Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ka Evropi

04. 12. 2019.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Emisije štetnih gasova iz elektrana nekoliko puta veće od dozvoljenih

Emisije štetnih gasova iz termoelektrana značajno su veće od onih predviđenih Nacionalnim planom za smanjenje emisije (NERP), pokazuju rezultati istraživanja , Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI). Izveštaj EPS-a o stanju životne sredine u 2018. godini pokazuje da je samo termoelektrana Kostolac emitovala tri puta više tona sumpor dioksida nego što je predviđeno nacionalnim planom.

Da bi ukazao na  nepravilnosti u radu, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je zahtev za vanredni inspekcijski nadzor nad termo-energetskim postrojenjima - Termoelektrana Nikola Tesla A, A1-3, A4-A6, Termoelektrana Nikola Tesla B, B1-B2 B- pomoćna kotlarnica, Termoelektrana Kostolac A, A1, A2, B, B1-B2, Termoelektrana-toplana Novi Sad i Toplana Vreoci Kolubara Prerada. 

Emisije štetnih gasova iz termoelektrana značajno su veće od onih predviđenih Nacionalnim planom za smanjenje emisije (NERP), pokazuju rezultati istraživanja regulatornog instituta.

Ovo je posledica nepoštovanja propisa koje je Srbija prihvatila u okviru Energetske zajednice. Postrojenja EPS-a obuhvaćena NERP-om emitovala su ukupno 336.373 tona sumpor dioksida u vazduh tokom 2018. godine, što je 6 puta više od dozvoljene emisije, prema javno dostupnim informacijama država nije preduzela mere koje bi obezbedile usklađenost emisija iz termoelektrana sa obavezama propisanim NERP-om.

NERP je nacionalni plan koji je ponuđen kao alternativa primeni strogih ograničenja Direktive o velikim ložištima čiju primenu članice Energetske zajednice nisu bile spremne da obezbede. Cilj ove Direktive jeste značajno smanjenje emisija zagađujućih materija (sumpor-dioksida, azot-oksida i praškastih materija). Kako navodi izveštaj Energetske zajednice iz novembra ove godine Srbija nije usvojila NERP, te se emisije gasova iz svakog od navedenih postrojenja moraju pojedinačno uskladiti sa graničnim vrednostima propisanim Direktivom.

NERP se, prema Odluci Ministarskog saveta Energetske zajednice, primenjuje od 1. januara 2018. što je potvrđeno i Uredbom Vlade Srbije o graničnim vrednostima emisija zagađujućih materija u vazduh iz postrojenja za sagorevanje iz 2016. godine. NERP je prvi put postao dostupan javnosti u decembru 2018. godine kada je Ministarstvo zaštite životne sredine otvorilo javnu raspravu o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu ovog plana.

Međutim, Izveštaj EPS-a o stanju životne sredine u 2018. godini pokazuje da je samo termoelektrana Kostolac emitovala tri puta više tona sumpor dioksida, a termoelektrana Nikola Tesla gotovo četiri puta više tona sumpor dioksida nego što je bilo predviđeno da svih dvanaest postrojenja obuhvaćenih NERP-om emituju u 2018. godini.

Ipak, iako su postrojenja JP EPS-a obuhvaćena NERP-om emitovala ukupno 336.373 tona sumpor dioksida u vazduh tokom 2018. godine, što je 6 puta više od dozvoljene emisije, prema javno dostupnim informacijama država nije preduzela mere koje bi obezbedile usklađenost emisija iz termoelektrana sa obavezama propisanim NERP-om.

RERI ovim putem izražava uverenje da će nadležni organi postupiti u skladu sa svojim obavezama i obezbediti ispunjavanje prihvaćenih međunarodnih obaveza i na taj način uticati na proizvođače električne energije da smanje emisiju štetnih gasova.

 

Sadržaj je nastao u okviru projekta „2025. Ka Evropi – kad ja tamo,a ono međutim“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

ned

08.12.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 15:52

Objavite vrednosti od petka do ponedeljka

Pošto ne može da se diše!

Odgovori
pet

06.12.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 08:48

Vojvodina

U Kostolcu je vazduh cist, jer su dimnjaci visoki u Kostolcu, dim iz Drmna zbog pravca vetra uopste ne ide prema Kostolcu...ali pitajte ljude preko Dunava, narocito u Gaju, pa i u Kovinu kako im je od kostolacke termoelektrane...Kostolac jedino od TE ima problem sa pepelistem, i to kad kosava duva...

Odgovori
čet

05.12.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 20:02

ne verujem

milioni su otisli u silna ekološka postrojenja.Ako je istina zna se istraga da se pokrene.Nesto tu ne valja

Odgovori
čet

05.12.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 11:56

Baba

Od devojke baba ne biva

Odgovori
čet

05.12.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 09:39

Nešto se ne uklapa?

Pokazivanja meteo stanice u Kostolcu su dostupna na internetu i merenja govore da je vazduh čist? Često lični i partijski interes mogu da utiču čak i na rezultate merenja?

Odgovori
čet

05.12.

2019.

Dik [neregistrovani] u 08:42

eko dim

... i ove stare termoelektrane će kao i dizel evro 3 biti ukinute 2021. !?

Odgovori
sre

04.12.

2019.

Idealna Prilika [neregistrovani] u 14:35

android

Za?to ne napravite tekst o spalionici opasnog otpada, koja je predvi?ena da se pravi u Po?arevcu, a koja nam sigurno ne treba pored ovih elektrana....

Odgovori

Ostavi komentar