Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Stop korupciji

10. 11. 2014.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Javne nabavke - korupcija, planiranje, stručnost

Državna revizorska institucija je nakon podvlačenja crte utvrdila da je prošle godine bilo problematičnih javnih nabavku z vrednosti od čak 31,5 milijardi dinara, dok je nezakonito potrošena 13,1 milijarda iz državne kase. Letošnja privođenja funkcionera u Toplifikaciji i Autotransportu mogu da budu pokazatelj stepena prisutnosti koruptivnog delovanja u javnim nabavkama. Šta je doneo novi zakon i da li investicije kasne zbog samog uređenja postupka ili planiranja i stručnosti?

Korupcija je prva asocijacija koja se javi kod većine građana, bez obzira na to koliko su upućeni u upravljanje javnim finansijama ili mehanizme upravljanja državom ili lokalnom samoupravom, kada se pomenu javne nabavke .

Samo DRI je do 2014. Na nivou države protiv odgovornih, nakon okončanih revizija, podnela 493 prijave. Međutim, doneto je svega  79 pravosnažnih presuda.

Novi zakon o javnim nabavkama koji je na snazi od 2012.godine doneo je niz promena i ograničio mogućnost koruptivnog delovanja, ocenjuje šef odseka za javne nabavke u gradskoj upravi Biljana Koči.  Međutim, pored svih ograničenja i omogućavanja transparentnosti procesa, korupcija zavisi isključivo od volje pojedinaca koji učestvuju u postupku, navodi ona.

„Nijedan zakon ne može da pomogne ako na tim poslovima rade lica koja gledaju da na svaki način zloupotrebe položaj“.

Jedan od problema sa kojima se suočavao Požarevac u prethodnom periodu su neuspele javne nabavke zbog žalbi pomuđača. Zbog toga, veliki broj kapitalnih investicija nije mogao da bude realizovan na vreme.

Bilo je i povika funkcionera gradske uprave koji su otvoreno izražavali svoje nezadovoljstvo na javne nabavke. Prilikom obilaska novog vrtića na Čačalici, dalekog oktobra prošle godine, gradonačelnik Miomir Ilić izrazio je nezadovoljstvo Zakonom o javnim nabavkama za koji je ocenio da štiti samo interese ponuđača.

Međutim, odbornik Slobodan Živković koji je i licencirani službenik za javne nabavke zaposlen u Toplifikaciji kaže da problemi ne dolaze zbog zakona.

„Mislim da je to zloupotreba zakona, odnosno naših navika kao društva u odnosu prema imovini. Zakon je uredio transparentnost, kao i sam način pripreme za postupke.  Novim zakonom je pružena mogućnost svima da mogu da rade i da se zloupotrebe svedu na minimum“.

Jedna od prednosti novog zakona je neophodnost planskog pristupa u javnim nabavkama, što umanjuje mogućnost da budu neuspešno sprovdene ili da se kasnije stvori mogućnost zloupotreba, navodi on.

Što se same organizacije javnih nabavki tiče, Predsednik skupštine grada Bane Spasović kaže da nije nepoznanica da u Požarevcu postoji veliki problem u tom pogledu.

„Pre svega, u upravi se ne pridaje mnogo pažnje da se formira posebno odeljenje ili, možda čak i uprava za javne nabavke. To bi bile centralizovane javne nabavke koje bi se radile za našu upravu i sva javna preduzeća. Na taj način bi sprečili da javne nabavke rade nestručni kadrovi, sprečili bi dnevno politički uticaj i interes pojedinih grupa i pojedinaca prilikom raspisivanja tendera“.

Investicije u Požarevcu su poverene Direkciji za izgradnju koja je u prethodnim godinama imala problema sa realizacijom mnogih kapitalnih investicija što zbog nerešenih imovinskih pitanja, što zbog žalbi ponuđača na javne nabavke.

Može se oceniti da je na osnovu dosadašnjih izveštaja postojala neefikasnost u realizaciji javnih nabavki preko direkcije. Biljana Koči kaže da je bilo pokušaja da se deo investicija prebaci na gradsku upravu, ali je državni revizor ukazao da grad već ima preduzeće zaduženo za investicije.

Da je postojala niska stopa zaključenih ugovora potvrđuje i zamenik gradonačelnika Miodrag Stepanović. On, međutim, tvrdi da je ove godine situacija mnogo bolja, odnosno da je preko 75 odsto javnih nabavki realizovano.  On nije mogao da precizira šta se konkretno promenilo, ali kaže da je dobro planiranje ključno u čitavoj priči o javnim nabavkama.

 

Ovaj tekst proizveden je uz podršku Evropske unije u okviru programa "Jačanje medijske slobode u Srbiji" kojim rukovodi Delegcija EU u Srbiji, a implementira EPTISA Servicios de Ingenieria. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost Radija Boom93 i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.

 

 

 

pon

15.12.

2014.

gggggggg [neregistrovani] u 23:35

lopovluk

monopol je čudo hahaha kad država dozvolila da se kriminalci bave politikom sve što je vredelo prodato je a narod trpi posledice,fali seljak da krene sa kukom i motikom pa će se spustiti na zemlju ovi naši političari lete visoko ka evropi a ne vide koliko su nas upropastili

Odgovori
pon

10.11.

2014.

Hahaha [neregistrovani] u 11:42

Lud, zbunjen, normalan

Kome je u interesu da se oformi posebno odeljenje za javne nabavke? Sigurno ne onome ko je do sada "održavao" grad. Jel se zna ko nam održava godinama ove rupe pošto ne mogu da ih nazovem asaltom niti putevima? Ko održava gradsko osvetljenje i zelene površine? Ko daje građevinske dozvole da se grade zgrade bez ostavljanja parking prostora i zelenih površina oko njih? Jedva čekam da dođe neko sa Republičkog nivoa da vide kako se od grada napravilo selo. A o industrijskoj zoni i gašenju 20 proizvodnih preduzeća ovaj put neću ni da govorim. Spasoviću nastavi sa prijavama i pazi se lokalnih preletača i poltrona!

Odgovori

Ostavi komentar