kapor i on bili prijatelji i pre nego što su se upoznali i ispričao anegdotu kako je jednom prilikom u mladosti, kada je policija upala u haustor dok su igrali poker, rekao da se zove Momo Kapor, a da mu je rođak tadašnji političar Čeda Kapor, i tako izbegao batine i hapšenje.

"Kada sam na Mećavniku otvorio bar u čast Mome Kapora, koji se zove 'Kapor bar', on mi je rekao da to ime predivno zvuči, a ja danas kažem da Nagrada 'Momo Kapor' zvuči predivno", rekao je Kusturica.

Nagradu Emiru Kusturici, koji je prvi dobitnik ovog priznanja, uručio je književnik i predsednik Upravnog odbora Zadužbine "Momčilo Moma Kapor" Matija Bećković, koji je istakao da je ovo priznanje jedino u Srbiji koje nije kompromitovano.

Odluku o dobitniku nagrade doneo je žiri koji su činili Rajko Petrov Nogo (predsednik), Jovan Delić i Branko Stojanović.

U obrazloženju žirija se navodi da se knjiga Emira Kusturice "Smrt je neprovjerena glasina", koja je objavljena u izdanju Kompanije "Novosti", može čitati kao autobiografija, kao venac priča, kao roman o odrastanju.

Nagrada "Momo Kapor" se sastoji od srebrne plakete, povelje i novčanog iznosa u vrednosti od 200.000 dinara. Nagrada se dodeljuje za najbolje književno delo na srpskom objavljeno prethodne godine.

Nema komentara.

Ostavi komentar