Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Javnost i odgovornost

30. 01. 2017.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Plata u gradskoj upravi za "nove" je ozbiljan problem

Neprijatno iznenađenje zateklo je bivše radnike Direkcije za izgradnju Grada Požarevca kada su kao zaposleni gradske uprave dobili prvu zaradu. Plata je većini bivših iz direkcije sada niža za 30 do 40 odsto. Zaposleni sa kojima smo razgovarali u lokalnoj upravi ne žele da javno pričaju o tome, ali smatraju da su oštećeni zbog minulog rada koji su izgubili prelaskom kod osnivača.

Najveći problem uprave i bivših zaposlenih Direkcije za izgradnju je što su mnogi zaduženi sa kreditima koje su mogli uredno da servisiraju sa zaradama u javnom preduzeću. Sada je problem što neki neće moći da ostvare ni redovnu zaradu.

Dok su zaposleni iz ugašene direkcije nezadovoljni, starozaposleni u gradskoj upravi su nam rekli da ne žele da se raduju tuđoj nesreći, ali da su godinama službenici na istim ili sličnim poslovima iz Direkcije za izgradnju imali za trećinu više zarade.

Kako nam je nezvanično objašnjeno u službama gradske uprave Direkcija za izgradnju, iako indirektni budžetski korisnik koristila je mogućnosti obračuna zarada u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima.  Iako je i gradskoj upravi i direkciji novac za zarade isplaćivan iz budžeta Požarevca, zaposleni u upravi su mogli da računaju samo na osnovicu i koeficijent sa već uračunatim regresom i toplim obrokom, dok kod direkcije to nije bio slučaj.

Takođe, rečeno nam je da, iako je Grad Požarevac bio osnivač Direkcije za izgradnju, zaposleni su prešli kod novog poslodavca, zbog čega su izgubili pravo na minuli rad.

Sada su zarade ljudi koji su došli iz nekadašnje Direkcije niže za 30 do 40 odsto.

Podsećamo da je Grad Požarevac izabrao opciju da ugasi Direkciju za izgradnju od 1.decembra i da svi do tada zaposleni u ovom javnom preduzeću postanu radnici gradske uprave. Neke druge lokalne samouprave, poput Smedereva, odlučile su se za likvidaciju preduzeća. Tako je kod naših suseda posle novogodišnjih praznika 26 zaposlenih dobilo otkaze, a tamošnja lokalna samouprava formirala je potpuno novo javno preduzeće.    

uto

31.01.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 22:56

Realizacija

To koliko je direkcija bila sposobna i voljna za rad, najbolje pokazuju procenti realizacije u poslednjim godinama. Pa ljudi, ne samo da ste kasnili sa projektima, nego niste ni sva opredeljena sredstva trosili. A o primedbama, tuzbama, naduvanim fakturama, istragama ne bih ni da trosim reci.
Vazno da pojedini sa diplomama stecenim u Bulevaru su imali vremena za privatnu izradu projekata.
Pa Vama plata u biti nije ni potrebna

Odgovori
uto

31.01.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 18:55

Re: prijava

Što da ne! Verujem da imaš potrebne kvalifikacije za taj posao čim se prijavljuješ. "Verujem" da si bar 5 godina proveo u onoj zgradi u Bulevaru kralja Aleksandra, da si pri izlasku iz te zgrade u ruci imao jedan papir na kome piše DIPLOMA, da si zatim položio stručni ispit, dobio licencu....verujem da znaš da radiš to za šta si se školovao... Ako bar to imaš u svom posedu, onda i treba da radiš za tu platu jer je to danas praksa. Što bolji fakultet, to manja plata. Međutim, ako ništa od toga nemaš, ništa od toga. I ja pomislih da bih mogla biti hirurg jer se hirurgu ne sviđa njegova plata. Taman pomislih da se prijavim ali šipak...ništa od toga...shvatih da ni ne znam gde je ulaz u medicinski fakultet.
Prijatelju, ne nasedaj na priče o lakom poslu onih koji obavljaju određenu delatnost. Jedno su čaršijske priče a drugo ISTINA. Pozdravljam te i želim brzo zaposlenje, naravno u struci :-)

Odgovori
uto

31.01.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 18:51

Re: IMA KO HOCE !!!!!!!!!!!

U pravu si, samo si zaboravio da tu ima pravih inženjera a ne kao SNS-ov trandžament!

Odgovori
uto

31.01.

2017.

Milena [neregistrovani] u 14:43

Botovi hoce da rade i za sendvic

Valjda normalan covek tezi da ima bolju platu i bolje uslove za zivot. Dokle god ima ovakvih koji kazu "ima ko hoce da radi za bednu platu" i treba da nas tretiraju kao Kambodzu i Vijetnam i isto tako da nas placaju.

Odgovori
uto

31.01.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 11:11

Plate su nebitne!

Važno je ko će da se bavi investicijama, ko će da tenderiše, kod koga će da bude "čekmeže"!

Odgovori
uto

31.01.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 11:01

Doslo na svoje

Dok su bili u Direkciji, i bili nedodirljivi i za kontakt i po visini primanja sve im je bilo OK. A sada, kada opet imaju drzavni posao, ali moraju da dodju na isti i opet vise plate nego sto bi imali kod privatnika sa istom strucnom spremom, sada kukaju.

Odgovori
pon

30.01.

2017.

NENAD [neregistrovani] u 20:15

IMA KO HOCE !!!!!!!!!!!

MALA VAM JE PLATA?!!! IMA KO HOCE DA RADI ZA TU "MALU" PLATU!!!

Odgovori
pon

30.01.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 18:55

Prijava

Ako oni nece da rade taj posao za tu platu ja se prijavljujem.

Odgovori
pon

30.01.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 14:52

Bravo!

U normalnim zemljama se plate povećavaju, kod nas je veliki uspeh kada nekome smanjiš platu. Ti si onda kao veliki reformator, domaćin, štediša...
Jadna li si zemljo!

Odgovori

Ostavi komentar