Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Javnost i odgovornost

21. 04. 2017. Smederevo

Izvor: Beta

Novinari: Gradonačelnica Smedereva diskirminiše medije

Dopisnici beogradskih redakcija iz Smedereva saopštili su danas da vlast u tom gradu nastavlja ustaljenu praksu diskriminacije novinara i kršenje Zakona o javnom informisanju, pozivanjem samo "odabranih" medija na konferencije i događaje koje organizuje lokalna samouprava.

"Vrhunac bahatosti nosioca najvažnije javne funkcije u gradu dostignuta je povodom obeležavanje gradske slave, drugog dana Uskrsa, događaj na koji su ranijih godina novinari prestoničkih medija i agencija bili pozivani, dok je ove, 2017. izostao čak i poziv za to", navodi se u saopštenju koje je potpisalo šest novinara.

Dopisnici Danasa, Blica, Politike, Novosti, Informera i Bete naveli su da je to posledica selektivnog informisanja, preko "odabranih" medija, koje favorizuje gradonačelica Smedereva Jasna Avramović.

"Uprkos brojnim upozorenjima UNS-a i reagovanjima strukovnih udruženja, vlast u Smederevu nastavlja da novinarima prestoničkih redakcija uskraćuje pravo na informacije od značaja za javnost u vezi sa radom organa lokalne samouprave, javnih preduzeća, organizacija i ustanova", piše u saopštenju.

Novinari su upitali i po kom osnovu nosilac javne funkcije daje sebi za pravo da vrši selekciju medija i uskraćuje pravo javnosti da zna, kao i kada će novinari biti tretirani u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije kako bi mogli da u skladu sa zakonima i standardima profesije obavljaju svoj posao.

Nema komentara.

Ostavi komentar