Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Naše pare

03. 10. 2016.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Rebalans: Za šta trošimo najviše i gde su uštede?

U četvtak je pred odbornicima Skupštine Grada Požarevca drugi rebalans budžeta u ovoj godini. Uvećani su prihodi, a rashodi se procenjuju na oko 4,2 milijarde dinara.

U ovom rebalansu planirani prihodi procenjuju se na nešto manje od 2,5 milijarde dinara. Najviše od poreza - 41,4 odsto, odnosno od poreza na zarade – 25,9 odsto.  

U ukupnim rahodima, neutrošena sredstva iz prethodnih godina čine čak 41,1 odsto budžeta.

U odnosu na prvi rebalans, došlo je do uvećanja sredstava od oko 28 miliona dinara.

Veći prilivi beleže se po osnovu odobrenog novca od Ministarstva kulture za Ljubičevske konjičke igre – 12 miliona dinara, te Uprave za poljoprivredno zemljište za uređenje poljskih puteva od 7,7 miliona dinara.

Rebalansom su korigovana sredstva za palte. Do umanjenja kao posledice racionalizacije došlo je kod Gradske opštine Kostolac, Direkcije za izgradnju, Centra za kulturu, Kulturno-sportskog centra i Istorijskog arhiva, u ukupnom iznosu od oko 4,1 milion dinara. S druge strane, ista sredstva su uvećana za oko 800.000 dinara na pozicijama gradonačelnika, gradskog veća i u Narodnom muzeju. Ovo je posledica sprovedenih izbora jer  bivši funkcioneri imaju pravo na nadoknadu plate u trajanju od najviše 3 meseca. Takođe, na to je uticala i zakasnela racionalizacija u muzeju, te isplata plate sadašnjem i bivšem direktoru.

Po programima, najviše novca u budžetu, nešto manje od četvrtine, vuče lokalna samouprava. Funkcionisanje lokalne samouprave i gradskih opština košta 900 miliona dinara, mesne zajednice 26 miliona, Opštinsko javno pravobranilaštvo 11 miliona, informisanje koje se plaća iz budžeta 16 miliona, a tu je i budžetska rezerva sa 21 milion dinara.

Za putnu infrastrukturu grad Požarevac bi trebalo da ove godine potroši 502 miliona dinara, a za daljinsko grejanje 343 miliona dinara. Za upravljanje otpadnim vodama plan je da se potroši oko 350 miliona dinara, troškovi javne rasvete su 85 miliona, a održavanje zelenila u gradu 34 miliona dinara.  Najskuplja manifestacija su Ljubičevske konjičke igre sa 31 milion dinara. To je nešto više od planiranih sredstava za primarnu zdravstvenu zaštitu za koju se izdvaja blizu 30 miliona.

Za podršku sportskim organizacijama u budžetu je 64 miliona, a za omladinski i rekreativni sport 10 miliona.

Za razvoj kulture grad izdvaja impresivnih 284 miliona dinara, ali 90 odsto tog novca usmereno na funkcionisanje lokalnih ustanova kulture, dok preostalih 10 odsto ide za podsticaje i konkretne projekte.

 

Tekst je deo projekta „Gde idu naše pare“ koji je finansijski podržao Grad Požarevac u okviru sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini.

pon

03.10.

2016.

valter [neregistrovani] u 14:14

rebalans

Bas lepo,nego gde su novcana sredstva za plate u vrticu? Javnost mora da zna da sestre vaspitaci (njih desetak)prima minimalnu zaradu od 2013g.Slucajno sam dosao do ovih podatka i nisam siguran da su tacni,zato molim da Vi iz BOOM radia to proverite i objektivno izvestite javnost kao sto uvek radite.

Odgovori
pon

03.10.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 11:28

Zato i nemamo trotoare i biciklisticke staze

auu jbt lezilebovici po opstini potrose duplo od izdvajanja za infrastrukturu! Pa dal je moguce? 284.000.000 za kulturu a li opet 90%za partijske kadrove, isisavaju budzet gradjana za svoje plate, automobile, zaposlene snajke, familije a narod nema pijacu vodu, kamalizaciju, toplifikaciju...

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije