Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ka Evropi

15. 10. 2019.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

NASILJE među vršnjacima

Javnost je nedavno uznemirio snimak koji se pojavio na drušvenim mrežama u kome se vidi kako se dve devojčice u dvorištu Srednje škole u Barajevu iživljavaju nad trećom i udaraju joj šamare. Nastavničko veće Srednje tehničke škole u Barajevu jednoglasno je odlučilo da isključi iz škole učenicu zbog vršnjačkog nasilja. Koliko je vršnjačko nasilje prisutno u našoj lokalnoj sredini?

Na razmere ove pojave ukazuju statistike koje se periodično sprovode. Tako jedna od njih pokazuje da je svalo četvrto dete nekada bilo žrtva vršnjačkog nasilja.

Vršnjačko Javlja se u sve mlađem uzrastu, karakerišu ga tuče, vređanja, verbalna i psihička maltretiranja, poniženja na društvenim mrežama. Dešava se u školama i može trajno da ošteti ili uništi život deteta. Svi smo svesni da ono postoji i da poprima sve brutalnije razmere, ali kako ga preduprediti, kako se boriti sa njim?

Podaci Grupe za zaštitu od nasilja i diskriminacije pri Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pokazuju da je najzastupljenije verbalno nasilje – vređanje, spletkarenje, davanje pogrdnih imena, ismevanje, ogovaranje, širenje laži, ali je prisutno i udaranje, otimanje, seksualno uznemiravanje, snimanje bez nečijeg pristanka i slanje uznemirujućih SMS poruka.

Protokol o međusektorskoj saradnji u procesu zaštite dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja koji je bio rezultat prethodno sprovedenih kampanja u Požarevcu je potpisan u februaru prošle godine. Protokol definiše sve oblike nasilja, predviđa efikasnu koordinaciju, učešće svih relevantnih institucija i organizacija, propisuje procedure za efikasan odgovor na nasilje, a njegov cilj je da doprinese i povećanju broja otkrivenih slučajeva nasilja, kao i povećanju broja procesuiranih učinilaca nasilja nad decom.

Uporedo sa pripremom protokola, u Požarevcu je izdata i brošura „Zaštita dece od nasilja kroz međusektorsku saradnju“ kroz koju svi koji su uključeni u procese prevencije nasilja nad decom mogu da dobiju smernice  u svom radu i budu podrška kolegama za stvaranje bezbednog okruženja za svu decu.

U Srbiji se trećina pritužbi u oblasti prava deteta upućenih ombudsmanu odnosi na nasilje nad decom. Posebno zabrinjava činjenica da je pored psihičkog, fizičkog i seksualnog nasilja nad decom sve češća pojava vršnjačkog kao i rodno zasnovanog nasilja u školama.

 

Sadržaj je nastao u okviru projekta „2025. Ka Evropi – kad ja tamo,a ono međutim“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

uto

15.10.

2019.

Dimitrije [neregistrovani] u 20:10

Re: Sta reci

A ja mislio da su filozofi inteligentniji.Nemoj da se kitis tudjim perjem.

Odgovori
uto

15.10.

2019.

zabrinuti roditelj [neregistrovani] u 15:54

android

Neke pozarevacke skole pokusavaju da zataskaju slucajeve nasilja. Mozda ovaj tekst nekoga podstakne da javno isprica sta se dogadjalo proteklih nedelja, a ne da se samo komentarise po Fb.

Odgovori
uto

15.10.

2019.

Građanin Seneka [neregistrovani] u 13:30

Dugo je trajalo!

Baneta susigurno dugo maltretirali...pa su ostale trajne posledice.On sada sa drugim SNSovcama koji su trpeli vrše nasilje nad vršnjacima a i celim gradom.Sečam se 80tih bilo je bolje u Libanu nego danas u Požarevcu...gradu gde se gradska vlast ponaša kao pijan u kafani(citat predsednika SNS i dela pristojne srbije...a i dela potkupljene opozicije tj cele opozcije).

Odgovori

Ostavi komentar