Naslovna  |  Projekti  |  Ka Evropi  |  Sud utvrdio da škola nije adekvatno postupala u slučaju učenika koji je trpeo zlostavljanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ka Evropi

14. 11. 2019.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Sud utvrdio da škola nije adekvatno postupala u slučaju učenika koji je trpeo zlostavljanje

Presudom Višeg suda u drugostepenom postupku, požarevačka osnovna škola „Dositej Obradović“ dužna je da nekadašnjem učeniku za pretrpljene duševne bolove zbog povrede ugleda i časti isplati 60.000 dinara na ime odštete, sa pripadajućom kamatom. Sud je izvođenjem dokaza utvrdio da škola nije preduzimala određene interventne mere i aktivnosti propisane Pravilnikom o protokolu o postupanju u ustanovi i odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje koji je bio na snazi u tom periodu.

Viši sud je utvrdio da je nekadašnji učenik ove škole trpeo zlostavljanje od jednog vršnjaka, kao i omalovažavanje i ponižavanje po objektivnim merilima, čime mu je povređeno dostojanstvo.

Dečaka su vrlo brzo nakon polaska u prvi razred roditelji premestili u drugu školu, nakon što mu je povređena arkada kada ga je drugi dečak gurnuo, a ovaj udario glavom u sto. Ovom dešavanju prethodili su guranje dečaka na stepenicama, otimanje ranca i ubod olovkom u šaku od strane istog vršnjaka. Sve se odigravalo u nepune prve četiri nedelje septembra, a do poslednjeg događaja nisu preduzimane mere u odnosu na drugog dečaka jer su u školi procenili da se radi o problemu adaptacije dece na prvi razred.

Međutim, prema nalazu Višeg suda ponašanje ponašanje vršnjaka u odnosu na oštećenog dečaka pre povrede arkade upućuje na zaključak da je postojala potreba da se preduzmu interventne mere i aktivnosti.  U konkretnom slučaju, škola nije dokazala da je nadzor vršila na način na koji je obavezna, odnosno da bi šteta nastala i pri brižljivom vršenju nadzora, navodi se u presudi.

Presudom Višeg suda ukinuta je presuda Osnovnog suda u Požarevcu kojim je tužbeni zahtev maloletnog tužica, koga je zastupala majka, za naknadu nematerijalne štete u iznosu od 100.000 dinara sa pripadajućim kamatama odbijen u celosti kao neosnovan.

Direktorka škole, Ivana Joksimović ističe da je presuda Višeg suda četvrta u nizu i da je veći deo prvobitnog tužbenog zahteva odbijen, u celosti kada je u pitanju naknada materijalne štete i delimično za nematerijalnu štetu. Ona smatra da je škola u potpunosti poštovala proceduru.

„Što se nas tiče, mi smo sve to osporavali. Smatramo da naših propusta nije bilo, da ono što smo mogli da predvidimo smo predvideli. Zakon o obligacionim odnosima govori o tome da je škola i pored brižljivog nadzora mogla da ima propusta, odnosno da bi se i pored brižljivog nadzora to desilo“, rekla je ona i dodala da će škola žalbu na presudu podneti Ustavnom sudu.

 

Sadržaj je nastao u okviru projekta „2025. Ka Evropi – kad ja tamo,a ono međutim“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

pet

15.11.

2019.

buba [neregistrovani] u 08:43

trla baba lan

Naravno da je OS Dositej Obadovic kriva obzirom da ima mnogo vise slucajeva vrsnjackog nasilja uprvo u toj skoli a da niko nije reagovao - terati dete da jede travu po dvoristu i tome slicno, igrom slucaja znam za ovo, ali po nazovi prosvetnim radnicima tamo je mirno i idealno.

Odgovori

Ostavi komentar