Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ka Evropi

11. 10. 2019.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Kako će izgledati linije javnog prevoza u Požarevcu?

U Požarevcu se vrše pripreme za prelazak na sistem javnog gradski prevoz. Nedavno je objavljena studija koja je predložila čitav niz propisa kojima bi ova delatnost bila regulisana, a realizovala bi se kroz javno-privatno partnerstvo. Između ostalog, u studiji se predlaže nov sistem gradskih i prigradskih linija.

Umesto velikog broja linija i podlinija, prema predloženom sistemu trebalo da postoji ukupno 12 linija, od čega 4 gradske i 8 prigradskih, a prevoz bi se u toku čitave nedelje realizovao sa 23 autobusa.

Najveći pritisak je na liniji Požarevac-Kostolac-Požarevac koja bi trebalo da se obavlja sa 9 solo autobusa. Nešto zahtevnije linije su i Požarevac - Dubravica – Batovac, odnosno Požarevac - Živica – Brežane koje bi trebalo da imaju po dva solo autobusa.

S obzirom na rezultate sprovedenog generalnog-sistematskog brojanja i ankete putnika, a u skladu sa demografskim i prostornim karakteristikama grada Požarevca izvršena je rekonstrukcija postojeće mreže linija u Požarevcu, tako da novu mrežu gradskih linija čine tri linije i to:

Linija G1 – Buvlja pijaca – Hajduk Veljkova;

Linija G2 – Busije – AS Požarevac – Brežanska pruga – AS Požarevac – Busije;

Linija G3 – Fabrika šećera – Bolnica – Fabrika šećera – Ljubičevo.

Postojeća linija G1 Požarevac – Bambi – Brežanska pruga – Požarevac bi bila ukinuta i umesto nje uvedena nova linija sa istom oznakom.

U okviru rekontsrukcije gradske mreže linija, trasa linije G2 nije menjana, osim jednog polaska koji se realizuje nedeljom i praznicima, kada vozilo linije G2 saobraća do Novog groblja.

Trasa postojeće linije G3 – Fabrika šećera – Bolnica – Fabrika šećera je promenjena i umesto Ulicom Bratstva i jedinstva se pruža Ulicom Vojske Jugoslavije, a zatim se nadovezuje na stari deo trase kod stajališta „Samousloga MIP“.

Sa ciljem da se poveća vremenska pristupačnost javnog prevoza putnika u naselju Ljubičevo i smanje troškovi funkcionisanja sistema, a u skladu sa raspoloživim resursima, trasa linije G3 na pojedinim polascima je produžena do naselja Ljubičevo.

Četvrta gradska linija je u Kostolcu od osnovne škole do motela „Dragulj“.

Predviđene prigradske linije su:

P1 Požarevac - Kostolac - Požarevac

P2 Rečica - Bradarac

P3 Požarevac - Dubravica - Batovac

P4 Požarevac - Živica - Brežane

P5 Požarevac- Beranje- Bare- Kasidol

P6 Požarevac - Dragovac

P7 Požarevac - Poljana

P8 Kostolac -Petka -Ostravo -Kostolac

Drumska saobraćajna veza između naselja Požarevac i Kostolac ostvarivala  bi se preko dva putna pravca: Požarevac – Ćirikovac – Klenovnik – Kostolac i Požarevac – Babušinac – Maljurevac – Bradarac – Drmno – Kostolac. Prostorni razmeštaj naselja na navedenim putnim pravcima i uravnoteženi prevozni zahtevi omogućili su formiranje kružne linije koja obuhvata sva naselja na prethodno navedenim linijama (osim naselja Petka i Ostrvo).

U pojedinim polascima trasa kružne linije je proširena do naselja Tranjane, Nabrđe i Bratinac kako bi se zadovoljili prevozni zahtevi navedenih naselja prema Požarevcu, Kostolcu i Bradarcu. Takođe, zbog odvoza/dovoza radnika trasa kružne linije u pojedinim polascima bila bi produžena do površinskog kopa Drmno.

U skladu sa novim linijama i potrebama građana, na postojećoj mreži se ukidaju pojedina stajališta i predviđaju nova. Prosečno međustanično rastojanje na mreži gradskim linijama iznosilo bi oko 430 metara. Na prigradskim linijama prosečno međustanično rastojanje iznosilo bi od 580 do 1.340 metara.

 

Sadržaj je nastao u okviru projekta „2025. Ka Evropi – kad ja tamo,a ono međutim“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

sre

16.10.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 20:05

Nova kružna gradska linija

Šta je sa građanima MZ Čačalica, nikada nisu imali gradsku liniju koja bi pokrivala ulice P, p odred, Cane Babović sa svim bočnim ulicama, 27,aprila, Narodnog fronta i VI ličke divizije koja ide pored OŠ Desanka Maksimović, vrtića, a koristeći deo obilaznice bi bil kružna i pokrivala bi veliki deo grada olakšavši svim građanima kretanje. Sigurno bi bila rentabilna, koristili bi je penzioneri, predškolci sa roditeljima, učenici, a mogča bi da stiže na početnu stanicu na svaki pun sat. Eto napretka i nove linije za bolji život građana .

Odgovori
pon

14.10.

2019.

Karta [neregistrovani] u 23:04

Karta

A karte skupe kao vatra kada se uporedi sa ostalim gradovima

Odgovori
sub

12.10.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 13:19

Gazda

kada bi gazda Arrive video kroz koje oranje od puteva mora da vozi ove njegove autobuse odmah bi Arrivu u Požarevcu povukao tj ugasio.Bubušinac ,Bradarac,Stari Kostolac preko brda....i ostala mesta ne postoje reči niti kategorija puta.Busije Brezanska pruga joj ni biciklu da vozis uzas

Odgovori
sub

12.10.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 08:21

Nove linije?

A šta se tu promenilo...?
Pravci isti kao i pre 50 godina,jedino niste rekli da li mislite da smanjite broj polazaka ???
Ljudi uskladite jednom vrenena polazaka. Treba prilagoditi npr. radnicki prevoz prema odredistima a ne JEDAN KRUZNI, prilagoditi pilaske djacima putnicima...
Razmislite malo o tome!

Odgovori
pet

11.10.

2019.

As [neregistrovani] u 21:39

Grad linije

Šta sa nama u B. Dimitrijevića i Basela kod novog groblja . Da čekamo neki bus koji naiđe ili nenaiđe !

Odgovori
pet

11.10.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 16:32

Vozi MIško!

Biće to vrlo efikasno ovim suzenim kolovozima...ima autobusi samo da šibaju!

Odgovori
pet

11.10.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 14:15

Divim se

Kakvi su putevi čudim se da uopšte i ima autobusa

Odgovori
pet

11.10.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 13:49

subvencije

zasto srednjoskolci iz Busija placaju skuplju mesecnu kartu nego deca iz Trnjana?,smesno

Odgovori

Ostavi komentar