Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

07. 03. 2011. Izvor:B92

Autor: 2

Završen 39. FEST

Međunarodni filmski festival - FEST zatvoren je 6. marta uveče u Beogradu uručenjem Politikine nagrade "Eritrocit" makedonskom reditelju Milču Mančevskom za film "Majki/Majke", kao najboljem filmu prikazanom u okviru programa "Evropa van Evrope".

Priznanje "Eritrocit", koje čini replika sklupture "Eritrocit" umetnika Nikole Pešića, Mančevskom je uručio predsednik žirija Goran Paskaljević.

U obrazloženju žirija navodi se da je nagrada dodeljena filmu "Majki/Majke" za suptilno istraživanje istine i fikcije u tri namerno raznolike epizode i smelo pomeranje granice između fikcije i dokumentarnog, kako bi se preneo snažan osećaj još prisutnog matrijarhata u makedonskom društvu.

Reditelj Mančevski je za film "Majki/Majke" nagrađen i priznanjem "Nebojša Đukelić" koje svake godine dodeljuje Udruženje filmskih kritičara i novinara za najbolji film prikazan na festivalu.

Nagrada srpskog ogranka FIPRESCI za najbolji film prikazan na 39. FEST-u dodeljena je filmu "U boljem svetu" Suzan Bir, suptilnoj priči o teškoćama odrastanja u kojoj je naglašeno da nasilje ne mora uvek da pobedi.

Specijalna nagrada srpskog ogranka FIPRESCI pripala je reditelju Rejfu Fajnsu za film "Koriolan".

Nakon uručenja nagrade u Velikoj sali Sava centra premijerno je prikazan film "Neprijatelj" reditelja Dejana Zečevića koji govori o manipulaciji životima i strahovima, o tankoj liniji od prijatelja do neprijatelja.

Radnja filma se događa 1995. godine. Mali inžinjerijski vod dočekao je Dejtonski mir u planinama nedaleko od ruševina fabrike uništene u borbama. Svi pripadnici jednice nose mračna sećanja na protekle godine i svako pokušava da se sa njima nosi na sopstveni način.

Na 39. FEST-u koji je 25. februara otvorio britanski glumac i reditelj Rejf Fajns, prikazano je 70 filmova u šest programskih celina: "Evropa van Evrope", "Evropa u Evropi", "Glavni program", "Holivud", "Panorama svetskog filma" i "Izabrani dokumentarci".

Ovogodišnji FEST posetilo je 93.000 ljudi sa kupljenim ulaznicama, a filmove u Sava centru, Domu omladine Beograd i Dvorani kulturnog centra Beograd ukupno je gledalo oko 115.000 posetilaca.

Nema komentara.

Ostavi komentar