Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Naše pare

18. 11. 2016.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Svaka treća beba u Požarevcu i okolini se ne vozi u autu na bezbedan način

Gradska uprava Požarevca obezbedila je 90 auto sedišta za bebe koje su rođene od 1.oktobra ove godine. Sedišta za bebe dodeljivaće se porodiljama koje na dan rođenja deteta imaju prebivalište na teritoriji Požarevca i to jednom mesečno u prostorijama gradske uprave.

Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije sprovela je istraživanje u 2015.godini kojim su utvrđene vrednosti indikatora bezbednosti saobraćaja. Ovim istraživanjem je određena i vrednost indikatora upotrebe zaštitnih sistema za decu do 3 godine.

U Gradu Požarevcu ova vrednost je niska i iznosi 60 odsto, što znači da se jedno od tri deteta ne prevozi pravilno, odnosno na bezbedan način.

Situacija u Požarevcu je još i dobra u odnosu na druge gradove u Srbiji. Područje policijske uprave Subotica jedino je bolje od Požarevca sa 75 odsto, dok je, na primer, u Kruševcu indikator 9,7 odsto, a u Prokuplju svega 8,3 odsto. To znači da se u tim gradovima 9 od 10 dece ne prevozi bezbedno.

Na području Policijske uprave Smederevo, indikator je 37,5 odsto.

Inače, cilj je da se do 2020.godine dostigne procenat od 96 odsto dece koja se prevoze na bezbedan način.

Novac za nabavku auto sedišta za decu do 3 godine je obezbeđen u okviru programa korišćenja sredstava za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja.

Nakon sprovedene procedure prikupljana ponuda za nabavku dobara male vrednosti, zaključen je ugovor za sa firmom Keprom iz Zemuna za isporuku sedišta.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, dete do tri godine starosti može da se vozi samo u bezbednosnom sedištu, koje je smešteno ili na prednjem, suvozačevom sedištu, okrenuto suprotno smeru kretanja vozila.

 

Tekst je deo projekta „Gde idu naše pare“ koji je finansijski podržao Grad Požarevac u okviru sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini.

 

sub

19.11.

2016.

Eldorado [neregistrovani] u 15:21

I kolica

Zaboravio sam i da dodam, mora da nosi i kolica!

Odgovori
sub

19.11.

2016.

Eldorado63 [neregistrovani] u 15:18

Nedoumica

I šta se dešava ako porodica koja ima bebu uopšte nema auto? Da li taksisti i autobusi neće primati bebe koje hitno moraju kod lekara zato što nemaju ovo sedište. Hoće li i ove porodice morati da ga imaju pa kod svakog prevoza da ga montiraju i demontiraju i da na primer majka sama nosi bebu, ranac i ovo sedište gde god krene malo dalje od kuće.

Odgovori
pet

18.11.

2016.

pp [neregistrovani] u 19:10

android

Svaka treca i nema u cemu da se vozi uopste

Odgovori
pet

18.11.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 17:17

rupe

a zakrpe koje lice na planine,sahte koje su samo kod nas na jedinstven nacin postavljene,pruzne prelazi gde tockovi otpadaju,kanali koji ostali posle kopanja,saniranje radova kisne kanalizacije koje su 5 puta popravljali na Petrovackom putu i opet ne valja, sta mislite kako to utice na celokupnu bezbednost u saobracaju,tesko nama sa ovima nazovi preduzecima sto nam odrzavaju i prave puteve a sve to zahvaljujuci ljudima koji im placaju za takav fuseraj,nadam se da ce jednoga dana UBPOK sve to da pohapsi

Odgovori

Ostavi komentar