Radio Boom93 :: Projekti http://www.boom93.com/projekti/rss.html sr http://www.boom93.com/img/logo.png Radio Boom93 :: Projekti http://www.boom93.com/projekti/rss.html Još jedna donacija centru za dnevni boravak http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43766/jos-jedna-donacija-centru-za-dnevni-boravak-.html Centar za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju dobio je klima uređaj, mini liniju, računar i 26 stolica, a korisnicima centra dodeljeni su i novogodišnji paketići. Donaciju je u ime firme "Zeitgeist Marketing" iz Slovačke uručio Cristian Anderi Chenta,vlasnik dobrotvorne organizacije iz Austrije. ]]>

Rukovodilac centra za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, Jasmina Turudić  zahvalila se donatorima i istakla da će ova donacija upotpuniti i poboljšati uslove za rad u centru.

"Koristim ovu priliku da se zahvalim našim donatorima Cristianu Anderi Ghenta i njegovoj porodici na razumevanju koje su imali za naše potrebe”, navela je Turudić.

“Nadam se da ćemo ovako lepo započetu 2018. godinu u narednim mesecima nastaviti", dodala je Turudić. Članovi kulturno umetničkog društva iz Drmna pripremili su program za korisnike dnevnog boravka.

]]>
Fri, 5 Jan 2018 12:05:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43766/jos-jedna-donacija-centru-za-dnevni-boravak-.html
Deca i omladina sa smetnjama u razvoju dobili paketiće http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43599/deca-i-omladina-sa-smetnjama-u-razvoju-dobili-paketice-.html Deca i omladina sa smetnjama u razvoju dobili su novogodišnje paketiće. ]]>

Najpre su članovi gradskog veća Grada Požarevca podelili novogodišnje paketiće deci i omladini ometenoj u razvoju iz centra za dnevni boravak.  

Rukovodilac dnevnog boravka, Jasmina Turudić zahvalila se na poklonima i izrazila je zadovoljstvo u kontinuiranom finansiranju projekta „Program podrške odraslim osobama sa invaliditetom - do uspostavljanja usluge dnevnog boravka" koju podržava grad Požarevac.

Ona je podsetila na neophodnost prostora za obavljanje delatnosti dnevnog centra za odrasle osobe sa invaliditetom koji trenutno ne postoji.

Član gradskog veća Dejan Krstić rekao je da će se sledeće godine uložiti napor da dnevni boravak dobije i prostor za starije osobe sa invaliditetom i da ako to ne uspe, Grad Požarevac će nastaviti sa finansiranjem programa podrške odraslih osoba sa invaliditetom.

Direktorka centra za socijalni rad, Tatjana Rajić najavila je početak radova na adaptaciji prostora za senzornu sobu. Inače, senzorna soba se gradi od honorara kojeg se grupa Van Gogh odrekla na novogodišnjem koncertu u Požarevcu. 

 

Gradonačelnik grada Požarevca, Bane Spasović podelio je novogodišnje paketiće deci sa smetnjama u razvoju iz specijalnih odeljenja u osnovnim školama  “Dositej Obradović” i “Sveti Sava”.


Direktorka škole Dositej Obradović, Ivana Joksimović se u ime kolektiva škole zahvalila na paketićima u nadi da će se ova akcija nastaviti.

 

Veliku zahvalnost izrazila je i direktorka škole “Sveti Sava”, Margareta Sekulović koja je istakla da se nada će se dosadašnja saradnja Grada i škole nastaviti i u idućoj godini.

 

 

 Grad Požarevac je podelio ukupno 45 novogodišnjih paketića za decu sa smetnjama u razvoju.

 

 

 

Deo honorara, kojeg se grupa Van Gogh odrekla na novogodišnjem koncertu u Požarevcu, pripao je Centru za socijalni rad, odnosno dnevnom boravku dece i omladine ometene u razvoju u Požarevcu.

1 

Kako je rekla direktorka Centra za socijalni rad, Tatjana Rajić donacija u vrednosti od 150.000 dinara biće iskorišćena za kupovinu strunjača i materijala za oblaganje senzorne sobe, koja će biti smeštena u dnevnom boravku dece ometene u razvoju.

]]>
Fri, 29 Dec 2017 12:29:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43599/deca-i-omladina-sa-smetnjama-u-razvoju-dobili-paketice-.html
Višebojci na konjima posetili decu dnevnog boravka http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43580/visebojci-na-konjima-posetili-decu-dnevnog-boravka.html Konjičko društvo "Knez Mihajlo" u Požarevcu posetilo je centar za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju i podelilo oko 30 novogodišnjih paketića. ]]> Deca dnevnog boravka dobila su paketiće od višebojaca, a imala su i priliku da se provozaju kočijama. Skoro svi su izrazili želju za vožnjom, a višebojcima nije bio problem da svakog ko je u kolicima prenesu u kočiju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Direktor konjičkog kluba “Knez Mihajlo”, Aleksandar Milenković rekao je za Boom 93 da konjičko društvo drugu godinu zaredom organizuje akciju podele novogodišnjih paketića korisnicima centra za dnevni boravak. Višebojci su inicijatori akcije.

“Ideja za sprovođenje ove akcije potekla je od naših višebojaca, a uprava konjičkog društva je podržala akciju i obezbedila sredstva za kupovinu novogodišnjih paketića. Izuzetno sam zadovoljan što je konjičko društvo u mogućnosti da donira paketiće i što smo ulepšali dan našim mladim sugrađanima.", rekao je Milenković i dodao da je namera da akcija koja je pokrenuta prošle godine postane tradicionalna.

 

 

]]>
Thu, 28 Dec 2017 13:19:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43580/visebojci-na-konjima-posetili-decu-dnevnog-boravka.html
Deda Mrazevi na motorima u novogodišnjoj akciji! (FOTO) http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43553/deda-mrazevi-na-motorima-u-novogodisnjoj-akciji%21-foto.html Ozbiljnost jedne društvene zajednice ogleda se i u njenoj brizi i pomoći prema najslabijima. Primer humanosti, već šestu godinu zaredom, daju bajkeri moto kluba “Vatreni” u Požarevcu koji poslednje nedelje pred Novu godinu, obučeni u kostime Deda Mraza obilaze dnevni boravak za decu i omladine ometene u razvoju i poklanjaju deci novogodišnje paketiće. Svake godine, ovoj plemenitoj akciji se priključuju i privatna preduzeća u udruženja. ]]>

Veliki broj bajkera moto kluba “Vatreni”, u kostimima Deda Mraza, posetili su Centar za dnevni boravak dece i omladine ometenih u razvoju i deci podelili novogodišnje paketiće. Paketiće je uručilo i Udruženje “Kolo srpskih sestara” i privatna lica.

Rukovodilac Dnevnog centra za decu i omladinu ometenu u razvoju, Jasmina Turudić zahvalila se svima na ovoj tradicionalnoj humanoj akciji.

“Veliku zahvalnost i zadovoljstvo što su danas svi sa nama i veliko hvala svima koji ne samo što su prisutni sada, nego godinama unazad prisutni sa nama, tako da to zaista ima jedno posebno značenje, posebnu težinu.”, istakla je Turudić.

Deca dnevnog boravka su recitovali pesme i u znak zahvalnosti uručili čestitku moto klubu "Vatreni".

Predstavnik “Vatrenih”, Vladimir Lovre rekao je da ova akcija u svetu postoji godinama, a oni je sprovode od 2012. godine.

“Mi iz moto kluba smo se pre šest godina organizovali. U to vreme je retko ko znao za centar za dnevni boravak i gde se on nalazi u gradu. Mi smo to čuli i rešili da im ulepšamo praznike. Tako je to krenulo spontano, evo već šest godina se družimo sa njima i oni se najviše raduju tom danu kad im dođu moto Deda Mrazovi. Dođite svi, njima je to prozor u svet. Bilo bi mi drago da bude još masovnija”, naglasio je Lovre i dodao da je novac za paketiće sakupljen iz sopstvenih sredstava, a da kompanija “Bambi” takođe učestvuje i dotira svoje proizvode za dečje paketiće.  

Bajkeri su, nakon posete dnevnom boravku, obišli centar grada, gde su se družili i fotografisali sa najmlađim sugrađanima.

 

 

 

 

 

]]>
Wed, 27 Dec 2017 14:24:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43553/deda-mrazevi-na-motorima-u-novogodisnjoj-akciji%21-foto.html
U najavi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda http://www.boom93.com/projekti/eko-patrola/43525/u-najavi-postrojenje-za-preciscavanje-otpadnih-voda.html Požarevac bi naredne godine trebalo da pristupi planiranju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Požarevac sa svojih pedesetak hiljada stanovnika otpadne vode kanalizacijom izručuje u Brežanski kanal koji se uliva u Veliku Moravu. Plan je da se naredne godine počne sa izradom studije i idejnog projekta postrojenja. ]]>

Požarevac danas neprečišćene otpadne vode izliva u reku, a pre pola veka imao je uslovno postrojenje za prečišćavanje. Ostaci starog postrojenja koje je zadovoljavalo potrebe nešto više od 20.000 stanovnika i danas su vidljivi na mapama Požarevca. 

Zanimljivo je da čitav Požarevac nikada nije bio pokriven mrežom kanalizacije. Iako su postojale tvrdnje da projekat za izgradnju novog postrojenja postoji, u budžetu za 2018.godinu izdvojena su sredstva od 25 miliona dinara kojima bi trebalo da se finansira izrada studije i idejnog rešenja za novo postrojenje.

U obrazloženju ovog projekta navodi se da je dalji razvoj kanalizacionog sistema od izuzetne važnosti za Grad Požarevac.

„Sva otpadna voda se prikuplja i ispušta u Brežanski kanal koji se uliva u Veliku Moravu. Posledica ovakvog stanje je da kvalitet vode u Brežanskom kanalu znatno pogoršan. Izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda imala bi višestruke pozitivne efekte na kvalitet vode u Velikoj Moravi. Projekat će omogućiti smanjenje zagađenja podzemnih voda i smanjenje zagađenja Brežanskog kanala i Velike Morave“, piše u obrazloženju.

Javna nabavka bi trebalo da se raspiše u drugom kvartalu naredne godine, a studija i idejni projekat za izgradnju postrojenja za prikupljanje otpadnih voda bi trebalo da budu završeni do kraja 2019.godine.

Inače, u Srbiji se prerađuje samo 8% otpadnih voda. Požarevac je jedan od gradova koji nema uređen sistem prečišćavanja otpadnih voda.

Kako je nedavno izjavio ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, u Srbiji ima 44 postrojenja za preradu otpadnih voda od kojih samo 32 funkcionišu, a od njih samo nekoliko radi adekvatnim kapacitetom i u potpunosti prečišćava vodu".

Trivan je kazao i da tek 55% stanovništva ima priključak za kanalizaciju.

"Od 450 naselja u Srbiji koja imaju više od 2.000 stanovnika procenat priključenosti na kanalizaciju je 72%, što je svetski prosek, ali u naseljima koja imaju manje od 2.000 stanovnika broj onih koji su priključeni na kanalizaciju pada ispod 5%", rekao je on.

Procenjuje se da će u narednih 25 do 30 godina biti potrebno oko 15 milijardi evra za rešavanje svih ekoloških problema, pre svega za adaptaciju na klimatske promene.

Pred Požarevcem su veliki izazovi, obezbediti zdravu vodu za piće stanovnicima svih naselja, ali i primeniti standarde u odvođenju i prečišćavanju otpadnih voda. Iako je utisak da novac nije problem zbog izdašnog budžeta, ono što najviše zabrinjava je dinamika.

O izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda govorilo se i 2014.godine kada je najavljivano da će Požarevac sa već postojećim projektom čijom bi realizacijom bile zadovoljene potrebe oko 50.000 stanovnika aplicirati za sredstva kod Nemačke investicione banke.

Pomenuto postrojenje je bilo projektovano da košta oko 11,5 miliona evra, a grad je tada računao da bi mogao da dobije 70 do 95 odsto ukupne vrednosti projekta.

U svakom slučaju, biće potrebno mnogo rada i kvalitetnijeg planiranja, ne samo zbog ispunjavanja normi i direktiva koje će nam se nametati kroz otvaranje poglavlja u pregovorima o pristupanju EU, već i zbog stvaranja uslova za pristojne uslove života svih građana koji žive na ovom području.

 

Tekst je proizvod projekta „Eko patrola“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima budžeta Grada Požarevca u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa. 

]]>
Tue, 26 Dec 2017 17:46:00 +0100 Eko patrola http://www.boom93.com/projekti/eko-patrola/43525/u-najavi-postrojenje-za-preciscavanje-otpadnih-voda.html
Radulović: “Velike su potrebe za personalnim asistentima” http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43418/radulovic-%E2%80%9Cvelike-su-potrebe-za-personalnim-asistentima%E2%80%9D.html Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu Požarevac sprovodi projekat "Pilotiranje servisa personalne asistencije na teritoriji Grada Požarevca". ]]>  U saradnji sa licenciranim predavačima za tu uslugu iz sistema socijalne zaštite ispred "Hendi centar Koloseum" iz Beograda organizovana je dvodnevna obuka za personalne asistente.

 

 

 

Predsednica društva za cerebralnu i dečju paralizu, Radmila Stjepović je rekla da je cilj projekta podizanje svesti lokalne samouprave i svih o potrebama usluga iz socijalne zaštite odnosno osoba sa invaliditetom, prvenstveno prvog i drugog stepena oštećena.

“Na ovaj način smo želeli da uradimo obuku predviđenu projektom. Nisu nam odobrili ceo projekat, već samo deo. Nadamo se da će nam sledeće godine odobriti, kako bi nastavili sa uslugom personalnog asistenta. Projekat koji je trajao 6 meseci  završavamo obukom za personalne asistente”, rekla je Stjepović. Obuku je završilo 17 kandidata i svih  17 su žene. Obuku su sproveli Vesna Krstić i Ivana Zuber, licencirani predavači  iz "Hendi centar Koloseum" iz Beograda.

Ukupna vrednost projekta iznosi blizu 230 hiljada dinara. Polaznici obuke su nezaposlena lica sa evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje iz Požarevca i Velike Plane.

 

Projekat se realizuje u saradnji sa licenciranim udruženjem za uslugu personalne asistencije Udruženja osoba sa invaliditetom “Volja za životom” iz Velike Plane. Radovan Radulović, predsednik udruženja osoba i dece sa cerebralnom paralizom iz Velike Plane, rekao je da je usluga personalne asistencije je veoma bitna usluga za grad Požarevac.  U Velikoj Plani se ova usluga već sprovodi. 

“Kao u svakom gradu, pa i u gradu Požarevcu je bitno da sve osobe sa invaliditetom dobiju usluge iz sistema socijalne zaštite, jer će osobe sa invaliditetom lakše da učestvuju u izradi nekih dokumenata važnih za usluge iz sistema socijalne zaštite.

 

On je dodao da imaju dobru saradnju sa lokalnom samoupravom, čiji predstavnici redovno učestvuju na sastancima i podržavaju, cene i poštuju rad ovog udruženja iz Velike Plane.

Iako su očekivali posetu i prisustvo Ivana Jovića, člana gradskog veća, zaduženog za socijalnu zaštitu, on se nije pojavio. Ovo nije prvi put da se predstavnici lokalne samouprave ne odazivaju pozivima društva i udruženja koja se bave osobama sa invaliditetom. Niko se od predstavnika gradske uprave nije pojavio na manifestaciji " U susret međunarodnom danu osobama sa invaliditetom", niti se iko obratio na obeležavanju međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Tada je prisutan bio samo Milić Jovanović, zamenik predsednika Skupštine grada Požarevca.

Inače, projekat se sprovodi u okviru Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom na teritoriji Grada požarevca 2015-2020. godine.

Više o projektu možete čuti u emisiji "Da se bolje razumemo", namenjenoj osobama sa invaliditetom.

 

]]>
Fri, 22 Dec 2017 14:27:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43418/radulovic-%E2%80%9Cvelike-su-potrebe-za-personalnim-asistentima%E2%80%9D.html
Neadekvatna reakcija nadležnih institucija doprinosi toleranciji na nasilje http://www.boom93.com/projekti/mladi/44009/neadekvatna-reakcija-nadleznih-institucija-doprinosi-toleranciji-na-nasilje.html Nakon tragičnih ubistava žena od strane partnera i neadekvatnog reagovanja na slučajeve vršnjačkog i nasilja u porodici, pokrenuta je rasprava o odgovornosti nadležnih institucija, odnosno da li su ustanove i državni organi adekvatno reagovali na slučajeve nasilja. Reakcija insititucija pokazuje u kojoj meri Republika Srbija toleriše ili ne toleriše nasilje. ]]>

Država se bori protiv nasilja adekvatnom reakcijom nadležnih institucija koja podrazumeva primenu zakonskih procedura i propisa.

Kada se radi o nasilju u partnerskim odnosima, Srbija se obavezala da postupa po Konvenciji Saveta Evrope o sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

U Zakonu o potvrdi Konvencije Saveta Evropeo sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici propisano je da državni organi, zvaničnici, službenici, i drugi akteri koji nastupaju u ime države treba da budu uzdržani od učešća u svakom činu nasilja. Takođe, strane se obavezuju da preduzmu zakonodavne ili druge mere i da se potpuno posvete sprečavanju, istrazi, kažnjavanju i obezbeđivanju reparacije za dela nasilja koja su obuhvaćena pomenutom Konvencijom.

Stupanje na snagu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici je veliki pomak u institucionalnoj borbi, posebno u vidu primene hitnih mera udaljavanja nasilnika i mera zabrane prislaska i kontakta sa žrtvom.

Biljana Nedeljković, policijski službenik i koordinator Policijske uprave Požarevac i Braničevskog okruga za nasilje u porodici, za Boom93 je napomenula da je policija dužna da prikupi sva potrebna saznanja o slučaju. Policija reaguje po prijavi i prema rečima policijske službenice Nedeljkovićprikupljuju se podaci neophodni za procenu rizika. Takođe, obaveštava se Centar za socijalni rad i tužilaštvo.

Da bi se reagovalo po prijavi neophodno je izvršiti procenu rizika u kojem se žrtva nalazi. Procena rizika predstavlja analizu stepena ugroženosti žrtve i preduzimanje bezbednosnih mera. Pri proceni, utvrđuju se i drugi bezbednosni rizici poput istorije nasilnog ponašanja, zloupotrebe psihoaktivnih supstanci ili posedovanja oružja.

Činjenica da ima slučajeva da žene koje su prijavljivale nasilne partnere su kasnije ubijene govori o tome da nije dobro izvršena procena rizika od strane nadležnih institucija.

Iz Mreže žena protiv nasilja, za Boom93, kažu da „neadekvatna reakcija nadležnih institucija doprinosi toleranciji nasilja, ali ona može biti i rezultat visoke tolerancije na nasilje. Čini se da jedno povlači drugo. Ono što ovde najviše zabrinjava je činjenica da neadekvatna reakcija institucija demotiviše žrtve da potraže podršku i pomoć za izlazak iz nasilja jer ostaju prepuštene same sebi s porukom da ih niko ne može zaštititi, dok nasilnici nastavljaju neometano da vrše nasilje“.

Aleksandra Nestorov i Vedrana Lacmanović kažu„da nedovoljna obučenost ili nepoznavanje zakonskih procedura i nadležnosti može biti deo odgovora na to zašto je reakcija pojedinih institucija na nasilje prema ženama neadekvatna.“

Ipak, one ne smatraju da se radi o presudnom uzroku. „Zaposleni u institucijama često ističu nedostatak vremena, nedovoljan broj zaposlenih i strah za sopstvenu bezbednost kao razloge zašto zakon nije sproveden u praksi.“- saglasne su Lacmanović i Nestorov.

Lacmanović i Nestorov iz Mreže žena protiv nasilja smatraju „da veći problem čine nemar i predrasude o fenomenu nasilja prema ženama koje rezultiraju time da se žrtvama ne veruje. Ukoliko se žrtvi ne veruje, samim tim joj se ne pruža ni adekvatna zaštita i podrška, pa na kraju iz godine u godinu imamo istu poražavajuću statistiku ubistava žena“

Suzbijanje nasilja u porodici zahteva obaveznu saradnju između policije, tužilaštva i Centra za socijalni rad. Novousvojeni Zakon o sprečavanju nasilja u porodici predviđa obavezno osnivanje grupe za koordinaciju i saradnju

Slučaj ubistva žene od strane partnera,krajem 2017., u naselju Lučica kod Požarevca, dogodio se nakon usvajanja novog zakona. S obzirom da su se u medijima pojavile informacije da se žena prethodno obraćala policijskoj upravi i Centru za socijalni rad, ostaje da u narednom periodu vidimo da li će biti  izvršena istraga o propustima pomenutih institucija. Prema navodima medija, policijski službenik koji je bio zadužen za slučaj je suspendovan i očekuje ga pokretanje istrage i disciplinske odgovornosti.

Takođe, kada govorimo o nasilju u školama i na internetu neophodno je postupanje institucija u okviru zakonskih ovlašćenja.

Načini institucionalnog odgovora na nasilje u školama jesu mere propisane Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Protokolom o postupanju u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje.

Zakon o sistemima obrazovanja i vaspitanja izričito zabranjuje svaku vrstu nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Pomenuti zakon predviđa novčane kazne i pokretanje postupka disciplinske odgovornosti zaposlenima koji ne postupaju u okviru zakonskih ovlašćenja.

Protokol o postupanjuu ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje je predvideo niz preventivnih i interventnih aktivnosti koje su obrazovne ustanove i zaposleni dužni da sprovedu kako bi sprečili vršnjačko i digitalno nasilje u školama.

Jedan od odgovora institucija na nasilje u školama jeste međusektorska saradnja.

U Požarevcu je, u novembru 2017. godine, predstavljen nacrt Protokola o međusektorskoj saradnji u procesu zaštite dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja na teritoriji grada Požarevca. Interesantno je da se na predstavljenju Protokola nisu pojavili prestavnici lokalne samouprave.

Ipak, za propuste u slučaju vršnjačkog nasilja prema Aleksi Jankoviću iz Niša, koje za posledicu ima dečakovo samoubistvo, zbog zastarelosti slučaja, neće niko odgovarati.

Blage kazne, dugi postupci i nereagovanje doprinose da nasilje bude društveno prihvatljivo.

Uloga države je bezuslovno obezbeđivanje efikasnog delovanja ustanova i državnih organa u cilju sprečavanja nasilja.

Takođe, od presudnog značaja je uključivanje svih relevantih faktora, pojedinaca, porodice, nadležnih ministarstava, civilnog sektora i medija u borbi protiv nasilja

Tekst je nastao u okviru projekta „Ovo je zemlja za nas - Napad na nasilje“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima budžeta Grada Požarevca u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa.

]]>
Fri, 22 Dec 2017 11:17:00 +0100 Mladi http://www.boom93.com/projekti/mladi/44009/neadekvatna-reakcija-nadleznih-institucija-doprinosi-toleranciji-na-nasilje.html
Prodaja unikatnih radova odraslih osoba sa invaliditetom http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43376/prodaja-unikatnih-radova-odraslih-osoba-sa-invaliditetom.html Udruženje "Veritas" će novac od prodaje unikatnih ručno rađenih ukrasa iskoristiti za proslavu Nove godine. ]]>

Udruženje “Veritas” organizovalo je prodajnu izložbu unikatnih novogodišnjih ukrasa koje su ručno izradile starije osobe sa invaliditetom.

 "Ove godine će sredstva, koja se prikupe od izložbe, biti upotrebljena za svečano obeležavanje Nove godine. Na taj način korisnici programa podrške odraslih osoba sa invalidititetom do osnivanja dnevnog boravka imaju jednu socijalnu afirmaciju, da proizvodi koje oni prave nešto vrede, mogu da se prodaju.", rekla je Turudić predsednica udruženja "Veritas".

Prodajna izložba radova korisnika projekta „Program podrške odraslim osobama sa invaliditetom - do uspostavljanja usluge dnevnog boravka" sprovodi se četvrtu godinu zaredom.  Novogodišnji ukrasi nastali su u okviru kreativnih radionica.

Turudić kaže da se naredne godine planira obezbeđivanje prostora za obavljanje delatnosti dnevnog centra za odrasle osobe sa invaliditetom, te se nada da će za godinu, dve imati prostor u kome će se obavljati ova usluga.

"Pošto se projekat radi u partnerstvu sa centrom za socijalni rad, za sada se u popodnevnim satima koristi prostor centra za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju. To je privremeno rešenje, ali nadam se da ćemo istrajati u celoj akciji i realizovati pravo na uslugu dnevnog boravka za odrasle.", dodaje Turudić.

 

Podsetimo, jedan od zadataka udruženja je proširenje usluge dnevnog boravka za starije od 30 godina o kome se govori se već duže vreme. Prostor od oko 150 kvadrata koji se nalazi uz centar za dnevni boravak dece ometene u razvoju zadovoljio bi potrebe za proširenjem centra. Socijalnom strategijom grada Požarevca iz 2008. godine predviđeno je da se opremi novi centar, međutim usled finansijskih nemogućnosti plan nije sproveden.  Saglasnost za proširenje centra i dalje se čeka. Nadajmo se da će lokalne vlasti imati dovoljno sluha i da će preduzeti konkretne korake kako mnoge porodice ne bi ostale bez značajne podrške koju trenutno imaju.

]]>
Thu, 21 Dec 2017 12:06:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43376/prodaja-unikatnih-radova-odraslih-osoba-sa-invaliditetom.html
Učenici za decu: "U potrazi za Deda Mrazom" http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43366/ucenici-za-decu-%22u-potrazi-za-deda-mrazom%22.html Učenici osnovne škole “Kralj Aleksandar I” posetili su Centar za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju i izveli predstavu “U potrazi za Deda Mrazom”. ]]>  

 

Novogodišnju priredbu izveli su članovi dramske sekcije koju vodi učiteljica Ljubinka Jeremić. Učenicima nije prvi put da igraju predstavu za decu centra, a oni ih uvek rado i sa nestrpljenjem dočekaju i uživaju u priredbi.  

U okviru novogodišnjih aktivnosti "U susret 2018. godini" sledeće nedelje korisnike Centra za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju posetiće moto klub "Vatreni" čiji članovi već šestu godinu zaredom, u kostimima Deda mraza na motorima, poklanjaju novogodišnje paketiće za decu.

Korisnike centra obićiće i konjičko društvo "Knez Mihajlo" koje se prošle godine prvi put uključilo u dodeli novogodišnjih paketića.

 

 

 

]]>
Thu, 21 Dec 2017 10:06:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43366/ucenici-za-decu-%22u-potrazi-za-deda-mrazom%22.html
„Kostolac B3“ projekat prema standardima http://www.boom93.com/projekti/eko-patrola/43547/%E2%80%9Ekostolac-b3%E2%80%9C-projekat-prema-standardima.html Proširenje kapaciteta kopa Drmno i izgradnja novog termobloka „Kostolac B3“ planiraju se prema najstrožim evropskim standardima i važećim tehničkim propisima, uz uvažavanje rezultata modeliranja zagađenja u okolini. Ovo je jedna od klјučnih stvari koja je bitna za građane koji žive u okolini elektroenergetskog kompleksa u Kostolcu, ali i stanovništvo Srbije i Rumunije koja teritorijalno gravitira ovom području. ]]>

Takvu poruku srpska delegacija je ranije ove godine istakla i u javnoj raspravi koja je održana u rumunskom gradu Oravica, u neposrednoj blizini srpsko-rumunske granice.

Novi blok B3 u Drmnu u budućnosti će doprineti smanjenju zagađenja, jer će, kada bude u funkciji, praktično zameniti neke manje efikasne kapacitete koji postoje, što je i u skladu sa strategijama na ovom polju.

"Kada bi, primera radi, novi blok radio u meteorološki najnepovolјnijim uslovima, a pri maksimalnom radnom opterećenju svih blokova na lokaciji Kostolac A i B, vrednost koncentracija zagađujućih komponenata opet bi bila dva puta manja od graničnih vrednosti za kvalitet vazduh ", ističe Aleksandar M. Jovović, profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine u Vladi Srbije, Aleksandar Vesić kaže kako je Srbija u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji.

„Što znači da već implementiramo sve propise i standarde, posebno u oblasti zaštite životne sredine“, rekao je on.

Samo povećanje kapaciteta godišnje proizvodnje uglјa sa 9 na 12 miliona tona nema uticaja na prekogranični transport zagađenja, ali ostaje u domenu lokalnih uticaja. Područje eksploatacije uglјa će na Drmnu ostati isto, odnosno neće se menjati se granice kopa u odnosu na već predviđene rudarskim projektima.

Poslednji veliki termoenergetski kapacitet u Srbiji izgrađen je pre više od dve i po decenije. Novi blok elektrane će se graditi pored postojeća dva bloka u Drmnu. Blok će biti snage 350 KW, a očekivana godišnja proizvodnja se procenjuje na oko 2,5 milijardi kilovat-časova električne energije.

Ukupna vrednost investicije je 613 miliona američkih dolara.

Kada su u pitanju zaštita životne sredine, ministar energetike Aleksandar Antić je rekao da se sve radi po najvišim ekološkim standardima.

„Mi imamo sve dozvole. Uspeli smo da obezbedimo da ovaj objekat ima studiju uticaja na životnu sredinu. Dokument je prošao ozbiljnu javnu raspravu i kod nas i u Rumuniji, što dokazuje da mi ovde gradimo jedno najsavremenije energetsko postrojenje u skladu sa najvišim ekološkim standardima. Mislim da je to važna poruka s obzirom da održivi razvoj stavljamo u prvi plan“.

Podrazumevane emisije štetnih materija  gasova i praškastih materija trebalo bi da budu u dozvoljenim graničnim vrednostima.

Blok B3 bi trebalo da bude završen 2020.godine.

U poslednjih deset godina EPS je investirao tri milijarde evra u modernizaciju proizvodnih kapaciteta, ekologiju, unapređenje distributivne mreže i pripreme za gradnju novih elektrana.

Kao rezultat povećana je snaga za 200 MW u termoelektranama (TE), a za 140 u hidroelektranama (HE), kao i proizvodnja u TE sa 18 na 25 TWh.

Prema nacrtu Akcionog plana koji je predstavljen pre nekoliko dana, EPS će u zaštitu i unapređenje životne sredine od 2016. do 2025. godine uložiti 864 miliona evra, što će doneti smanjenje emisija sumpor dioksida za 90 odsto, azotnih oksida za 45 odsto i praškastih materija za 95 odsto u poređenju sa periodom od 2008. do 2012. godine.

Mirjana Filipović, državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike, kaže da EPS ima određene obaveze koje mora da ispuni zbog članstva Srbije u Energetskoj zajednici (EZ), ali i pristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU). Ona je istakla da se dosta radi na tome da ta kompanija dostigne standarde koji važe u EU, ali je i podsetila da te norme nisu postojale kada je Srbija gradila svoje najveće energetske kapacitete.

 

Tekst je proizvod projekta „Eko patrola“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima budžeta Grada Požarevca u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa. 

]]>
Wed, 20 Dec 2017 14:14:00 +0100 Eko patrola http://www.boom93.com/projekti/eko-patrola/43547/%E2%80%9Ekostolac-b3%E2%80%9C-projekat-prema-standardima.html
Uloga porodice i značaj udruženja http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43329/uloga-porodice-i-znacaj-udruzenja.html Udruženja poboljšavaju kvalitet života osoba sa invaliditetom i omogućavaju potpunije ostvarenje njihovih prava. ]]>

Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS) osnovana je 22. juna 2007. To je „krovna“ organizacija koja predstavlja osobe sa invaliditetom i njihove pravne zastupnike uključenih u saveze organizacija osoba sa pojedinačnim vrstama invaliditeta, organizacije zakonskih zastupnika osoba sa invaliditetom i interesne organizacije koje okupljaju osobe sa različitim oblicima invaliditeta.

Osnovana je sa ciljem da predstavlja ujedinjeni pokret osoba sa invaliditetom Srbije, govori u ime većine osoba sa invaliditetom i njihovih pravnih zastupnika i predstavlja najvažniju političku snagu u zastupanju njihovih zajedničkih interesa i potreba. S tim u vezi, uloga Nacionalne organizacije nije da zameni pojedinačne organizacije osoba sa invaliditetom (Saveze i druge organizacije), već da se usredsredi na zajedničke akcije, inicijative i pitanja od opšteg interesa.

Prema rečima predsednika ove organizacije Milana Stošića,  u Srbiji ima preko 800 hiljada invalida, koji zaslužuju da imaju vise poštovanja.On je podsetio  da će nastaviti da rade na tome da država ima veći stepen razumevanja za osobe sa invaliditetom.

“Interes invalidskog pokreta da u svim životnim oblastima budemo ravnopravni sa drugom populacijom i u procesu obrazovanja, procesu rada, u kulturi, u sportu i u svim društvanim sferama”, kaže Stošić.

Slaviša Savić iz Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije je kao srednjoškolac ostao nepokretan od posledica saobraćajne nezgode koju je i izazvao. Automobili su ga, kako kaže, uvek zanimali, a sklonost ka papučici gasa takođe nije krio. Vozio je prebrzo tako je i izazvao saobraćajnu nezgodu posle koje je ostao sa trajnim posledicama. Sa 18 godina završio je u invalidskim kolicima.

Savić je nakon toga odlučio da se aktivno priključi savezu paraplegičara i kvadriplegičara Srbije kako bi učesvovao u misiji ovog saveza, a to je stvaranje jednakih mogućnosti za osobe sa invaliditetom i aktivno uključivanje osoba sa invaliditetom i njihovih organizacija u život zajednice.

Jedna od njegovih misija je i organizovanje tribina po školama širom Srbije, kako bi mladima na njegovom primeru  ukazao sa kakvim posledicama mogu susresti ukoliko ne poštuju pravila u saobraćaju, voze prebrzo ili u alkoholisanom stanju.

Slaviša Pešić  mladima na karakterističan način prenosi svoje iskustvo koje ga je skupo koštalo. Na taj način im ostavlja prostora da sami zaključe šta je pogrešno bez akcenta na to da “oni nešto moraju”.

Inače, savez paraplegičara i kvadriplegičara Srbije zastupa interese osoba sa povređenom kičmenom moždinom, podstiče osnivanje novih udruženja, razmenjuje informacije i iskustva i organizuje sportska takmičenja, rekrativnih, edukativnih i drugih okupljanja.

U Požarevcu postoji više udruženja i saveza osoba sa invaliditetom koja osim osoba sa invaliditetom okupljaju i roditelje, hranitelje i staratelje dece. Na taj način se osim konkretne  podrške u ostvarivanju prava osoba sa invaliditetom, podstiče veća socijalizacija ove kategorije stanovništva, ali i produbljuje zajedništvo među porodicama.

U cilju organizovanog rada na zadovoljavanju  njihovih specifičnih potreba i interesa, Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih osoba se od svog osnivanja kontinuirano angažuje da se položaj slepih u različitim oblastima života i rada poboljša.

Predsednik saveza slepih i slbovidih u Požarevcu Božidar Bojković kaže da svakodnevno brinu o svojim članovima, a novim pomažu kako bi u što većoj meri umanjili posledice ovog teškog hendikepa. 

Bojković kaže da je najbitnija rana interevencija i uključivanje u društveni život, posebno za porodice i decu koja imaju problema sa vidom.

“Veritas” Udruženje za negovanje zdravih stilova života i Dom zdravlja u Požarevcu uspostavili su dobru saradnju.  Direktor Doma zdravlja, Dragan Rakić rekao je da  zajedno sa udruženjem  sprovode  projekat “„Savetodavno-terapijske aktivnosti za decu sa smetnjama u razvoju i članove njihovih porodica“, podržan od MInistarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja.

Dom zdravlja  u nedostatku stručnog kadra za rad sa decom sa smetnjama u razvoju kojoj je potrebna dodatna defektološka podrška  i udruženje “Veritas” kome nedostaju prostorni kapaciteti pronašli  su rešenje.

Saradnja u radu sa sa decom kod koje postoji sumnja ili već imaju di jagnostikovane smetnje u razvoju je jedan od primera dobre prakse . Jasmina Turudić iz udruženja “Veritas” rekla je da je  ovo prvi put da se udruženju priključi neko iz ustanove iz sistema zdravstvene zaštite.

U toku realizacije projekta radi se skrining, u saradnji za razvojnim savetovalištem i pedijatrijskom službom. Roditelji odgovaraju na “upitnik” kako bi prepoznali problem koje dete ima i tako se prema potrebi pruža tretman kako bi se prevazišle smetnje i  teškoće ili razvili potencijali koji su prisutni kod dece. Ovaj projekat najviše znači roditeljima.

Da život majki dece sa Daunovim sindromom nije lak govori i priča mame Dragane. Ona već  11 godina brine o svom detetu, devojčici sa Daunovim sindromom. Nedovoljna razvijena svest, manjak tolerancije  i nerazumevanje dovela je do toga da Draganu sredina okarakteriše kao nezgodnog roditelja.

Kako bi joj  pružila svu podršku i pomoć Dragana se posvetila svom detetu u potpunosti, život shvatila vrlo ozbiljno i odgovorno, u nadi da se dobrota i požrtvovanost na kraju isplate. Ona to vidi u svakodnevnim situacijama sa svojom ćerkom. Marina pleše i svira.

“Pleše da bi mogla lepo da se kreće, motorika joj je jako usporena. Njena instruktorka plesa je za manje od godinu dana naučila Marinu da pleše, a nastavnici u muzičkoj školi su je za četiri godine naučili da svira harmoniku. Svi iz muzičke škole podržavaju Marinu, kad kažem svi mislim i na one koji nisu njeni nastavnici”, kaže Dragana Samardžić.

Dragana kaže da je ljubav najvažnija.To njenom detetu ne manjka. Napredak dece sa Daunovim sindromom zavisi od kvaliteta nege, obrazovanja i sredine u kojoj odrastaju. Dragana kaže da je devojčica u vrtiću bila jako dobro prihvaćena.

Stručnjaci savetuju roditeljima da decu sa Daunovim uključe u sve porodične aktivnosti i pomognu im da razviju svoje sposobnosti putem igre i posebnih obrazovnih programa. Takvi programi — s kojima treba početi ubrzo posle rođenja — obuhvataju rad s fizioterapeutom i logopedom, pružanje posebne pažnje, kao i emocionalne podrške detetu i porodici. Dragana kaže da im je veliku podršku i posvećenost u radu dao  logoped.

“Najvažnije osoba u Marininom životu je njen logoped. Ona je Marinu naučila da čita i piše, svemu je naučila.”

Ovo je samo jedan od primera kako funkcioniše jedna porodica u odgajanju  deteta s Daunovim sindromom. Potrebno je mnogo vremena, truda i posvećenosti, uz strpljenje i realna očekivanja.POtrebna je i podrška sredine i ljudi u okruženju.

Brojne organizacije i udruženja osnovani su kako bi dali podršku onima kojima je potrebna, naročito u vezi sa određenim bolestima, ali i pitanjima od zajedničkog interesa. To doprinosi ne samo razvoju društva, već i ličnom razvoju pojedinaca. Utiče se na socijalnu integraciju, smanjenje siromaštva i zaposlenje.

Građani sve više prepoznaju nevladine organizacije i udruženja kao efikasan mehanizam za artikulaciju i javno izražavanje mišljenja i interesa o bitnim pitanjima njihovog svakodnevnog života.Oni svojim delovanjem, predlozima i inicijativama pokazuju da su značajan potencijalan izvor znanja i veština, neophodnih za ostvarenje osnovnih ciljeva društvenog i ekonomskog razvoja.

Kako bi građani promenili svoju percepciju osoba s invaliditetom i način ophođenja s njima, moraju se promeniti i stavovi i percepcija samih osoba s invaliditetom.Treba poboljšati njihove socijalne veštine i kompetencije u svrhu lakše socijalne inkluzije i integracije, treba ih pripremiti i motivisati za aktivno učešće i ulogu jednakih građana u lokalnoj zajednici. Osobe sa invaliditetom se moraju osnažiti i izgraditi vlastite kapacitete kako bi postali jednaki članovi zajednice. To je posebno važno u manjim sredinama, gde su one potpuno demotivisane da budu aktivni članovi zajednice. Zato su često depresivni, letargični i sami sebe doživljavaju kao beskorisna bića i teret svojim porodicama i društvu u celini.

Potrebno je nastaviti sa osnaživanjem udruženja, organizacija i predstavnilkih grupa osoba sa invaliditetom u zastupanju njihovih interesa, jer oni poseduju kapacitete u višedecenijskom radu, prihvatanjem i finansijskom podrškom njihovih programa i projekata.

]]>
Tue, 19 Dec 2017 12:54:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43329/uloga-porodice-i-znacaj-udruzenja.html
Novogodišnja jelka i ukrasni crteži na staklu za decu iz Centra http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43294/novogodisnja-jelka-i-ukrasni-crtezi-na-staklu-za-decu-iz-centra.html Boom 93 je pred praznike poklonio okićenu novogodišnju jelku Centru za dnevni boravak dece i omladine ometenje u razvoju. Akciji se priključio umetnik Predrag Radošević koji je svojim crtežima ukrasio prozore i ulazna vrata Centra. ]]> Uoči Novogodišnjih praznika, Boom93 već nekoliko godina ne šalje čestitke poslovnim prijateljima,  saradnicima i političarima.

Umesto toga, odlučili smo da sredstva usmeravamo na potrebnije stvari.

Ove godine smo rešili da poklonimo i okitimo novogodišnju jelku požarevačkom Centru za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.

Akciji se priključio i umetnik Predrag Radošević koji je ukrasio prozore i ulazna vrata svojim zanimljivim crtežima.

Odavno nije bilo ovoliko emocija dok smo pripremali ovo iznenadjenje, a u ukrašavanju nije izostala ni pomoć dece iz Centra.

]]>
Tue, 19 Dec 2017 04:20:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43294/novogodisnja-jelka-i-ukrasni-crtezi-na-staklu-za-decu-iz-centra.html
Zelena energija u Kostolcu http://www.boom93.com/projekti/eko-patrola/43546/zelena-energija-u-kostolcu.html Krajem prošlog meseca potpisan je ugovor o kreditu od 80 miliona evra za gradnju vetroparka "Kostolac" između EPS-a i Nemačke razvojne banke -KfW. Ovo je još jedan korak do početka izgradnje postrojenja koje energiju koriste iz obnovljivih izvora. Prethodni je učinjen najpre usvajanjem prostornog plana područja posebne namene kostolačkog ugljenog basena, aa nedavno i usvajanjem izmena i dopuna ovog dokumenta. ]]>

Izmenama i dopunama prostornog plana utvrđena sa pravila uređenja i pravila građenja za pet prostornih celina sa pratećom infrastrukturom u cilju izgradnje energetskih objekata za proizvodnju električne energije iz neobnovljivih izvora, vetra i sunca.

Dve solarne elektrane bi trebalo da budu izgrađene u Petki, a ukupno 20 vetrogeneratora u Petki, Drmnu, Ćirikovcu i Klenovniku.

Tako je na prostoru odlagališta Drmno predviđena izgradnja sedam vetrogeneratora, a na odlagalištu  Petka tri vetrogeneratora i solarna elektrana. Na odlagalištu Ćirikovac se predviđa  izgradnja četiri, a na lokalitetu Klenovnik šest vetrogeneratora.

Opšti cilj izrade Izmena i dopuna Prostornog plana bio je doprinos povećanju korišćenja neobnovljivih i obnovljivih izvora energije, uz smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu i u vezi s tim zaštitu, kontrolisano i održivo korišćenje prirodnih resursa kao obnovljivih izvora energije.

V.d. generalnog direktora EPS Milorad Grčić rekao je da će kapacitet budućeg vetroparka u Kostolcu biti 66 megavata što je ekvivalent potrošnji oko 30.000 potrošača.

„Sam vetropark treba da počne sa gradnjom 2019.godine. Očekivani prvi kilovati će biti realizovani 2020.godine“, rekao je Grčić.

Vetropark je vredan ukupno oko 97 miliona evra, 80 miliona je iz kredita Nemačke banke, od čega je milion evra bespovratno, dok će EPS obezbediti oko 15 miliona evra sopstvenih sredstava.

Grčić je rekao i da je izgradnja vetroparka pokazatelj da energetski sistem Srbije sigurnim koracima ide ka usaglašavanju proizvodnje električne energije sa proizvodnjom zelene energije na nivou koji postoji u EU.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić naglasio je da obnovljivi izvori energije nemaju alternativu, kao i da je to način proizvodnje energije koji će biti jedini u budućnosti.

„Svi ćemo se jednog dana, ako ne mi onda naša deca ili naši unuci, probuditi u Srbiji u kojoj će sva energija biti proizvedena iz obnovljivih izvora. Iz tog razloga mi imamo veliku obavezu prema generacijama koje dolaze da uđemo vrlo odgovorno i ozbiljno u te procese.“

Cilj je da do 2020. godine 27 odsto potrošnje energije bude iz obnovljivih izvora,  rekao je Antić.

Za sada 100 megavata proizvodi iz obnovljivih izvora, dok se gradi još 500 megavata.

Direktor kancelarije KfW u Srbiji Arne Gos rekao je da ovaj projekat na neki način pravi put ka sve većoj upotrebi energije koja se proizvodi obnovljivim izvorima energije, kao i da se njime smanuje emisija ugljen-dioksida.

Plan je da se u okviru vetroparka podigne 20 stubova sa vetrogeneratorima na prostoru zatvorenih površinskih kopova i odlagališta.

Visina stubova biće 117 metara, a poluprečnik elise 63 metara, tako da će ukupna visina vetrogeneratora biti 180 metara.

Stubovi sa vetrogeneratorima trebalo bi da budu postavljani na četiri lokacije, u Klenovniku, Ćirikovcu, Petki i Drmnu.

Postavlja se pitanje šta imamo od ulaganja u vetroparkove?

 Procenjuje da bi Jedan vetropark ukupne snage 150 MW bi Republici Srbiji u toku svog radnog veka doneo direktnu zaradu od oko 250 miliona EUR. Od ovoga bi 130 miliona evra išlo u republički budžet kroz poreze na imovinu, dobit, dividende, a oko 50 miliona evra bi išlo u građevinski i elektrosektor tokom izgradnje.

Uzimajući u obzir činjenicu da vetroparkovi najviše struje proizvedu tokom zime, čak 70 odsto, nije teško zaključiti koliki je značaj izgradnje vetroparkova u Srbiji, s obzirom da u tom periodu najviše uvozimo struju i po najvećim cenama. Međutim prema izjavama pojedinih stručnjaka, ukoliko se ispune zahtevi koje nam je postavila Evropska unija u narednih par godina, uvozićemo samo deset odsto električne energije.

 

Tekst je proizvod projekta „Eko patrola“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima budžeta Grada Požarevca u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa. 

]]>
Fri, 15 Dec 2017 13:54:00 +0100 Eko patrola http://www.boom93.com/projekti/eko-patrola/43546/zelena-energija-u-kostolcu.html
Zapošljavanje osoba sa invaliditetom http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/44454/zaposljavanje-osoba-sa-invaliditetom.html Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u 2016. godini, evidentirano je 15.778 nezaposlenih osoba sa invaliditetom, od toga su 5.804 žene (36,78%), što je 2,3% u odnosu na ukupan broj lica na evidenciji NSZ . ]]>

Prema kategorijama invaliditeta struktura je sledeća: ratni vojni invalidi 1.086 (6,88%), mirnodopski invalidi rata 106 (0,67%), civilni invalidi rata 17 (0,11%), invalidi rada 1.832 (11,61%), lica kojima je izvršena kategorizacija 3.739 (23,70%) i lica sa procenjenom radnom sposobnošću 8.998 (57,03%).

Prema starosnoj strukturi osoba sa invaliditetom, najviše je onih  starosti preko 50 godina 39,51%. U odnosu na isti period 2015. godine, broj mladih nezaposlenih lica je smanjen za 5,2%.

Kada je u pitanju obrazovna struktura osoba sa invaliditetom više od polovine je sa srednjim obrazovanjem 54,73%. U 2016. godini sa evidencije NSZ zaposleno je 19,3% više osoba sa invaliditetom u odnosu na prethodnu godinu, odnosno 5.860 sa invaliditetom,od čega  su 40,37% žene, a petostruko više u odnosu na 2009. godinu.

Dominantno je zapošljavanje lica sa završenom srednjom školom (III - V SSS) 61,6% i predstavlja povećanje od 19,9% u odnosu na isti period 2015. godine. Najveći broj lica (47,3%) zaposlio se u starosnoj grupi od 30 - 49 godina života.

Zakon o radu zabranjuje neposrednu i posrednu diskriminaciju lica koja traže zaposlenje, kao i zaposlenih, između ostalog i s obzirom na njihovu invalidnost. Zakonom o radu, predviđena je zaštita osoba sa invaliditetom u smislu da je poslodavac dužan da obezbedi obavljanje poslova prema radnoj sposobnosti, u skladu sa Zakonom. Ukoliko takvog posla nema, poslodavac može zaposlenom-osobi sa invaliditetom da otkaže ugovor o radu, po osnovu viška, ali je dužan da mu isplati otpremninu. Kolektivnim ugovorom može se utvrditi zaštita od otkaza ugovora o radu u slučaju viška zaposlenih, i to tako da zaposlenom invalidu rada, koji je invalidnost stekao radom kod drugog poslodavca ne može prestati radni odnos bez njegovog pristanka.

U 2016. godini izvršena je procena efekata i uticaja sprovođenja Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.Tokom implementacije Zakona došlo je do povećanog uključivanja osoba sa invaliditetom u mere aktivne politike zapošljavanja, povećano je njihovo zapošljavanje sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje i ukupno, povećan je broj novosnovanih preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom kao posebnih oblika zapošljavanja, razvijeni su programi obuka i povećan broj nosilaca poslova profesionalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom, razvijeni su posebni paketi mera za osobe sa invaliditetom počev od 2015. godine

Od 2015. godine, od strane NSZ, realizuje se i poseban paket usluga za nezaposlene osobe sa invaliditetom koji podrazumeva posredovanje u zapošljavanju i uključivanje osoba sa invaliditetom u mere aktivne politike zapošljavanja pod opštim uslovima (u svakom slučaju kada je to moguće, po proceni stručnih lica NSZ) i po prilagođenim programima (u skladu sa utvrđenim individualnim planom zapošljavanja i procenjenom radnom sposobnošću).

Podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom se vrši kroz odobravanje subvencija za samozapošljavanje, subvencija poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta, subvencija zarade za osobe sa invaliditetom bez radnog iskustva, troškova sprovođenja javnih radova i drugih mera aktivne politike zapošljavanja usmerenih na podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Mere podrške obezbeđuju se u slučajevima kada se osobe sa invaliditetom zapošljavaju pod posebnim uslovima.

Direktor Nacionalne službe zapošljavanja, Zoran Martinović  kaže da se osobe sa invaliditetom uključuju u sve programe zapošljavanja. Martinović kaže da su se u potpunosti utrošila sredstva namenjena za ovu godinu  za osobe sa invaliditetom. Martinović smatra da ima dosta poslova koje osobe sa invaliditetom ,mogu da obavljaju.

U periodu od 01.4.2016-10.2.2017. godine u mere aktivne politike zapošljavanja uključeno je ukupno 7.520 nezaposlenih osoba sa invaliditetom, navodi se  u izveštaju.

U januaru 2017. godine stupio je na snagu izmenjeni Pravilnik o načinu praćenja izvršavanja obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom i načinu dokazivanja izvršenja te obaveze . Ustanovljene izmene treba da doprinesu potpunijoj primeni, praćenju, kontroli i analizi izvršenja obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Uprkos činjenici da postoji zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, postoje poslodavci koji na razne načine izbegavaju tu vrstu obaveze time što unutar svoje kompanije ili preduzeća, fiktivno proglašavaju osobe sa invaliditetom , radije plaćaju kaznene penale. Izmenom zakona trebalo bi da se uvedu dodatne olakšice poslodavcima koji bi zaposlili OSI, jer ne postoji humaniji odnos prema OSI od strane države od toga da te osobe rade, da budu korisni društvu, i ne samo iz ekonomskih razloga već čitavog niza socijalno psiholoških razloga, jer je to nešto što je značajno i važno za ostvarivanje nekih drugih životnih ambicija, porodice, brakova, socijalizacije i integracije u društvo.

Kada je 2009. godine usvojen zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, a 2010. počela implementacija stekao se utisak da je došlo do naglog zapošljavanja osoba sa invaliditetom od strane preduzeća.

To je bio trend da bi se ispoštovala kvota zapošljavanja osoba sa invaliditetom kako firme i kompanije ne bi plaćale kaznu za kvotni sistem odnosno plaćanje penala. Prva verzija zakona je podrazumevala zapošljavanje osoba sa invalidtetom ili plaćanje  kazne u iznosu od tri prosečna lična dohotka ili učešće u zaradi jedne osobe sa invaliditetom za kompanije koje ne moraju da zaposle osobe sa invaliditetom. Država je tada napravila kompromisno rešenje, te formirala fond za uplatu kompanija koje ne žele odnosno nisu u stanju da  zaposle osobu sa invaliditetom. Preduzećima je najlakše bilo da uplaćuju sredstva u fond i tako izbegnu zapošljavanje osoba sa invalidtetom. Zakon je izmenjen i dopunjen  2014. godine, kada je odlučeno da firme moraju da zaposle osobu sa invalidtetom ili da plaćaju kazne odnosno penale, ali u visini 50% prosečne zarade u Republici Srbiji, a ne tri prosečna lična dohotka kako je bilo do trenutka izmene.

Mikica Budimirović iz foruma mladih sa invaliditetom Srbije  je na okruglom stolu „Strategija unapređenja položaja OSI – put do jednakosti OSI“ koji je organizovao je Centar za tranziciju i ljudska prava „Spektar“ je u vezi sa zapošljavanjem osoba sa invaliditetom rekao da sa jedne strane razume zašto se neke kompanije odlučuju da plate kazne, pre nego da zaposle osobu sa invaliditetom.

Budimirović smatra da je država jednim delom krivac, jer je usvajanjem zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom u jednom trenutku došlo do kontradiktornosti, jer je par meseci pre stupanja zakona na snagu, država donela uredbu o zabrani novog zapošljavanja u javnom sektoru.

Inače, obaveze zapošljavanja, u smislu zakona,  jeste obaveza svakog poslodavca koji ima najmanje 20 zaposlenih da ima u radnom odnosu određeni broj osoba sa invaliditetom, podseća Sonja Mirić , direktorka nacionalne službe za zapošljavanje.

Jasmina Trudić pri Centru za socijalni rad rekla je ranije da smo poznati po tome da izbegavamo zakone. Ona procenjuje da su privatne  kompanije, možda, više na oku inspekcija za razliku od javnih preduzeća i organizacija. 

Ipak, kao najveći problem u zapošljavanju, Turudić vidi to što se osobe sa invaliditetom uglavnom ne javljaju na tržište rada.

Božidar Bojković, Predsednik Saveza slepih I slabovidih u Požarevcu rekao je da od stepena invalidnosti zavisi zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Bojković smatra da je za osobe sa invaliditetom vrlo važno da rade, ako bi nečim zaokupili pažnju i osetili se  korisnim

Savez slepih i slabovidih u Požarevcu je preko javnih radova otvorio salon za masažu i angažovao masera, člana saveza slepih i slabovidih.

Cilj otvranja salona za masažu je afirmisanje slepih i slabovidih lica odnosno njihova integracija u društvo.Sredstva su dobijena preko javnih radova.

Zlatko Salihović je član saveza slepih i preko javnih radova zaposlen je kao maser. Poznato je da slepi ljudi imaju dara za masažu. U ovom poslu se vrlo dobro snalazi i Salihović

Kako bi na što bolji način poboljšali uslova za osobe sa invaliditetom u svuim segmentima, te ubrzali proces inkluzija OSI u društvo prošle godine održan je okrugli sto „Strategija unapređenja položaja OSI – put do jednakosti OSI“u kome su učestvovali nevladine organizacije, institucije i osobe sa invaliditetom. Svako je izneo svoje mišljenj šta bi se moglo unaprediti i poboljšati kako bi život OSI učinili lakšim, Tom prilikom poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je rekla da je jedna od stvari koji bi trebalo da uđe u strategiju je izjednačavanje  Republike Srbije kao poslodavca za direktne i indirektne budžetske korisnike sa ostalim poslodavcima u pogledu načina zapošljavanja osoba sa invalidtetom.

Janković najveći problem kod primene zakona vidi u prebrzom i pod pritiskom donošenju zakona i propisa

Prilikom izrade Strategije i Akcionog plana za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom do 2020. godine uzeta su u obzir Zaključna zapažanja i preporuke Komiteta UN za prava osoba sa invaliditetom u vezi sa uklanjanjem prepreka sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću u različitim oblicima društvenog života, a naročito u oblastima koje doprinose izjednačavanju mogućnosti kao što su obrazovanje, socijalna zaštita, pristupačnost, zdravstvo, zapošljavanje i dr.

Komitet za prava osoba sa invaliditetom izneo je zaključna zapažanja o Inicijalnom izveštaju o Srbiji u kojima je zabrinut zbog nedovoljne ravne zaštite zaposlenih sa invaliditetom od otpusštanja i što se ne u dovoljnoj meri ne obezbeđuju razumna prilagođavanja. KOmitet je takođe zabrinut što osobe sa invaliditetom praktično ne mogu da osnuju svoj reprezentativni sindikat na otvorenom tržištu rada zbog slabe zastupljanosti i da, uprkos postojanju multidisciplinarnih komisija, procena radne sposobnosti se i dalje zasniva na medicinskom modelu nesposobnosti.

Komitet preporučuje državi članici da preispita praksu primene zakona, da bi se obezbedilo da zakonski propisi o zapošljavanju i učestvovanju u tržištu rada ne budu na štetu osoba sa invaliditetom i da garantuju obezbeđivanje razumnog prilagođavanja na radnom mestu. Nadalje preporučuje da država članica preispita procenu radne sposobnosti u cilju eliminacije medicinskog pristupa i promovisanja inkluzije osoba sa invaliditetom u otvoreno tržište rada. Komitet takođe preporučuje da ograničenja u osnivanju sindikata za osobe sa invaliditetom kod nekog poslodavca moraju da se promene . Komitet je zabrinut zbog istrajavanja na radnim centrima za osobe sa invaliditetom i zbog toga što mere za podsticanje zapošljavanja lica sa invaliditetom na otvorenom tržištu rada nisu delotvorne. Takođe, preporučuje da država članica kod poslodavaca promoviše pravo na zapošljavanje na jednakoj osnovi i da ojača mere podrške za prelazak svih osoba sa invaliditetom koje su trenutno u radnim centrima na formalno zapošljavanje na otvorenom tržištu rada, obezbeđujući pri tom poštovanje svih prava u skladu sa Konvencijom.

]]>
Thu, 14 Dec 2017 17:09:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/44454/zaposljavanje-osoba-sa-invaliditetom.html
Škole su obavezne da prijavljuju nasilje http://www.boom93.com/projekti/mladi/44008/skole-su-obavezne-da-prijavljuju-nasilje.html Slučaj samoubistva žrtve vršnjačog nasilja, Alekse Jankovića iz Niša i video zapis prebijanja učenice prve godine Tehničke škole u Aranđelovcu ponovo su pokrenuli pitanje prijavljivanja i rešavanja problema vršnjačkog nasilja u školama. ]]>

Biljana Nedeljković, policijski službenik i koordinator policijske uprave Požarevac i Braničevskog okruga za nasilje u porodici je za Boom93 rekla da je,u toku 2017. godine, evidentirano 3 slučaja vršnjačkog nasilja u petom, šestom i osmom razreda. „Žrtve su bile dve devojčice i jedan dečak, a nasilje se ispoljavalo u verbalnoj raspravi, vređanju, omalovažavanju i etiketiranju dece.- dodala je Nedeljković.

Protokol o postupanju u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje prepoznaje  fizičko, psihičko, socijalno nasilje, digitalno i seksualno nasilje.Takođe, Protokol o postupanju propisuje niz preventivnih i interventnih aktivnosti.

Prevencija predstavlja podizanje nivoa svesti, unapređivanje znanja i veština kako bi se pravilno odreagovalo na nasilno ponašanje i pružanje zaštite za učenike, roditelje i zaposlene.

S druge strane, interventne aktivnosti podrazumevaju odgovor na nasilje. Škole imaju obavezu da postupaju prema Protokolu i intervenišu ukoliko postoji sumnja da učenik trpi nasilje od drugog učenika, zaposlenog ili roditelja, bez bez obzira gde se događa.

Nevena Janković, pedagog iz OŠ „Vuk Karadžić“, smatra, „daje vrlo važno prijaviti nasilje  predmetnom nastavniku i odeljenskom starešini.Nakon prijave,sastaje se tim koji procenjuje koji je to nivo nasilja i koje mere treba preduzeti.“

Ministar prosvete, Mladen Šarčević je, u novembru mesecu 2017., godine, za javni servis, izjavio da se veliki broj slučaja ne prijavi. Ministar je prokomentarisao Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i ocenio da je novim sistemskim zakonom o obrazovanju predviđena odgovornost zaposlenih, roditelja i učenika kada je u pitanju nasilje u školi.

U pomenutom zakonu u članu 111 izričito se proklamuje svaka vrsta zabrane nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Takođe, članom 112, zaposlenima  koji ne postupaju po zakonu nalažu se novčane kazne i pokretanje postupka disciplinske odgovornosti. Ukoliko se utvrdi da je nastavnik nasilnik, predviđeno je i oduzimanje licence za rad.

Takođe, pored direktora i nastavnika, predlažu se i oštrije mere za roditelje u vidu novčanih kazni.

Kazne za roditelje iznose i do 100000 dinara.

Zakon nalaže i novčane kazne za obrazovne ustanove koje ne postupaju u okviru ovlašćenja.

Nakon nemilih događaja u obrazovnim ustanovama, pokrenuta je rasprava o odgovornosti škola i nadležnih institucija, odnosno da li su školske ustanove adekvatno reagovale na slučajeve  nasilja.

Slučaj u Aranđelovcu je pokazatelj da je veliki problem što škole ne prijavljuju nasilje. Za događaj u učionici Tehničke škole u Aranđelovcu se saznalo tek kada je društvenim mrežama osvanuo snimak kako više učenica i učenika udaraju jednu devojku.

Obaveza prijavljivanja nasilja je ključna u borbi protiv nasilja. Neprijavljivanjem i neadekvatnim postupanjem doprinosi se visokoj toleranciji na nasilje.

Nekadašnji Zaštitnik građana, Saša Janković, je 2012. godine, utvrdio da su postojali propusti i da Aleksi nije pružena adekvatna zaštita. Uprkos utvrđenim propustima, škola nije postupila u skladu sa zakonom. Kao epilog neadekvatne reakcije škole imamo samoubistvo četrnaestogodišnjeg deteta, a zbog zastarelosti slučaja neće biti odgovornih za propuste.

Pomenuti slučaj u Aranđelovcu, izazvao je polemiku u javnosti zbog čega još uvek pred poslanike nije izašao predlog „Aleksinog zakona“ koji se direktno odnosi na sprečavanje i suzbijanje vršnjačkog nasilja.

„Aleksin zakon“ upravo predlaže veoma oštre mere protiv zaposlenih u školi koji su propustili da reaguju u slučaju vršnjačkog nasilja. Licenca za direktora se oduzima ukoliko je propustio da reaguje, ili je neadekvatno ili neblagovremeno odreagovao u slučajevima nasilja kada je nastupila šteta, teška telesna povreda ili smrt učenika ili zaposlenog u školi.

Između ostalog, Aleksinim zakonom predviđa seosnivanje koordinacionog tim za bezbednost dece i učenika osnovnih i srednjih škola na nivou lokalne samouprave.

Takođe, za učenike kao jedan od vaspitnih mera nalaže se suspenzija, dok su kazne za roditelje ukoliko se ne odazovu do 800 evra i prijavljivanje slučaja kao zanemarivanje deteta.

Dragana Petrović, psiholog u OŠ „Vuk Karadžić“ u Požarevcu je za Boom93 rekla da se u medijima škola uglavnom identifikuje kao krivac, a škola je jedna u nizu. Nasilje je problem svih nas, pojedinca, svake institucije, države u celini, i medija, i vladinog i nevladinog sektora. Možda treba poraditi na jednom sistemski sređenijem, povezivanjem i umrežavanjem svih institucija koje se bave ovim problemom-ocenila je Petrović.

Slučaj u Aranđelovcu je pokazao da je potrebno ponovo razmotriti „Aleksin zakon“ i analizirati da li su oštrije mere koje nalaže novi Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja adekvatan odgovor na prevenciju i borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Nastavnici su Protokolom i zakonom obavezani da prijave nasilje. Neprijavljivanje nasilja samo se ukazuje na činjenicu da je u Srbiji još uvek ukorenjen sistem vrednosti koji toleriše nasilno ponašanje.

Primena zakona, adekvatno postupanje i saradnja obrazovnih ustanova, institucija i roditelja od ključne je važnosti za uticaj na svest građana da se uključe u bezuslovnu borbu protiv nasilja.

Nulta tolerancija na nasilje je neophodna za opšti razvoj jednog društva.

Tekst je nastao u okviru projekta „Ovo je zemlja za nas - Napad na nasilje“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima budžeta Grada Požarevca u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa.

]]>
Sun, 10 Dec 2017 11:13:00 +0100 Mladi http://www.boom93.com/projekti/mladi/44008/skole-su-obavezne-da-prijavljuju-nasilje.html
Šta Požarevac planira sa otpadom? http://www.boom93.com/projekti/eko-patrola/43543/sta-pozarevac-planira-sa-otpadom.html Grad Požarevac obustavio je javnu nabavku za uslugu prikupljanja, odnošenja i deponovanja otpada. Kako je Boom 93 potvrđeno,namera da se na ovaj način u poslove odnošenje smeća u selima koja nisu pokrivena uslugom uvede privatna firma. Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović je 16.avgusta izjavio da će Požarevac početi da odnosi smeće iz svih domaćinstava na svojoj teritoriji i da će otpad da se odlaže na jednu od regionalnih deponija u Srbiji kako bi moglo da se pristupi rekultivaciji deponije „Jeremijino polje“. ]]>

Čini se da je namera požarevačkih vlasti bila da jednim potezom prošire uslugu odnošenja smeća na sva seoska naselja, oslobode oko 38,5 miliona dinara koji su već dve godine zarobljeni u budžetu za rekultivaciju požarevačke deponije i učine prvi korak ka regionalnom pristupu deponovanja smeća koji je zacrtan u Nacionalnoj strategiji upravljanja otpadom.

Međutim, iznenada, grad je odsutao i umesto pregovaračkog postupka sa ponuđačima, 23.oktobra doneto je rešenje o obustavi postupka sa obrazloženjem da je prestala potreba za predmetnom javnom nabavkom.

U javnoj nabavci grad je planirao da potroši 77, 5 miliona dinara za uređenje divljih deponija (15 miliona) i uspostavljanje organizovanog sistema za prikupljanje, odnošenje i odlaganje komunalnog otpada i drugog smeća kroz regionalni pristup u upravljanju (62,5 miliona). Uređenje divljih deponija podrazumevalo je i postavljanje 40 novih kontejnera od minimum 5 kubnih metara radi daljeg prikupljanja otpada sa ovih lokacija. Javna nabavka je bila podeljena na dve partije a prema računici, grad bi utovar, transport i deponovanje 22.000 tona otpada na neku od lokacija u okruženju plaćao oko 25 evra po toni.

Inače, u Požarevcu i Kostolcu (sa četiri sela) već postoji uspostavljen organizovani sistem odnošenja i deponovanja otpada na dve deponije (Požarevac i Kostolac) koji vrši JKP Komunalne službe. Međutim, ovom uslugom nisu pokrivena ostala sela u kojima su meštani prinuđeni da otpad bacaju po divljim smetlištima.  

Kako nam je potvrđeno u gradskoj upravi Požarevca, namera je bila da se uspostavi sistem odnošenja otpada iz svih sela, s tim što bi, navodno,  domaćinstva uslugu plaćala ne Komunalnim službama, već privatnom preduzeću. Kako nam je objašnjeno, javna nabavka je obustavljena jer se uvidelo da postoji prepreka za ostvarenje ove ideje u lokalnim propisima, pre svega u Odluci o komunalnom uređenju koja prepoznaje samo JKP „Komunalne službe“ kao nosioca poslova na čišćenju, iznošenju i deponovanju smeća sa javnih površina.

Još jedan razlog za obustavu postupka je to što bi poveravanjem poslova privatnom preduzeću na delu teritorije Grada Požarevca, stanovnici u gradskom i seoskom području bili dovedeni u neravnopravan položaj.

Rešenje je, za sada, odloženo. Očekuje se i usklađivanje lokalnih propisa u narednom periodu.

Poznato je da se princip regionalnog deponovanja otpada, koji je u Nacionalnu strategiju upravljanja otpadom implementiran još pre 14 godina, vrlo teško sprovodi na terenu. Nedavno je i pomoćnik gradonačelnika Dragan Ćurčija rekao Boom 93 kako su u Srbiji od 26 predviđenih regionalnih deponija potpuno izgrađene samo dve, od kojh jedna u celosti, sa svim potrebnim dozvolama.

Grad Požarevac je javnom nabavkom tražio ponuđača koji je vlasnik deponije većeg kapaciteta od  40.000 tona ili ponuđača koji ima ugovor o deponovanju na odgovarajućoj deponiji. Takođe, tražio je i da ponudjač mora da ima najmanje tri ugovora na rekultivaciji i sanaciji zemljišta ukupne vrednosti od minimalno 36.000.000 dinara sa PDV-om, odnosno dva ugovora za sanaciju i rekultivaciju deponije u istom iznosu, i to za prethodne tri obračunske godine. U pogledu kadrovskog kapaciteta, zahtevano da ponuđač raspolaže sa najmanje 10 vozača „C“ kategorije sa ADR sertifikatom.

 

Rok za izvršenje usluge je javnom nabavkom bio predviđen na 12 meseci od datuma zaključenja ugovora, odnosno do utroška ugovorenih sredstava.

Po isteku roka, javio se praktično jedan ponuđač, FCC EKO Beograd koji je dostavio ponudu za prikupljanje, odnošenje i deponovanje otpada i ponudio cenu od 61.380.000 dinara. Isto preduzeće je u zajedničkoj ponudi sa FCC Kikinda za uređenje divljih deponija ponudilo cenu od 14.780.000 dinara. Oba preduzeća deo su kompanije FCC Invajronment koja u svom vlasništvu ima dve deponije, u Kikindi kojom upravlja FCC Kikinda – deponija i u Lapovu kojom upravlja FCC EKO Lapovo –deponija.

Inače, FCC je poznat i po nekadašnjem nazivu A.S.A, a ponuda preduzeća koja posluju u okviru kompanije FCC Invajronment prema gradu Požarevcu bila je ukupno za 1,4 miliona dinara niža od procenjene vrednosti nabavke.  

Dakle, bilo je izvesno da je otpad trebalo da se odlaže u Lapovu koje je (auto)putem 67 kilometara udaljeno od Požarevca.

Ispostavilo se, međutim, da FCC EKO Beograd nema kadrovski kapacitet jer je komisija utvrdila da je za 7 vozača obveznik plaćanja doprinosa drugo preduzeće i da su radnici samo ustupljeni po osnovu ugovora o pružanju usluga. Komisija je takođe utvrdila da u zajedničkoj ponudi nisu precizno definisane obaveze svakog ponuđača u zajedničkoj ponudi.

Zbog toga je postupak u septembru najpre obustavljen, da bi manje od mesec dana kasnije grad oglasio pregovarački postupak i pozvao iste ponuđače da isprave svoje ponude. U danu kada je trebalo da se pristupi otvaranju ponuda i postupku pregovaranja, iznenada je objavljena odluka da se postupak obustavlja.

Jedino zvanično obrazloženje je da je prestala potreba.

Postoje nepotvrđene informacije o tome da je bilo ozbiljnih neslaganja zbog načina koji je Grad Požarevac pristupio rešavanju ovog problema. Sagovornici u gradskoj upravi su, međutim, to demantovali, ali je nejasno zašto je Gradu Požarevcu bilo potrebno više od 2 meseca da uvidi kako, zvanično, nema potrebu za sprovođenjem postupka.

 

Gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović kaže da pravo pitanje nije zašto je obustavljena javna nabavka za iznošenje smeća, već zašto se u poslednjih 10 godina niko nije pobrinuo da imamo uređenu regionalnu deponiju.

On kaže da nije tek tako mogao da dođe bilo ko i preuzme upravljanje otpadom na delu teritorije, ali da je Požarevcu bilo nužno da krene sa rekultivacijom postojeće deponije.

„Požarevac je veća 20, 30 godina odvajao za saniranje postojeće deponije, međutim nikad nisu utrošena i stoje u budžetu. Mi smo hteli da počnemo da to radimo i da sledeće godine razmišljamo o javno-privatnom partnerstvu. Da očistimo postojeće divlje deponije, krenemo u rekultivaciju i u dogovoru sa javnim komunalnim preduzećem raspišemo tender za javno-privartno partnerstvo. Našim meštanima po selima niko ne odnosi otpad. Sve naše opštine su potpisale ugovore sa privatnim partnerima, a naše komunalno nema tehničkih kapaciteta, ljudskih resursa za to, niti deponiju gde bi uslovno odlagalo otpad.“ 

Prema podacima koje smo prošle godine dobili u gradskoj upravi, samo u Požarevcu dnevno u proseku deponuje oko 330 kubika otpada, što odgovara količini od oko 100 tona smeća. Tada nam je rečeno da će odlaganje otpada na deponiji „Jeremijino polje“ biti moguće do kraja 2018.godine, kao i da bi smeće moglo skupo da košta Grad Požarevac ukoliko izgubi dozvolu za odlaganje na postojećoj deponiji, čak i do 1.000.000 evra na godišnjem nivou.

Podsećamo, tada, kao ni danas nije bilo pomaka u pregovorima o izgradnji regionalne deponije koju bi zajednički koristili Smederevo, Požarevac, Kovin i Veliko Gradište. Razlog višegodišnjeg zastoja je navodno lokacija buduće deponije – Segda Jelen Do kod Smedereva na kojoj nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi.

Što se tiče FCC EKO Beograd, ovo preduzeće od februara 2015.godine odnosi otpad iz opštine Žagubica, a od 1.avgusta 2012.godine je to počela da radi u Žabarima. U ovom mestu je registrovan i ogranak preduzeća pod nazivom  FCC EKO Beograd–Ogranak Braničevo, čiji je zastupnik direktor beogradskog preduzeća, Bojan Marković.

 

Tekst je proizvod projekta „Eko patrola“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima budžeta Grada Požarevca u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa. 

]]>
Fri, 8 Dec 2017 13:44:00 +0100 Eko patrola http://www.boom93.com/projekti/eko-patrola/43543/sta-pozarevac-planira-sa-otpadom.html
Dan osoba sa invaliditetom http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/44453/dan-osoba-sa-invaliditetom.html Poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom kroz aktivnosti udruženja, smanjenje socijalne isključenosti kao i senzibilisanje građana na prisutnost ovih osoba osnovni je cilj obeležavanja 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Osobe sa invaliditetom zaslužuju jednaka prava kao i ostali ljudi, a ovo je prilika da se skrene pažnja na nedostatke. ]]>

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom je u Požarevcu najpre obeležen manifestacijom “U susret meuđunarodnom danu osoba sa invaliditetom” koji se održava po drugi put, u organizaciji udruženja Veritas.  Učenici prvog, trećeg i četvrtog razreda osnovne škole "Kralj Aleksandar I" izveli su pesmu "Deca su ukras sveta" i otvorili manifestaciju "U susret međunarodnom danu osoba sa invaliditetom" koja je . održana u centru za kuluturu Požarevac. Rukovodilac  centra za dnevni boravak  dece i omladine ometene u razvoju, Jasmina Turudić rekla je da je ove godine program bogatiji, te su učešće uzeli i škole i vrtići.

Mališani vrtića "Danica Radosavljević" izveli su pesmu "Ne rugaj se" na znakovnom jeziku  nezvaničnu himna marginalizovanih grupa, a korisnici programa podrške odraslim osobama sa invaliditetom su recitovali.

Posledice invalidnosti ne pogađaju samo osobu sa invaliditetom, ona u velikoj meri pogađa i članove njihovih porodica. Dirljijvu priču roditelja deteta sa smetnjama u razvoju koja na jednostavan i slikovit način oisuje ovo specifično i kompleksno iskustvo spoznaje poredeći ga sa putovanjem u Italiju koja biva preusmereno na Holandiju. Autorka priče je scenarista sa dugogodišnjim iskustvom u radu na svetski poznation emisijama za decu Emili Perl Kingsli,  a njenu priču “Dobrodošli u Holandiju” na manifestaciji pročitala je MIroslava Mira Gardinović, majka koja je iskusila slično iskustvo.

„Holandija ?!“, kažete. „Kako to mislite u Holandiju? Ja sam putovala za Italiju! Trebalo bi da sam u Italiji. Celog života sam sanjala da odem u Italiju!“ Stjuardesa odgovara: „Došlo je do promene u planu leta. Sleteli smo u Holandiju i ovde morate ostati.“

Važno je znati da vas nisu odveli na užasno, odvratno, prljavo mesto puno pošasti, gladi i bolesti. To je samo drugačije mesto. Dakle, morate otići i kupiti nove vodiče. Morate naučiti sasvim novi jezik. Srešćete potpuno novu grupu ljudi koju inače nikada ne biste sreli. To je samo drugačije mesto. Ima sporiji tempo od Italije, manje je atraktivno od Italije, ali nakon što ste tamo neko vreme i nakon što ste uspeli da ponovo udahnete i osvrnete se oko sebe, primetićete da Holandija ima vetrenjače, Holandija ima lale, Holandija čak ima Rembranta. Istovremeno, svi koje poznajete su zauzeti odlascima i dolascima iz Italije i svi se hvale koliko su se divno tamo proveli. I do kraja života ćete govoriti: „Da, tamo je i ja trebalo da odem. To je ono što sam planirala.“

To je bol koji nikada, nikada, nikada neće nestati, jer gubitak tog sna je veoma značajan gubitak. Ali ako provedete život žaleći zbog činjenice da niste stigli u Italiju, možda se nikada nećete osloboditi i uživati u veoma posebnim, veoma lepim stvarima kojih ima u Holandiji.“

Manifestacija “U susret meuđunarodnom danu osoba sa invaliditetom”, između ostalog, promoviše razumevanje problema sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću, podiže svest o dobrobitima integrisanja osoba sa invaliditetom u sve aspekte života i rada u lokalnoj zajednici. Ni ove godine se niko od predstavnika lokalne samouprave nije obratio na manifestaciji. Prisutan je bio samo zamenik predsednika Skupštine grada Požarevca, Milić Jovanović, koji je pratio program.

Obeležavanje dana prilika je da se predstave sva udruženja i organizacije koja se bave problemima i boljim položajem osoba sa invaliditetom i iznesu svoje aktivnosti i programe koje realizuju tokom godine. Rukovodilac  centra za dnevni boravak  dece i omladine ometene u razvoju, Jasmina Turudić je istakla je da se zajedničkim snagama može mnogo toga učiniti, te pružiti bolja usluga osobama sa invaliditetom.

Milena Stojanović, predstavnica udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim i autističnim licima obratila se prisutnima i iznela aktivnosti udruženja.

O funkcionisanju međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih u Požarevcu govorio je  Vladan Bošković. On je naveo da se sprovodi servis psihosocijalne podrške za članove, realizuje prevodilačjuki servis za gluva lica. Servis zapošljava administrativnog radnika i tumačak za srpski znakovni jezik. Udruženje organizuje druženja za članove koji mogu potržiti savetodavnu pomoć, psihološku podršku , kao i pomoć vezanu za socijalnu i zdravstvenu zaštitu. Bošković je podsetio da je ove godine izborna godina udruženja i pozvao lokalnu samupravu da sledeće godine ima vise sluha za potrebe ovog udruženja, jer neke ranije dogovore, lokalna samouprava nije ispoštovala , tvrdi Bošković.

Radmila Stjepović ispred društva za cerebralnu paralizu podsetila je da je društvo produžena ruka socijalne zaštite, te da za celokupnu zaštitu osoba sa invaliditetom pružaju usluge servisa i na taj način iz svih sfera društvenog života poboljšaju uslove osoba sa invaliditetom.

Podsetimo, udruženja i organizacije koje se bave problemima osoba sa invaliditetom su Centar za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, međuopštinsko udruženje civilnih invalida rata, međuopštinsko udruženje gluvih i nagluvih Požarevac, Udruženje za negovanje zdravih stilova života "Veritas", Međuopštinska organizacija saveza slepih i slabovidih, Društvo za dečju i cerebralnu paralizu, Udruženje 8. Dan.

Najmlađe udruženje koje se bavi problemima osoba sa invalidtetom je udruženje 8. dan za pomoć osobama sa L down sindromom. U poslednje tri godine koliko i postoji sprovelo je razne aktivnosti za svoje članove. 

Nevenka Gajić ispred udruženja suočava se sa problemima koje prate udruženje. I sama je majka deteta sa Daunovim sindromom. Ono što se pokušava u udruženju je podizanje socijalnog nivoa.

Gajić ističe radionice šaha, namenjene deci iz udruženja. Gajić kaže da nije slutila da će odgajanje deteta sa Daunovim sindromom biti toliko težak i sa puno prepreka.

Centar za dnevni boravak dece ometene u razvoju  otvoren je 2003. godine i rezultat je projekta koji je realizovan između švajcarske direkcije za razvoj i saranju, Unicefa, ministarstva za socijalna pitanja RS, opštine Požarevac i centra za socijalni rad. Direktni korisnici su deca i mladi, uzrasta od 7-30 godina, sa svim vrstama invaliditeta i kombinovanih smetnji.

Centar za dnevni boravak pruža: dnevno zbrinjavanje tokom cele godine svakog radnog dana,

O proširenju usluge na starije od 30godina govori se već duže vreme. Zaposleni u ovoj ustanot otvaranja jos jednog centra. Prostor od oko 150 kvadrata koji se nalazi uz centar za dnevni boravak dece ometene u razvoju zadovoljio bi potrebe za proširenjem centra. Socijalnom strategijom grada Požarevca iz 2008. Godine predviđeno je da se opremi novi centar, međutim usled finansijskih nemogućnosti plan nije sproveden.  Saglasnost za proširenje centra i dalje se čeka. Nadajmo se da će lokalne vlasti imati dovoljno sluha i da će preduzeti konkretne korake kako mnoge porodice ne bi ostale bez značajne podrške koju trenutno imaju. Rukovodilac  centra za dnevni boravak  dece i omladine ometene u razvoju, Jasmina Turudić takođe se obratila na manifestaciji  “U susret meuđunarodnom danu osoba sa invaliditetom” i iznela program centra.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obeležava se 3.decembra  i skreće pažnju da društvo radi na kvalitetnijem životu, unapređenju položaja osoba sa invaliditetu i njihovoj većoj uključenosti u sve životne tokove.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležen je i  u Savezu gluvih i nagluvih u Požarevcu.

Predsednica  udruženja za pomoć osobama sa L down sindromom "Osmi dan", Nevenka Gajić rekla je da u obeležavanju međunarodnog dana osoba sa invaliditetom ove godine učestvuje i savet za rodnu ravnopravnost.

Savet za rodnu ravnopravnost je udruženju "Osmi dan" poklonio dve strunjače 100x200cm i stepenište, kao i materijal za radionice (flomasteri, blokovi, bojice, kolaž papir, lepak, ukrasni papiri) koji su dobili i članovi udruženja za pomoć osobama sa cerebralnom paralizom.

Nevenka Gajić je najavila saradnju sa savetom za rodnu ravnopravnost kao učesnika u rešavanju problema osoba sa invaliditetom.

Jelena Nikolić iz saveta za rodnu ravnopravnost rekla je da se savet za ravnopravnost konsultovao udruženjem te u skladu sa mogućnostima i potrebama poklonili  strunjače, koje su potrebne za razvoj motorike, kao i stepenište koje razvija koordinaciju pokreta.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra, ukazala je da se njihov položaj mora intenzivnije unapređivati u svim oblastima društvenog života, preneo je N1.

I ove godine se po broju podnetih pritužbi povereniku za zaštitu ravnopravnbosti, invaliditet kao osnov diskriminacije nalazi u samom vrhu, navedeno je u saopštenju poverenice.

Tokom 2017. godine poverenik za zaštitu ravnopravnosti primio je povećan broj pritužbi u oblasti pružanja javnih usluga ili pri korišćenju objekata i površina.

Pored te oblasti, pritužbe su podnošene i zbog diskriminacije u oblasti obrazovanja, zdravstvene zaštite, kao i rada i zapošljavanja.

Jaknovićeva je stoga navela da je neophodno da svi nadležni preduzmu konkretne mere na poboljšanju kvaliteta života gradjana sa invaliditetom, u svim segmentima: od rada i zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite, pune inkluzije u obrazovni sistem, uklanjanja prepreka u pogledu pristupačnosti objektima i uslugama, dostupnosti informacijama, i svim drugim oblastima, u cilju postizanja pune ravnopravnosti.

Istovremeno je, kako je naglasila, neophodno da nadležni državni organi prate sprovodjenje svih mera koje su već donete na republičkom i lokalnom nivou.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se 3. decembra, a procene su da te osobe čine oko 10 odsto svetske populacije. Dan posvećen osobama sa invaliditetom ustanovljen je 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da obeležavaju taj dan s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

]]>
Wed, 6 Dec 2017 16:58:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/44453/dan-osoba-sa-invaliditetom.html
Gajić:"Signaliziraćemo im na koji način je potrebno pomoći osobama sa invaliditetom" http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/42888/gajic%22signaliziracemo-im-na-koji-nacin-je-potrebno-pomoci-osobama-sa-invaliditetom%22.html Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležen u Savezu gluvih i nagluvih u Požarevcu. ]]>

Predsednica  udruženja za pomoć osobama sa L down sindromom "Osmi dan" , Nevenka Gajić rekla je da u obeležavanju međunarodnog dana osoba sa invaliditetom ove godine učestvuje i savet za rodnu ravnopravnost.

 

"Mi ćemo savetu predočiti šta udruženjima treba, da nije sve u materijalnom. Signaliziraćemo im na koji način je potrebno pomoći osobama sa smetnjama u razvoju odnosno osobama sa invaliditetom. Potenciraćemo na poboljšanju socijalnog statusa i ispunjavanju naših prava zakonom propisana, na zapošljavanju osoba sa invaliditetom i na svemu onome što postoji zapisano, propisano, predviđeno, ali do sad nije ostvareno i kroz inkluzivni sistem obrazovanja i individualni način uključivanja osoba sa invaliditetom u normalne društvene tokove života", reklaje Gajić obraćajući se u ime udruženja "Osmi dan" i udruženja za pomoć osobama sa cerebralnom paralizom.

Savet za rodnu ravnopravnost je udruženju "Osmi dan" poklonio dve strunjače 100x200cm i stepenište, kao i materijal za radionice (flomasteri, blokovi, bojice, kolaž papir, lepak, ukrasni papiri) koji su dobili i članovi udruženja za pomoć osobama sa cerebralnom paralizom.

"Savet za ravnopravnost se konsultovao sa nama, te smo u skladu sa njihovim mogućnostima, a našim potrebama dobili strunjače, koje su potrebne za razvoj motorike, kao i stepenište koje razvija koordinaciju pokreta, što je vrlo korisno za našu decu", rekla je Gajić.

Ona je je savetu predala poklon, edukativni priručnik za roditelje dece sa Daunovim sindromom "Rođeni osmog dana". 


Jelena Nikolić iz saveta za rodnu ravnopravnost rekla je da će, po pitanju poboljšanja uslova osoba sa invaliditetom, u narednom periodu putem tribina vršiti edukacije kako bi podigli svest građana.

 

 

 


 

 

]]>
Mon, 4 Dec 2017 16:12:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/42888/gajic%22signaliziracemo-im-na-koji-nacin-je-potrebno-pomoci-osobama-sa-invaliditetom%22.html
Invaliditet kao povod za diskriminaciju http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/42853/invaliditet-kao-povod-za-diskriminaciju.html Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra, ukazala je da se njihov položaj mora intenzivnije unapređivati u svim oblastima društvenog života. U Požarevcu je ostvaren izvestan napredak kada se radi o deci sa invaliditetom ili smetnjama u razvoju. ]]>

I ove godine se po broju podnetih pritužbi povereniku za zaštitu ravnopravnosti, invaliditet kao osnov diskriminacije nalazi u samom vrhu, navedeno je u saopštenju poverenice.

Tokom 2017. godine poverenik za zaštitu ravnopravnosti primio je povećan broj pritužbi u oblasti pružanja javnih usluga ili pri korišćenju objekata i površina.

Pored te oblasti, pritužbe su podnošene i zbog diskriminacije u oblasti obrazovanja, zdravstvene zaštite, kao i rada i zapošljavanja.

Kada je Požarevac u pitanju napravljen je mali pomak napred kada se radi o inkluzivnom obrazovanju. Članica mreže za inkluzivno obrazovanje na teritoriji školske uprave, Nataša Nikolić Gajić kaže da nedostaju defektolozi, odnosno dodatna podrška deci u inkluzivnom obrazovanju, ali je napravljen mali pomak angažovanjem ličnih pratilaca koji će olakšati kako roditeljima, tako i nastavnicima i učiteljima. “Aktivnosti ličnog pratioca deteta planiraju se i realizuju u skladu sa individualnim potrebama deteta u oblasti kretanja i ostale tehničke podrške”, kaže Gajić.

Lične pratioce finansira lokalna samouprava. Lični pratioci dobijaju odgovarajuću nadoknadu i po prvi put su u Požarevcu od septembra meseca, po projektu koji je lokalna samouprava raspisala. Član gradskog veća grada Požarevca, Dejan Krstić kaže da se radi na tome da se projekat nastavi, te se nada da će u finansiranje ovog projekta biti uključeno i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pokušati finansiranje iz budžeta Republike Srbije.

 

 

Poverenica za zaštitu ravnopravnost Brankica Jaknović je navela da je neophodno da svi nadležni preduzmu konkretne mere na poboljšanju kvaliteta života gradjana sa invaliditetom, u svim segmentima, u cilju postizanja pune ravnopravnosti.

Istovremeno je, kako je naglasila, neophodno da nadležni državni organi prate sprovodjenje svih mera koje su već donete na republičkom i lokalnom nivou.

]]>
Sun, 3 Dec 2017 13:18:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/42853/invaliditet-kao-povod-za-diskriminaciju.html
Jednake mogućnosti za sve http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/42830/jednake-mogucnosti-za-sve.html Manifestacija "U susret međunarodnom danu osoba sa invaliditetom" održana je u centru za kuluturu Požarevac. ]]>

Horskom pesmom "Deca su ukras sveta" učenika prvog, trećeg i četvrtog razreda osnovne škole "Kralj Aleksandar I" otvorena je manifestacija "U susret međunarodnom danu osoba sa invaliditetom". U programu su učestvovala i deca iz vrtića "Danica Radosavljević" koja su izvela pesmu "Ne rugaj se", a korisnici programa podrške odraslim osobama sa invaliditetom su recitovali.

Manifestacija "U susret međunarodnom danu osoba sa invaliditetom" je prilika da organizacije i udruženja koje se bave problemima osoba sa invaliditetom iznesu svoje aktivnosti i programe koje realizuju tokom godine.

Rukovodilac  centra za dnevni boravak  dece i omladine ometene u razvoju, Jasmina Turudić kao organizator manifestacije istakla je da se zajedničkim snagama može mnogo toga učiniti, te pružiti bolja usluga osobama sa invaliditetom .

"Udruženja i organizacije kroz svoje aktivnosti, redovne ili projektne, rade na podršci osoba sa invaliditetom različitog stepena i oblika invaliditeta, te svako ima priliku da prikaže i iskaže ono što je u 2017.  najznačajnije i najvrednije što je realizovano", rekla je Turudić. 

Manifestacija, između ostalog, promoviše razumevanje problema sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću, podiže svest o dobrobitima integrisanja osoba sa invaliditetom u sve aspekte života i rada u lokalnoj zajednici. 

Ni ove godine se niko od predstavnika lokalne samouprave nije obratio na manifestaciji. Prisutan je bio samo zamenik predsednika Skupštine grada Požarevca, Milić Jovanović, koji je pratio program. 

Podsetimo, udruženja i organizacije koje se bave problemima osoba sa invaliditetom su Centar za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, međuopštinsko udruženje civilnih invalida rata, međuopštinsko udruženje gluvih i nagluvih Požarevac, Udruženje za negovanje zdravih stilova života "Veritas", Međuopštinska organizacija saveza slepih i slabovidih, Društvo za dečju i cerebralnu paralizu, Udruženje 8. dan...

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obeležava se 3.decembra  i skreće pažnju da društvo radi na kvalitetnijem životu, unapređenju položaja osoba sa invaliditetu i njihovoj većoj uključenosti u sve životne tokove. Tema ovogodinjeg dana je "Transformacija ka održivom i fleksibilnom društvu za sve".

 

 


 


 
]]>
Fri, 1 Dec 2017 13:26:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/42830/jednake-mogucnosti-za-sve.html