Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Stop korupciji

04. 12. 2014.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Da li Vodovod ima ili nema pravo da bez javne nabavke vrši zamenu vodovodnih cevi?

Uprava za javne nabavke nedavno je dostavila dopunsko mišljenje o dodeljivanju isključivog prava Vodovodu i kanalizaciji za zamenu azbestno-cementnog cevovoda u Požarevcu.

Dopunsko mišljenje zatražio je Grad Požarevac, kao pojašnjenje na prethodni dopis u kome je zatraženo izjašnjenje o primeni Zakona o javnim nabavkama na odluku skupštine grada da Vodovodu i kanalizaciji dodeli isključivo pravo na održavanje vodovodnih i kanalizacionih cevovoda uz naknadu iz budžeta.

U dopisu u koji je Boom 93 imao uvid navodi se da se uslov za izuzetak od javnih nabavki može ispuniti ukoliko je izmenama osnivačkog akta preduzeća predviđeno da Vodovod i kanalizacija jedino može da obavlja predmetnu delatnost sakupljanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda, u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima, kao vlasnik postojećih vodovodnih i kanalizacionih cevovoda.

S druge strane, u dopisu se navodi i da je zakonom propisano da Vlada Srbije utvrđuje spisak naručilaca, odnosno nosioca isključivog prava na koje se primenjuje izuzetak.

Iako je Zakonom o javnim nabavkama predviđeno da Vlada utvrđuje ovaj spisak, on još uvek ne postoji.

U dopisu Uprave za javne nabavke se navodi da i u slučaju da naručilac ne sprovodi postupak javne nabavke, njegova dužnost je da vodi računa o trošenju javnih sredstava i postupa u skladu s načelima javne nabavke.

Zaključuje se da je mišljenje zasnovano isključivo na navodima u dopisu koji je grad uputio upravi, a posebno se naglašava da je svaki naručilac odgovoran za svoje postupanje u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Dodeljivanje isključivog prava implementirano je u osnivačkom aktu Vodovoda i kanalizacije, izmenama usvojenim na skupštini grada sredinom marta, pri čemu je navedeno da se radi o delatnostima od opšteg interesa, kao i da je neodrživo da se pored „Vodovoda i kanalizacije“ naznačeni poslovi poveravaju drugom pravnom licu.

Inače, po osnovu isključivog prava za obavljanje određenih poslova u komunalnoj delatnosti, Vodovod i Direkcija za izgradnju su 2.jula potpisali ugovor o rekonstrukciji vodovodne mreže u Požarevcu. Ugovorom su Vodovodu dodeljeni poslovi na zameni stare azbestne mreže na Starom korzou, u Dunavskoj, prvom delu Nemanjine, Takovskoj, Voje Dulića i ulici Bratstva i jedinstva.

Ugovorena vrednost ovih radova je oko 66,8 miliona dinara i još uvek nisu okončani.

Planovi za investicije u 2015.godini još uvek se usaglašavaju. Prema informacijama iz Direkcije za izgradnju, u budžetu bi mogli da se nađu poslovi na zameni azbestnog cevovoda u Požarevcu i Kostolcu koji su vredni nešto više od 80 miliona dinara.

 

 

link: Zakon o javnim nabavkama

 

 

 

Ovaj tekst proizveden je uz podršku Evropske unije u okviru programa "Jačanje medijske slobode u Srbiji" kojim rukovodi Delegcija EU u Srbiji, a implementira EPTISA Servicios de Ingenieria. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost Radija Boom93 i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.

uto

09.12.

2014.

dosta je bilo [neregistrovani] u 16:33

Re: vodovodzija

Najbolje je kada se nesto radi, a uz to jos i zaradi koja kintica za sebe, sve pod izgovorom da radimo za narod. Ej androidu, dosta lupetanja sa tim floskulama, ako si ucesnik u tim poslovima onda si i ti isti kao i oni, ako im nisi vec organizator. Treba vas sve pohapsiti, pa cemo videti za koga ste radili, za sebe ili za narod.

Odgovori
pon

08.12.

2014.

donji bonjicanin [neregistrovani] u 15:45

Re:

Postovani Aleksandre Ilicu, ja zaista vas ne poznajem i ne znam u kom delu mog komentara ste se prepoznali. Zaista se nadam da vam je savest cista i da mirno spavate, te nemate nikakve veze sa mojim komentarom.

Odgovori
pon

08.12.

2014.

Aleksandar Ilic [neregistrovani] u 08:57

Re: odgovor donjebonjinčanu

Poštovani donjebonjinčanu, mnogo ste pobrkali lončiće. Protiv mene se vodi jedna krivična prijava i to zato jer sam prijavio tužilačtvu neke predhodne (zaštićene) rukovodioce iz vodovoda sa njihovim pomagačima, da su pokrali "božju kišu" ne samo iz vodovoda već i iz budžeta, pa se ONI obrušili na mene svim sredstvima.
Tu prijavu ću uskoro potpuno obesmisliti i oboriti a pravi lopovi će verujem konačno doći pod udar zakona.
I ne samo da su mi namestili tu prijavu, već su mi dali i otkaz a to sam pa tek potpuno razbio, morali su da me vrate na posao, a posledice će nažalost biti drastične i to nažalost, po vodovod.
Ako znate za još te 3 krivične vi ih prezentirajte, jer ja po tom pitanju nemam tajni a i savest mi je potpuno čista.
Što se tiče industrijske zone, ja sam podizvođaču smanjio ugovorenu vrednost za oko 1 milion dinara i potpisao mu samo ono što je uradio. Dakle ušteda.
Zašto mi je novi direktor dao rešenje za odgovornog izvođača?. Pa verovatno zato što ne može vama da ga izda, jer vi kao i mnogi u vodovodu imate ili kupljene ili falsifikovane diplome, a što priznaćete nije osnov da bi ste dobili neku od potrebnih licenci inženjerske komore Srbije.
Kako sam se ovime prepoznao, molim redakciju da objavi moj odgovor, a ja se na dalje provokacije neću pecati.. S poštovanjem A.Ilić dipl.građ.inž.

Odgovori
ned

07.12.

2014.

vodovodzija [neregistrovani] u 08:12

android

Ocigledno da nekoma odgovara da se u gradu nista neradi i da sve propadne ,ovoliko izrecenih gluposti iz ova dva komentara nisam skoro cuo .Buldozer se ne kupuje vodovodu vec Jkp Komunalnom za deponiju ,poslovi u industriskoj zoni su izvedeni po ugovorenim cenama na tenderu.Licno sam radio u industriskoj zoni i mi nismo imali operativu da sami izvedemo sve radove ,toliko o ovim glupostima o kojima pisu !

Odgovori
pet

05.12.

2014.

vv [neregistrovani] u 08:02

daj,daj,daj mi daj

Zasto je novim budzetom grada za 2015 predvidjena kupovina masine buldozera za Vodovod u iznosu od 35 mil.dinara da bi mogli da izvode te radove koje ce nam posle uredno naplacivati..Ima li to negde na svetu...Relacija Mica Valjarevic to bi trebalo vrlo detaljno istraziti od strane UBPOK..jer ovi nasi lokalni inspektori sve to drze po fijokama..

Odgovori
čet

04.12.

2014.

Donji bonjičanin [neregistrovani] u 16:28

Nece slonče u lonče

Ma sve oni mogu, zakon za njih ne vazi. Sto neko ne ispita radove na izgradnji kisne kanalizacije na Industrijskoj zoni, gde su uzeli podizvodjaca jer šatro ne znaju da izvedu livene betonske sahte a onda promene i materijal i oblike sahti, dubine, bez saglasnosti investitora i projektanta, naduvaju cene i na stetu firme i grada napune dzepove sa parama. Na tom poslu je nadzor podizvodjacu bio čuveni korumpirani strucnjak vodovoda sa 6 licenci, protiv koga se vodi 4 krivicna postupka zbog slicnih stvari, ali to ne smeta direktoru vodovoda da mu izda resenje za taj posao. Pa kad mogu sve to da rade i da niko ne odgovara, sto ne bi mogli da rade rekonstrukcije bez iskljucivog prava.

Odgovori

Ostavi komentar