Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Naše pare

18. 11. 2016.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Požarevac neće biti grad meda

Postojala je mogućnost da u Požarevcu konačno bude izgrađena fabrika u industrijskoj zoni. Međutim, druge lokalne samouprave ponudile su bolje uslove, pa je još jedna potencijalna investicija pala u vodu.

Grad Požarevac je nedavno dobio ponudu za saradnju od Saveza pčelarskih organizacija Srbije za uspostavljanje pogona za otkup i plasman meda. Pogon bi predstavljao  sabirni centar za med svih pčelara Srbije, za izvoz, ali i za pakovanje proizvoda za srpske i inostrane lance trgovina.  

Među 32 lokalne samouprave s kojima je Savez ostavrio kontakt, najbolje uslove ponudila je Rača.

 

Problem sa izgradnjom fabrike nije bila lokacija, već to što Savez pčelarskih organizacija ne raspolaže dovoljnim sredstvima za izgradnju pogona u celosti. Zbog toga se u Srbiji tražila lokalna samouprava koja bi pružila najoptimalnije finansijske i infrastrukturne uslove.

Biznis plan i nacrt projekta izgradnje objekta za otkup i pakovanje meda sačinjen je 2011.godine, a ukupna projekcija ulaganja iznosi ukupno 637.729 evra. Ukupna površina objekta za prijem, skladištenje, pripremu i pakovanje meda je 840 kvadrata.

Na osnovu dopisa Saveza, na jednoj od prethodnih sednica gradskog veća usvojeno je izjašnjenje o mogućnostima grada da učestvuje u potencijalnoj investiciji.

Prema pozitivnim zakonskim propisima i mogućnostima za dodelu subvencija iz budžeta Grada Požarevca u 2017.godinu, lokalna samouprava je mogla eventualno da učestvuje kroz umanjenje ili oslobađanje od plaćanja naknada i taksa ili kroz dodelu subvencija i zemljišta u ukupnom iznosu od  326.074 evra.

Iako je ukupna subvencija grada koja je ponuđena iznosila više od polovine ukupne vrednosti ulaganja, pčelari su za lokaciju izgradnje fabrike izabrali Raču.

 

Ponuda Požarevca nije ušla ni u uži krug izbora,  jer su se osim Rače, razmatrale i ponude Srbobrana, Ćuprije, Surdulice i Malog Zvornika.

Po navodima SPOS, opština Rača pomoći će izgradnju fabrika meda sa 30 miliona dinara, kompletnom infrastrukturom čija je vrednost između 80.000 i 100.000 evra, kao i placem, koji će ući u osnivački kapital fabrike.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacije Srbije Rodoljub Živanović ranije je rekao agenciji Beta da bi gradnja fabrike meda trebalo da počne naredne godine.

 

Tekst je deo projekta „Gde idu naše pare“ koji je finansijski podržao Grad Požarevac u okviru sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini.

 

Pčelari inače nameravaju da izgrade sopstvenu fabriku za pakovanje i plasman meda, da više niko ne bi mogao da ih ucenjuje na tržištu.  

Prema podacima Saveza pčelarskih organizacija, prosečan izvoz meda iz Srbije iznosi oko 2 miliona kilograma, dok je 2013.godine ostvareno blizu 3,4 miliona kilograma. Sabirnom centru bi trebalo da gravitira više od 9.600 proizvođača meda.

čet

24.11.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 10:22

Njegos

nece biti grad meda ali je zato grad Zuci.

Odgovori
pon

21.11.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 19:54

Grad trutova

Kako da bude grad meda kad ga vode trutovi. Nema p;ela radilica.

Odgovori
ned

20.11.

2016.

anonymous medeni [neregistrovani] u 18:11

Bolje od meda

Otkud fabrika meda kad je industrijska zona,
šećerana ,perspektiva grada Požarevca ,
zajedno sa Bambi parkom

Odgovori
sub

19.11.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 08:35

Medonosa

Bane je fabrika meda

Odgovori
sub

19.11.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 08:33

Pčele

Nama ne treba fabrika meda mi imamo CODEX

Odgovori
pet

18.11.

2016.

aca [neregistrovani] u 21:24

android

prosto me sramota koliko nam dobro ide. napreDNO

Odgovori
pet

18.11.

2016.

Dr. mr [neregistrovani] u 19:44

Insider

Pitajte gradske oce zasto nece biti? Jer se ponuda kiselila u nekoj fioci i istekao je rok. Garantujem da ovde nista ne moze da se otvori jer nas vode - potpuni nesposobnjakovici.

Odgovori
pet

18.11.

2016.

Gradanin [neregistrovani] u 18:14

smena

Ovo je dokaz nesposobnosti gradonacelnika njegovih savetnika i aktuelne vlasti. Za cetiri godine nijedna strana investicija nijedno proizvodno radno mesto. Samo prazna obecanja i jedno veliko nista. Evo drugu godinu pijemo vodu iz bagera sto znaci da su sramotno nesposobni.

Odgovori
pet

18.11.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 17:19

ali

grad smeca je ok

Odgovori

Ostavi komentar