Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Stop korupciji

09. 03. 2015.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Disciplinska odgovornost tužilaca i njihovih zamenika

Pamfleti i posteri „Za efikasno i odgovorno tužilaštvo!“, Misije OEBS-a u Srbiji i Državnog veća tužilaca koji su distribuirani javnim tužilaštvima po Srbiji, izazvali su, u najmanju ruku, nezadovoljstvo kod dela zaposlenih u ovim organima u Požarevcu.

Posteri koji su istaknuti u zajedničkim prostorijama i ostali materijal štampani su u formi obaveštenja. Između ostalog, na njima se građanima predočava da nesavesno vršenje javnotužilačke funkcije predstavlja zakonom definisan disciplinski prekršaj, kao i da svako lice može podneti disciplinsku prijavu protiv tužioca ili zamenika, imenom i prezimenom ili anonimno.

U materijalu se nalaze odredbe etičkog kodeksa tužilaca i njihovih zamenika, način na koji se podnosi disciplinska prijava, kao i vrste disciplinskih prekršaja.

U Višem javnom tužilaštvu nismo dobili zvaničnu reakciju na materijal koji su dužni da istaknu u prostorijama. Ipak, nezvanično, deo zaposlenih ovakav način obaveštavanja smatra nekorektnim. Kažu da to neće doprineti boljem odnosu između ovog organa i građana, a  jedna od zamerki je što građanima nije predočena njihova odgovornost prilikom podnošenja disciplinskih prijava.

Inače, Državno veće je samostalan organ koji obezbeđuje i garantuje samostalnost javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.Takođe, između ostalog:

- utvrđuje listu kandidata za izbor Republičkog javnog tužioca i javnih tužilaca koju dostavlja Vladi;

- utvrđuje razloge za razrešenje javnog tužioca i zamenika javnog tužioca;

- donosi Etički kodeks;

- vodi lični list za svakog javnog tužioca, zamenika javnog tužioca i zaposlenog u javnom tužilaštvu;

- donosi Pravilnik o merilima za vrednovanje rada javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca;

Više informacija o svojim pravima građani mogu da nađu na sajtu Državnog veća tužilaca na  www.dvt.jt.rs

Ovaj tekst proizveden je uz podršku Evropske unije u okviru programa "Jačanje medijske slobode u Srbiji" kojim rukovodi Delegacija EU u Srbiji. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost Radija Boom93 i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.

uto

19.05.

2015.

Pavle [neregistrovani] u 23:31

Tužilaštvo

Tužilaštva su danas rak-rana pravosuđa! Po ZKP-u oni su Nosioci pretkrivičnog postupka i kreatori istrage, ali u praksi još uvek rade po starom, daju nalog policiji - i čekaju Izveštaj ili Krivičnu Prijavu !
Zato je kasniji postupak jalov i krajnje neizvestan jer Tužilaštvo još
nije doraslo zadatku Tužilačke Istrage i rukovođenju predkrivičnim
postupkom ! Još uvek im odgovara "stari" sistem, gde "sede i čekaju"
da im dođe prijava i Izveštaj Policije - pa tak onda da reaguju !!

Odgovori

Ostavi komentar