Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Stop korupciji

26. 04. 2015.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Korupcija u pravosuđu. Uticaji, dokazivanje, represija i prevencija

Neki slučajevi korupcije u domaćem pravosuđu nikada nisu procesuirani ili ti postupciji nisu doveli do presuđenja. U Srbiji je veliki problem što još uvek nisu obezbeđeni mehanizmi prevencije korupcije i sprečavanja uticaja izvršne vlasti na rad pravosuđa.

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević kroz određeni primere je naznačio da je veliki problem što postoje određeni slučajevi u kojima je postojanje korupcije evidentno, a da pritom, nikada nisu pribavljeni čvrsti dokazi.

„Predsednik Prvog opštinskog suda u Beogradu Dragoljub Janković. Za vreme Miloševića, njegov sud je ’krao’ na lokalnim izborima jer je reako da nema izborne krađe. Kasnije donet lex specialis, pa je ipak rečeno da je bilo izborne krađe. On je kasnije postao ministar pravde. Zar to nije korupcija? Napravio je  karijeru na tome. Dobio je pet stanova, ali nije uopšte odgovarao.   

Omer Hadžiomerović ističe da je pored represije, važno obezbediti prevenciju pojave korupcije. U tom smislu su i pored pozitivnih propisa koji to regulišu uticaji na sudsku vlast i dalje izraženi.

„Nije represija ključna stvar. Nemamo preventivne mere. Predsednici sudova su nekada zaista bili politički komesari. Sada imate instrumente koji ograničavaju njihov uticaj. Međutim, s druge strane,  vidite da je politika i dalje zainteresovana za predsednike sudova koje i dalje bira parlament. Neko percipira da i dalje taj predsednik mora da obavlja neke poslove. Pored mreža koje ste postavili takav uticaj i dalje postoji. Možda ga je teško dokazati, ali korupciju je teško dokazati bilo gde“.

Zoran Ivošević kao glavne poluge korupcije u najvećem broju slučajeva vidi predsednike sudova. U tom smislu on navodi da je najprisutniji oblik uticaj koji na njih ima izvršna vlast.

„Balša Govedarica je bio predsednik Vrhovnog suda kad su me iz njega izbacili prvi put. On je potvrdio onu odluku Dragoljuba Jankovića iz Prvog opštinskog suda u Beogradu i tad je postao predsednik. Sećam se, sudio sam predmet vezan za Požarevac. Marko Milošević je prozvan da je završio fakultet zahvaljujući njegovoj mami. To je neki Brkić, novinar napisao u nekom tabloidu. Tužio je i dobio naknadu štete prvostepeno na nešto više od 800.000 dinara. Okružni sud to potvrdi potvrdi, a kod nas je predmet došao na reviziju. Meni je pripao. Kolege mi kažu da to ne sudim. Odgovorim im da ako to ne sudim, neću ništa.  Odem kod Balše i kažem mu da sam dobio predmet. Poludeo je. To za Marka jeste bila laž, imao je pravo na naknadu štete, ali nije dobio 800 nego oko 60 hiljada dinara. E, taj Balša ne bi tada bio predsednik suda da nije bio podložan uticajima vlasti. Ta korupcija nije vidljiva ali je najgora moguća“.

U ovom smislu sa primerom iz Požarevca, nadovezao se i advokat Jovan Stanojević koji je rekao da nezakonito razrešenja sudije Đorđa Rankovića zbog odugovalačenja postupka, nikada nije sankcionisano.

„Ranković je bio sudija i učesnik demonstracija opozicije. Podneta je krivična prijava protiv Balše Govedarice zbog toga što je skupštini uputio predlog za njegovo razrešenje zbog izlaska na miting. To je pokrenuto posle 5.oktobra. Dve godine se to mrcvarilo i onda je javni tužilac odustao. Pokrenuli smo krivični postupak, on je bio oslobođen, Apelacioni sud ga je ipak osudio, ali je krivični postupak zastareo. Eto, toliko o korupciji.

Stanojević nije želeo da komentariše sam slučaj tuče između Otporaša i Marka Miloševića i njegovih saradnika zbog čega je i napustio mesto tužioca. Zaključio je da pored ličen hrabrosti pojedinca da se suprostavi uticajima, čitavo pitanje korupcije u pravosuđu mora sistemski da se reši.

Sagovornici, Zoran Ivošević, Omer Hadžiomerović i Jovan Stanojević učesnici su javne debate koju je organizoavao Boom 93.

Ovaj tekst proizveden je uz podršku Evropske unije u okviru programa "Jačanje medijske slobode u Srbiji" kojim rukovodi Delegacija EU u Srbiji. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost Radija Boom93 i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.


pon

05.10.

2015.

Mladen [neregistrovani] u 13:01

Ko je kriv?

A i dzabe da mi pokusavamo da sprecimo korupciju. Nisu krivi samo ti sto uzimaju pare, vise su krivi ovi sto podmicuju! To su vecinom oni sto se i zale kako nista ne moze bez para, kako su oni protiv korupcije i to! Bagra!

Odgovori
pon

05.10.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 12:21

Sudija-stranka

Da li sudija moze biti clan stranke? Da li javno moze da "simpatise" neku stranku? Kako ce se poneti u nekom slucaju ako je npr.optuzen ili tuzi neki istaknuti clan SNSa (na primer)?

Odgovori
pon

05.10.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 12:17

Pitanje

Kako sudija moze da otvori profil na Facebook-u (moze naravno) i da joj medju stranicama koje joj se svidjaju stoje stranice SNS-a? Da li je to normalno? Inace, reizabran sudija...Da li to znaci da je ponovo sudija zato sto se uclanila u SNS, bila dobra sa ljudima iz SNSa ili nesto drugo? Bruka i sramota? Kako ce ta sudija da sudi? U kakvoj mi zemlji zivimo, kakvom gradu, strasno, strasno...

Odgovori
pet

02.10.

2015.

Sudija u penziji [neregistrovani] u 12:11

Originalno

Centar korupcije je u Beograd. Sve funkcionše kao jedna mreža.Oni na vrhu su glavni, pa ide nadole. To je tako 50 godina.

Odgovori
pet

02.10.

2015.

Drukara [neregistrovani] u 12:09

Da se zna

Prema mišljenju građana korupcija je najrasprostranjenija u policiji, pravosudju, zdravstvu i obrazovanju.

Odgovori

Ostavi komentar