Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Naše pare

05. 10. 2016. Požarevac

Autor: M.Ljubisavljević Izvor: Boom93

Javna garaža preskupa za "Parking servis"

Javna garaža za požarevačke vozače još uvek ostaje samo zamisao. Iako je pre nekoliko godina bilo reči o tome da bi njena izgradnja mogla da počne tokom 2016. godine, "Parking servis" sam ne bi mogao da je izgradi od novca koji zaradi od naplate parkiranja, kazni i drugih izvora prihoda.

U Požarevcu je registrovano između 20 i 25 hiljada automobila. Vozačima je na raspolaganju 1.200 parking mesta, a još uvek nema javne spratne garaže.

Ukupni godišnji prihod "Parking servisa", prema rečima direktorke Verice Savić, iznosi 62 miliona dinara. Savić kaže da preduzeće sve investicije samostalno finansira, ali bi garaža bila "preveliki zalogaj", ukoliko se ne uključi i Grad. Prema studiji iz septembra 2014. godine, dobilo bi se 70 parking mesta na spratu garaže i taj projekat je koštao 79 miliona dinara.

Spratna montažna garaža bila bi slična onima kod Ekonomskog fakulteta u Beogradu ili one koja je bila na Slaviji. U Beogradu ovakva garaža postoji i kod Ade Ciganlije, dok je na Obilićevom vencu izgrađen poseban višespratni objekat za parkiranje. Uprkos tome, parkiranje u prestonici je mnogima i dalje noćna mora.

Direktorka požarevačkog "Parking servisa" kaže da je kod nas neophodno uraditi ozbiljnu studiju opravdanosti izgradnje garaže.

"Ukoliko se zatvori centar, ona je opravdana. Ukoliko se on ne zatvori, pitanje je da li bi se isplatila. A ulagati u nešto što ne bi bilo isplativo i za firmu i za grad je besmisleno", smatra Savić.

Ona ukazuje na to da je veći problem nedostatak parking prostora u okolini novoizgrađenih zgrada, poput onih kod Medicine rada. Građani zbog toga kritikuju "Parking servis", jer smatraju da ovo preduzeće treba da obezbedi mesta za parkiranje. Savić kaže da su urbanisti i planeri izgradnje oni koje bi građani trebalo da konsultuju u vezi sa tim problemom.

U vezi sa navedenim kapacitetom parking mesta, nekoliko puta je upućivan dopis Odeljenju za urbanizam i izgradnju, ali Savić kaže da nikakav odgovor nije stigao.

Inače, zamišljano je da se javna garaža postavi kod pijace "Krug". Ideja je postojala još 2010. godine za vreme mandata Miodraga Milosavljevića. Od tada do sada se odnos snaga u požarevačkoj skupštini menjao nekoliko puta, ali se od ideje do izgradnje javne garaže nije odmaklo. Slično je i sa idejom o trajnom pretvaranju Tabačnice u pešačku zonu. Centar je i ove godine bio zatvoren od maja do septembra.

 

Tekst je deo projekta „Gde idu naše pare“ koji je finansijski podržao Grad Požarevac u okviru sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini.

pon

10.10.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 09:35

Strucnjaci

ko vodi ovaj Parking servis dobro da znaju i da naplacuju...

Odgovori
čet

06.10.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 07:36

Peticija

Naplata parkinga po principu "nacrtaj" pa naplati je bezobrazluk koji se u našoj zemlji i u našem gradu raširio kao epidemija, samo zato što se ljudi nikada zaista nisu pobunili. Te puteve smo gradili mi, od naših doprinosa, a sada nam naplaćuju parkiranje.
Najgore je to što većina vozača zbog naplate izbegava ova mesta, nepropisno se parkiraju i prave zakrčenja u celom gradu. To naravno niko ne rešava jer je lakše šetkati se i pisati kazne nego urediti parkiranje u gradu.
Eto kako razmišljaju u parking servisu, oni ni ne razumenju zašto postoje, nisu oni tu da bi uredili parkiranje nego radi profita.
Pozivam Radio Boom i sve Požarevljane da pokrenemo anketu za ukidanje Parking servisa i "iscrtanih" mesta za parkiranje. Pauk neka se vrati MUP-u i neka parkiranje najzad rešava neko ko je za to stručan.

Odgovori
sre

05.10.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 19:08

Re:

Prijatelju, imaš podršku od nas Romi! Će ti potpišemo peticiju za 20 evrića.

Odgovori
sre

05.10.

2016.

gradjanin Pozarevca [neregistrovani] u 16:53

android

Pa vise se isplati da se naplacuju kazne, nego da ima dovoljno dozvoljenih mesta za parkiranje, jos nista ne ulazes. Lepota jedna!

Odgovori
sre

05.10.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 16:00

Garaza je neophodna

Grad mora da ima garazu, a ne da se parking u centru koristi kao kvantaska pijaca i smetliste.

Odgovori
sre

05.10.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 14:09

Stvarno je teško

Molim grad da pomogne parking servisu jer je svarno sramota da oni sami ulažu u nešto što im se neće isplatiti u roku od nedelju dana, kao što je do sada bio slučaj (boja kojom farbaju javnu površinu i pretvaraju je u parking mesta od kojih ubiraju profit). Najbolje da im grad napravi javnu garažu i da im da na raspolaganje i da kompletnu dobit uzimaju oni. Mislim da bi trebalo i peticija da se pokrene.

Odgovori
sre

05.10.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 14:03

kredit

prosto

Odgovori

Ostavi komentar