Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Naše pare

02. 08. 2016.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

LED sijalice rešenje za lošu javnu rasvetu?

Požarevac godišnje izdvaja 87 miliona dinara u budžetu za troškove javne rasvete. Troškovi električne energije koja se troši na osvetljavanje površina mogli da se prepolove, a u isto vreme poboljša čitav sistem rasvete u gradu instalacijom LED sijalica.

Često smo svedoci da rasveta u ulicama Požarevca ne funkcioniše. Kada dođe do kvara fotoćelija u pojedinim ulicama svetlo se ne pali ili je neprestano uključeno. Često se dešava da građani negoduju zbog neažurnosti u zameni pregorelih svetiljki ili su postojeće sijalice lošeg kvaliteta i ne emituju dovoljnu količinu svetlosti za adekvatno osvetljavanje ulica.

Rešenje kojem se sve veći broj lokalnih samouprava u regionu okreće je zamena klasične sa LED rasvetom.

Neke od karakteristika LED sijalica su znatno duži životni vek i manja potrošnja energije u odnosu na standardne sijalice. Ove sijalice traju 7-15 puta duže i troše oko 1/10 energije u odnosu na na klasične sijalice. Pored toga, minimalno se zagrevaju, u znatno kraćem vremenu postižu punu jačinu svetla,  otpornije su na oscilacije u naponu, pružaju prirodniju i veću osvetljenost.   

 

Samo u Požarevcu i Kostolcu postoji nešto više od 8.000 sijalica u javnoj rasveti.

Kompletna zamena rasvete i instaliranje sistema monitoringa koji bi omogućio da se u realnom vremenu prati stanje na mreži javne rasvete Grad Požarevac bi papreno koštalo.

Zbog toga se u ovoj oblasti lokalne samouprave odlučuju za javno-privatno partnerstvo i uz određenu mesečnu naknadu biraju privatnog partnera kome poveravaju usluge zamene i ugradnje LED svetiljki uz održavanje i upravljanje sistemom javne rasvete na svojoj teritoriji.

Poslovi se poveravaju na 10 ili više godina u zavisnosti od garantnog roka svetiljki. Obaveza privatnog partnera je da u razumnom vremenskom roku izvrši kompletnu zamenu klasičnih svetiljki, da obezbedi nesmetano očitavanje utroška električne energije i ugradi sistem daljinskog monitoringa javne ravete. Ovo poslednje omogućava da se istog trenutka reaguje ukoliko je došlo do kvara na mreži, a ne da građani prijavljuju kvarove u mesnim zajednicama.

U skladu sa rasprostranjenošću javne rasvete privatni partner, između ostalog, ima obavezu da poštuje ograničenje u potrošnji električne energije i propisani standard svetiljki koje ugrađuje.

Za privatna preduzeća ovo može da bude isplativ posao uz sve rizike koje nosi, gradski budžeti ne trpe štetu zbog ostvarene uštede u potrošnji električne energije, a građani dobijaju kvalitetniju i pouzdanu javnu rasvetu i prirodnije osvetljene ulice.

Sve ovo ukoliko se jasno preciziraju obaveze, ako se instalira rasveta odgovarajućeg kvaliteta i ukoliko se savesno održava.

Nedavno je u Beogradu predstavljen princip takozvane pametne javne rasvete sa senzorima pokreta.   

Prednost ovog principa je u tome što pri manjem inenzitetu saobraćaja i sijalice manje svetle i dodatano štede energiju.

Beograd namerava da stare sijalice zameni na svih 160.000 stubova, rekao je nedavno gradonačelnik, Siniša Mali.

Predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić rekao je Boom 93 da Veliko Gradište kroz javni poziv privatnim partnerima između ostalog namerava da poveri upravljanje javnom rasvetom i zameni 2.000 klasičnih sijalica LED rasvetom u gradu i na Srebrnom jezeru.

U Požarevcu takođe razmatraju ovu mogućnost, saznajemo nezvanično u gradskoj upravi. 

 

Tekst je deo projekta „Gde idu naše pare“ koji je finansijski podržao Grad Požarevac u okviru sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini.

čet

04.08.

2016.

светионик [neregistrovani] u 12:33

гори гори

Гори Гори Горион...ик...аааааааааааааа

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije