Naslovna  |  Projekti  |  Ka Evropi  |  Kada će Požarevac i Kostolac dobiti fabrike vode i sisteme prečišćavanja otpadnih voda?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ka Evropi

20. 09. 2019.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Kada će Požarevac i Kostolac dobiti fabrike vode i sisteme prečišćavanja otpadnih voda?

Izgradnja postrojenja za preradu vode za piće i postrojenja za prečišćavanja otpadnih voda ponovo je aktuelna tema u Požarevcu. Ako se naredne godine završe svi infrastrukturni radovi na mreži vodovoda i kanalizacije, do kraja prve polovine naredne decenije Požarevac, Kostolac i okolna sela bi trebalo da imaju rešeno pitanje vodosnabdevanja i tretmana otpadnih voda.

Gradonačelnik Bane Spasović i direktor Vodovoda Aleksandar Dimitrijević kažu da su razgovarali sa predstavnicima Vlade i Kancelarije za javna ulaganja, da su projekti pripremljeni, ali da je pre apliciranja za novac kojim bi bila igrađena postrojenja u Požarevcu i Kostolcu potrebno urediti infrastrukturu.

Oni navode da to podrazmeva potpuno razdvajanje fekalne i kišne kanalizacije, završetak zamene azbestnog cevovoda i mreže koja je stara više od 30 godina, okončanje radova na crpnoj stanici u Stiškoj ulici kod hale sportova i još dve crpne stanice u Kostolcu.

Spasović kaže da ti radovi mogu da se završe naredne godine i da se krene u izgradnju postrojenja.

Za izgradnja jedne fabrike vode u Požarevcu i jedne u Kostolcu potrebno je 3 do 4 godine, a u međuvremenu bi se ponovo u funkciju stavilo izvorište Meminac gde je u planu nabavka sistema za reversnu osmozu. Očekivanja su da bi to postrojenje trebalo da isporučuje 70 litara u sekundi prečišćene vode. S obzirom da Požarevac trenutno crpi do 290 litara u sekundi, količine sa Meminca bi bile dovoljne da se održavaju niske vrednosti nitrata u vodi, ali i zaštiti vodoizvorište Ključ od zagađenja.

Gradonačelnik je najavio i izradu novog generalnog plana vodosnabdevanja koji predviđa rešavanje snabdevanja vodom za piće za sva naselja na području Grada Požarevca. To bi se postiglo preko novih fabrika vode u Požarevcu i Kostolcu i nekoliko manjih postrojenja u selima.

U narednih par godina bi trebalo da se nabave i dva nova rezervoara od po 2.000 kubika koji će biti postavljeni na brdu Tulba. Direktor Vodovoda Aleksandar Dimitrijević rekao je da će prvi rezervoar biti nabavljen sledeće godine i da bi na taj način trebalo da se reši snabdevanje gradskog brda koje trenutno zavisi od rezervoara koji je svojevremeno projektovan samo za potrebe nekadašnje živinarske farme i manjeg broja individualnih korisnika.

Drugi rezervoar bi trebalo da posluži za stabilno snabdevanje Lučice, Prugova i Poljane koji će biti priključeni na gradsku mrežu vodosnabdevanja.

 

 

Havarije na cevovodu i česta isključenja naselja Busije

Direktor Vodovoda kaže da je od juna do danas zabeleženo 550 intervencija zbog pucanja cevi na vodovodnoj mreži. Uzrok čestih isključenja vode u Busijama je azbestni cevovod.

„Poslednjih nekoliko navrata nije naša odgovornost. Izvođeni su radovi na kanalizaciji u ulici 27.aprila i oštećen je azbestni cevovod. Azbestne cevi su prilično postojane, ali ako se jednom oštete, možete da očekujete stalna pucanja. Inače, sa rezervoarom za Prugovo-Poljanu i Lučicu biće rasterećena i mreža u Busijama.

 

Nova postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda bi trebalo da se grade u Požarevcu i Kostolcu. Ona će primati najveći deo otpadnih voda, dok se jedno manje postrojenje planira za Bradarac, Maljurevac i Bubušinac. Pre puštanja u pogon postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Požarevcu, nužno je da se izvrši proširenje Brežanskog kanala. Dimitrijević kaže da to neće biti problem jer su imovinsko-pravni odnosi čisti na tom potezu i da ima dovoljno vremena da se urade svi neophodni radovi.

Dimitrijević i Spasović danas nisu iznosili procene koliko će iznositi sva ulaganja koja su najavili u narednih nekoliko godina. Neobično je što su ova važna ulaganja od interesa za sve građane na području Grada Požarevca najavljena na konferenciji za novinare koja je održana u prostorijama političke stranke.

 

Sadržaj je nastao u okviru projekta „2025. Ka Evropi – kad ja tamo,a ono međutim“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

pet

27.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 23:27

Ko Maksim po diviziji

Nov generalni projekat za sva naselja, rezervoar na Tulbi za Prugovo da rastereti Busije,prosirenje Brezanskog kanala...na kojim drogama su ovi ljudi?! Za 4 godine svoje stetocinske uloge gradonacelnika, mogao si nesto i da naucis, a ne da iznosis ovakve nebuloze. Ili novinar nije dobro razumeo sta oni pricaju

Odgovori
sre

25.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 09:30

odgovor

Nikad

Odgovori
pon

23.09.

2019.

Mano Negro [neregistrovani] u 10:48

kampanja

e, ovako se vodi predizborna kampanja za novac svih građana...

Odgovori
ned

22.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 22:11

plitki pozarevacki bunari

Nemate vi pojima o resavanju vodosnabdevanja.Zabari i M. Crnice gotovo da nemaju kanalizaciju a imaju ispravnu vodu, zato sto su im bunari dubine 180 do 200 metara.

Odgovori
sub

21.09.

2019.

Kladioničar [neregistrovani] u 10:54

Re: fabrika vode

Kladim se u 2 dinara da od ovog nema ništa.

Odgovori
sub

21.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 09:02

Ringelsan

Čovek reče iz maha sve, svaka čast.

Odgovori
sub

21.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 08:48

Au

Kada ce POZAREVAC dobiti!!!

Odgovori
pet

20.09.

2019.

Sasa [neregistrovani] u 16:31

Re: Slika

baš vala slika i prilika grada,pametnom dosta,Ringelsan hahahaha

Odgovori
pet

20.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 14:17

Slika

Ako je slika prava pitam se otkud to da se pitanja svih građana koji su od vitalnog značaja dobijaju iz stranačkih prostorija. Zar u gradskom zdanju nema konferencijske sale ili neka prostorija, ako nista više makar u hodniku. Ovo je prevršilo svaku meru, ljudi su okupirali grad i ponašaju se gore nego da je njihov. A o fabrici nemojte te se nadati njihova dela govore više od reći, dobro je i ovako ono privremeno rešenje koje već traje godinama sa nalivanjem žabokrećine iz Bagera u vodovodnu mrežu, nisu u stanju jedan parking da realizuju, zakrpe one kratere što im sležu posle krpljenja a vi želite fabriku vode. Biće kao sa Turskom firmom tekstila Ringelsan, proradiće ali nikada

Odgovori

Ostavi komentar