Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Naše pare

04. 11. 2016.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Zdravstveni pregledi zaposlenih u lokalnoj upravi

Lokalna samouprava u Požarevcu izdvojila je sredstva za zdravstvene preglede zaposlenih u gradskoj upravi. Praksa preventivnih pregleda ponovo je uvedena prošle godine, a jedan od razloga je što mnogi zaposleni ne mogu sami da ih finansiraju.

Lekarskim pregledima bi trebalo da bude obuhvaćeno 219 zaposlenih, 120 žena i 99 muškaraca koji će proći opšti, ultrazvučni i ginekološki pregled sa laboratorijskim analizama.

Periodilnim pregledima trebalo bi da se obuhvati šestoro lica na radnim mestima sa posebnim zahtevima, odnosno na poslovima obezbeđenja.

Prošle godine je za lekarski pregled 211 zaposlenih bilo utrošeno nešto više od 580.000 dinara.

Do 2015.godine ovakvih pregleda u lokalnoj samoupravi nije bilo, a to je pravdano nedostatkom sredstava.  

Obaveza pružaoca usluga je sastavljanje završnog izveštaja o obavljenim pregledima sa sugestijama i predlozima za eventualno dalje ispitivanje ili lečenje za svakog pacijenta ponaosob, zatim analizu  i  tumačenje  rezultata  pregleda  i  donošenja  zaključka  koji  obuhvata:  utvrđivanje  dijagnoze,  ocenu  radne  sposobnosti,  predlog  o  potrebi  daljih  postupaka  (lečenje, rehabilitacija), kao i sastavljanje statističkog pregleda konstatovanog  zdravstvenog  stanja svih preglednih pacijenata.

Izvršilac usluga je obavezan  da  izvrši dostavu  izveštaja  zaposlenima  lično  na  adresu naručioca, u skladu sa zakonom i poverljivošću ličnih podataka, u pojedinačnim kovertama sa naznakom imena i prezimena za poslenog.

Uvidom u portal javnih nabavki na nivou čitave republike, Boom 93 je utvrdio da su javnu nabavku za usluge lekarskog pregleda zaposlenih od početka godine do sada raspisale samo tri beogradske opštine, Čukarica, Voždovac i Palilula.

 

Tekst je deo projekta „Gde idu naše pare“ koji je finansijski podržao Grad Požarevac u okviru sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini.

pet

04.11.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 18:33

logoped

Čekaj bre, radim kod privatnika godinama i plaćam socijalno i zdravstveno za radnike opštine, a sad treba da plaćam i da se pregledaju kod privatnika jer gospodi jeispod časti da čekaju u domu zdravlja. 200 belih medveda se zatvorili u svoj mali ugodni iglo i zezaju sve nas, a po ceo dan ne rade NIŠTA! Jeli treba da ljubimo ruke gradonačelniku Banetu kad ulazimo u opštinu. Što on nema periodične preglede pošto mu svi sline u tamo gde sunce ne sija.

Odgovori
pet

04.11.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 18:27

E, ovo je za državnog revizora!!? Cirkus!

Zaposleni u lokalnoj upravi imaju plaćeno zdravstveno osiguranje, koje se finansira iz budžeta ( od poreskih obveznika). Po kom osnovu njima treba dodatni sistematski?? Ne rade u Elektrani ?? Sve mogu da obave u Domu zdravlja besplatno, šta god da zatraže, ginekološki pregledi su tako dobro regulisani i žene se čak pozivaju da obave redovne kontrole. Duguju nam objašnjenje. Da li ćemo i Ivani Džordan možda da plaćamo hijaluron?! Cirkus!

Odgovori

Ostavi komentar