Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Mladi

09. 11. 2016. Požarevac

Autor: M.Ljubisavljević Izvor: Boom93

Prijatelja sve više, druženja sve manje

Boravak na društvenim mrežama ubrzava komunikaciju, ali ima i mnoge negativne posledice, smatraju sociolozi. Veliki broj mladih je i pored mreža usamljen, sve je više pojedinaca, ali i cepanja tradicionalnih oblika društvenih grupa.

Sociolog Jadranka Vasić smatra da komunikacija putem interneta osiromašuje rečnik, jezik se menja, ali i kvalitet društvenih odnosa. Mladi se sve manje druže neposredno, dok na fejsbuku broj prijatelja samo raste, objašnjava ona.

Vasić navodi da je i sama prisutna na fejsbuku, ali tek pošto su joj učenici kojima je u Medicinskoj školi razredni starešina, kreirali profil. Kaže da je pristala uz uverenje da to neće ići dalje od potreba komunikacije u odeljenju. Svesna je, dodaje, da taj vid međusobne komunikacije nije dobar jer mladi o njemu ne promišljaju na isti način kao i stariji. Lično sa mrežama ima i pozitivno iskustvo jer je sa jednim svojim rođakom stupila u kontakt posle 20 godina.

Dok mladi ne biraju koga će da dodaju za prijatelja, ima i onih koji fejsbuk aktiviraju zbog pritiska okoline, da ne bi bili "autsajderi", tek najmanje je onih koji se tome opiru zbog mogućih bezbednosnih problema. Vasić kaže da društvene nauke danas ne mogu da stignu da isprate tehnologiju u svom razvoju.

Učenici Medicinske škole su pre nekoliko godina sproveli istraživanje o navikama na internetu. Istraživanje je pokazalo da više njih traži nova poznanstva nego da stupi u kontakt sa prijateljima koje već poznaje. Od onih koje imaju među prijateljima, ne poznaju u proseku 60% ljudi, a ni sa većinom ostalih ne komuniciraju redovno. Istraživanje je pokazalo i da više ličnih podataka otkrivaju devojke nego momci. Dok 27% dečaka zanemaruje i svoje svakodnevne obaveze zbog prisustva na društvenim mrežama, to čini 22% devojčica.

Društvene grupe se rasipaju, postoji sve više pojedinaca, a jedna od socijalnih posledica je usamljenost, ističe Vasić. Društvene mreže po njenom mišljenju nisu uspele u svojoj misiji, baš iz razloga što proizvode usamljenost, umesto da je suzbijaju.

"Da bi neko postao prijatelj, komunikacija mora da se produbi, da bude licem u lice. Danas imamo situaciju u kojoj ljudi imaju potrebu da međusobno komuniciraju, ali je paradoks to da ne žele uložiti napor na uspostavijanju što kvalitetnije komunikacije. Samim tim smo siromašniji i dolazi do međusobnog otuđenja", zaključuje Jadranka Vasić.

Krajnja sociološka posledica je razaranje društvenih odnosa i grupa kakve smo poznavali pre dvadesetak ili tridesetak godina, a društvo se sve više seli u računar, žicu i internet.

 

Tekst je nastao u okviru projekta "Ovo je zemlja za nas" koji podržava Grad Požarevac

Nema komentara.

Ostavi komentar