Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Naše pare

22. 11. 2016.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

1.000.000 € bi moglo da nas košta smeće

Ukoliko se nastavi trenutna dinamika odlaganja otpada u Požarevcu, postojeću deponiju grad će moći da koristi do kraja 2018.godine, saznaje Boom 93 u gradskoj upravi. Ukoliko dođemo u situaciju da zabrani deponovanje smeća, građane bi moglo skupo da košta vreme koje je izgubljeno u traženju najoptimalnijeg rešenja za novu regionalnu deponiju.

U situaciji kada Požarevac ni posle 10 godina pregovaranja sa okolnim opštinama i gradovima nije rešio pitanje regionalnog odlaganja otpada, nema mnogo mogućnosti koje su na raspolaganju, rekao nam je savetnik gradonačelnika za ekologiju i zaštitu životne sredine, Dragan Ćurčija.

Za izgradnju nove regionalne deponije potrebno je od 2 do 5 godina, a kako nema pomaka na ovom polju, jedna od opcija koja bi mogla da uđe u razmatranje je uslužno odlaganje na sanitarnim deponijama u okolnim gradovima i opštinama.

Najbliža sanitarna deponija Požarevcu nalazi se u Lapovu. Jedan dan odlaganja na ovoj deponiji košta 3.500 dinara po toni. Danas se u Požarevcu dnevno deponuje oko 330 kubika otpada, što odgovara količini od 100 tona smeća.

Ukoliko sanitarna deponija u Lapovu ostane jedina opcija, a to nije nemoguće s obzirom na standarde koje će Srbija morati da primenjuje u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, Grad Požarevac bi godišnje morao da plaća oko 128 miliona dinara ili nešto više od 1.000.000 evra za odlaganje smeća.

Pregovori o izgradnji regionalne deponije koju bi zajednički koristili Smederevo, Požarevac, Kovin i Veliko Gradište trenutno su u zastoju. Jedan od razloga je lokacija deponije – Segda Jelen Do kod Smedereva. Kako nezvanično saznajemo u gradskoj upravi u Požarevcu, na lokaciji od 12 hektara problem su nerešeni imovinsko-pravni odnosi.

 

Tekst je deo projekta „Gde idu naše pare“ koji je finansijski podržao Grad Požarevac u okviru sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini.

pon

28.11.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 14:49

Kancelarija

Pa da se direktor JKP malo vise bavi svojim preduzecem, a malo manje strankom mozda bi neke stvari i bile pokrenute do sada. Uostalom, zasto je sluzbeni auto direktora JKP parkiran svakoga dana u radno vreme ispred stranackih prostorija Sps-a ?

Odgovori
pet

25.11.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 08:25

Deponije

Imamo direktora vodovoda a nemamo dovoljnu kolicinu vode, a o kvalitetu i ispravnosti i da ne pocinjem.
Imamo direktora komunalnog a deponija prepuna, grad prljav.
Pa ljudi, resenja su dovoljno jasna.

Odgovori
čet

24.11.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 10:14

deponija strucnjaka na vlasti

EU fondovi imaju sredstva za regionalne deponije ali nema ko od voih nepismenih savetnika da ti kaze Gradonacelnice. 10 godina ne moze da se resi imovinsko pravni odnosi da bi se napravilo, status kvo svima odgovara izgleda..A na obilaznici blizu Zabele deponija smrdi, kese na sve strane, kamioni orvoreni prosipaju dzubre usput ali sta sad to ovi sto zive u centru ne brine nit interesuje, vazno da centar funkcionise, ima grejanje, da se nosi djubre, da se cisti, novi trotoari, srdjuju parkovi a van centra nek crkne stoka sto ne zive u centru.

Odgovori
čet

24.11.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 08:51

JKP

Krajnje je vreme da se zbog neblagovremenog delovanja po pitanju nove deponije smeni direktor Jovic. Ionako se samo krije iza naplate a rad, cistoca grada i nova deponija su mu najmanje bitni. Ionako je i u svojoj stranci na listi za smenu sa mesta predsednika.

Odgovori
sre

23.11.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 19:45

najskuplje

da bila je i prezentacija plazma tehnologije za resavanje komunalnog otpada jeste to skupo al nikog nije zanimalo

Odgovori
uto

22.11.

2016.

smecar [neregistrovani] u 14:14

pripravnik

Koliko košta sada deponovanje na deponiju koja je sramota ovog grada...ili neko misli da je bolje da živimo u đubretu...

Odgovori
uto

22.11.

2016.

pera peric [neregistrovani] u 11:36

skupo,skuplje

bilo je i jednostavnijih resenja pre dve godine. nadlezni nisu hteli cak ni da prime ponudjaca na razgovor. resenje mnogo efikasnije a zahteva i mnogo manje prostora nego klasicna sanitarna deponija. sto je jos vaznije mnogo manje kosta.

Odgovori

Ostavi komentar