Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Javnost i odgovornost

19. 04. 2017.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Za javni interes manje novca nego za usluge praćenja rada vlasti

Grad Požarevac raspisao je konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja za ostvarivanje javnog interesa na teritoriji lokalne samouprave u 2017.godini. Opredeljena su sredstva od 3.420.000 dinara. U isto vreme grad namerava da preko javnih nabavki za medijsko praćenje rada lokalne samouprave plasira više od 4,4 miliona dinara, bez usluga prenosa skupštinskih sednica.

Sredstva se odobravaju za realizaciju projekata uvođenja, poboljšanja ili proširenja medijskih sadržaja u novinama, radiju ili elektronskim medijima koji su upisani u registar medija, a koji se distribuiraju ili emituju na teritoriji Grada i od posebnog su značaja za javno informisanje građana na teritoriji Grada Požarevca.

Poziv za podnošenje projekata objavljen je danas na zvaničnoj strani lokalne samouprave.

Programski prioriteti su očuvanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta i jezika, natalitet, programi namenjeni deci, unapređenje položaja i ravnopravnosti određenih društvenih grupa (ekonomski i socijalno ugroženih društvenih grupa, žena, starih, pripadnika LGBT populacije,  itd.), evropske integracije, zaštita životne sredine, korupcija, siromaštvo, govor mržnje, migrantska kriza, unapređenje medijske pismenosti i rodna ravnopravnost.

Prijave na konkurs podnose se u roku od 30 dana od dana objavljivanja u listu „Reč Naroda“.

Grad je pozivao novinarska i medijska udruženja, registrovana najmanje 3 godine pre datuma raspisivanja konkursa, da predlože članove konkursne komisije. Pozivani se i medijski stručnjaci zainteresovani za učešće u radu komisije da se pisanim putem obrate Gradskom veću Grada Požarevca.

Rešenje Gradskog veća o raspodeli sredstava po raspisanom konkursu, biće objavljeno na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Požarevca.

Grad Požarevac je ranije neuporedivo viša sredstva opredelio za medijsko praćenje rada lokalne samouprave, raspisivanjem dve javne nabavke u ukupnoj vrednosti od oko 5.000.000 dinara. Deo nabavke su i usluge prenosa sednica skupštine.

Za praćenje aktivnosti lokalne samouprave od strane lokalnog radija javnom nabavkom je opredeljeno 666.666 dinara. Za istu uslugu od strane internet radija sa sajtom 416.666 dinara, a od televizije sa regionalnim pokrivanjem čak 3.333.333 dinara. Usluga prenosa skupštine procenjena je na 583.333 dinara.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (ANEM, NUNS, UNS, NDNV i Lokal pres) je ranije u nekoliko navrata do sada pozivala gradske vlasti Požarevca da povuku javne pozive za podnošenje ponuda za učešće u javnim nabavkama za medijsko praćenje rada lokalne samouprave i da odustanu od dodeljivanja sredstava na način koji nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Inače, stav koalicije je da mediji ne mogu da budu kanali za distribuciju PR kampanja lokalnih vlasti, kao i da su oni potpuno autonomni u određivanju svoje uređivačke politike, koja mora da bude nezavisna i oslobođena od uticaja svih centara moći, uključujući tu i organe vlasti.

Nema komentara.

Ostavi komentar