Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Javnost i odgovornost

05. 04. 2017.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Izveštavanje o vlasti po pozivu vlasti

Skupština Grada Požarevac raspisala je javnu nabavku za medijsko praćenje rada organa lokalne samouprave za radio stanice. Lokalni organi vlasti u Požarevcu su i prethodnih godina raspisivali javne nabavke za medijsko praćenje svog rada, gde se kriterijumi za dodelu sredstava nisu odnosili na javni interes, već ponuđenu cenu usluga.

Javna nabavka za radio stanice, za razliku od prethodnih godina, prvi put je podeljena na dve partije: za medijske usluge radija na lokalnom području i usluge internet radija sa sajtom.

Inače, zanimljivo je da se u Požarevcu prethodnih meseci pojavilo ili registrovalo nekoliko internet radio stanica sa portalima.  

Procenjena vrednost usluga izveštavanja za period do 30.aprila 2018.godine za radio stanice iznosi 666.666 dinara, a za internet radio stanice sa sajtovima 416.666 dinara.

Skupština pod sadržajima medijskih usluga podrazumeva:

-dnevno izveštavanje o važnjim događajima u vezi kapitalne izgradnje u gradu

-dnevno izveštavanje o značajnijim privrednim, kulturnim, sportskim  i drugim aktivnostima u gradu

-gostovanja i razgovore uživo

-izveštavanje sa manifestacija koje organizuje grad (i po pozivu)

-emitovanje reklama i oglasnih poruka za kampanje iz oblasti delokruga rada lokalne samouprave

Kriterijumi po kojima će novac biti dodeljen najpovoljnijem ponuđaču je ekonomski najpovoljnija ponuda, a ocenjivanje se vrši na osnovu ponuđene cene, zone pokrivanja, interaktivnog jutarnjeg ili popodnevnog programa, broja sati informativnog programa u sedmičnom programskom sadržaju.

Kao dovoljan kadrovski kapacitet, mediji koji konkurišu za pružanje usluge bi “u momentu pružanja ponude” morali da imaju najmanje 4 radno angažovana lica zadužena za realizaciju usluga iz nabavke (2 novinara-voditelja, 1 realizator programa i 1 tehničar).

Krajnji rok za podnošenje ponuda je 3.maj.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (ANEM, NUNS, UNS, NDNV i Lokal pres) je ranije u nekoliko navrata do sada pozivala gradske vlasti Požarevca da povuku javne pozive za podnošenje ponuda za učešće u javnim nabavkama za medijsko praćenje rada lokalne samouprave i da odustanu od dodeljivanja sredstava na način koji nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Inače, stav koalicije je da mediji ne mogu da budu kanali za distribuciju PR kampanja lokalnih vlasti, kao i da su oni potpuno autonomni u određivanju svoje uređivačke politike, koja mora da bude nezavisna i oslobođena od uticaja svih centara moći, uključujući tu i organe vlasti.

Nema komentara.

Ostavi komentar