Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Javnost i odgovornost

17. 01. 2017.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Kako funkcioniše zakup poslovnog prostora kojim upravlja Grad?

Grad Požarevac ne poseduje precizne podatke o broju i površini jedinica poslovnog prostora kojim upravlja i koje izdaje u zakup, navodi se u izveštaju Državne revizorske institucije. Državni revizor je u kontroli poslovanja 2015.godine utvrdio da se neke jedinice poslovnog prostora duplo evidentiraju, da nije obezbeđena adekvatna kontrola korišćenja i da se pojedine jedinice poslovnog prostora koriste bez zaključenih ugovora.

Pored toga, revizijom je utvrđeno da se vrši fakturisanje samo za zakupce poslovnog prostora koji sa Gradom imaju zaključen ugovor o zakupu, dok se za zakupce koji se nisu iselili i nakon otkaza ugovora sačinjava obaveštenje o naknadi štete koje im se ne dostavlja, ali se evidentira kao potraživanje.  Sa pojedinim pravnim ili fizičkim licima koja su se u poslovnom prostoru nalazila i duži niz godina bez ugovora, nakon donetih sudskih presuda zaključkom Gradskog veća obustavljen je postupak sudskog izvršenja i odobreno da se naknada štete plaća na rate. Sa nekoliko pravnih lica su zaključeni ugovori o zakupu poslovnog prostora koji su sve vreme i koristili, bez javnog nadmetanja, prikupljanja pismenih ponuda i objavljivanja oglasa.

Na kraju 2015.godine Grad Požarevac je imao 130 lokala, od čega je 61 jedinica bila izdata u zakup. Državni revizor je između ostalog utvrdio da 14 jedinica poslovnog prostora nije bilo izdato, od kojih su 4 lokala bila u vrlo lošem stanju.  Deset lokala je duplo evidentirano, 3 su izdata bez naknade, 11 su koristila javna preduzeća i ustanove čiji osnivač je Grad. Za 16 lokala se vodio sudski spor, u postupku restitucije se nalazilo 9, jedan lokal je srušen, a jedan se vodio kao stambeni prostor.

Tokom 2015.godine sproveden je jedan postupak javnog nadmetanja za izdavanje u zakup 11 lokala i tada su samo 3 lokala izdata. Iste godine izdate su fakture za zakup poslovnog prostora u iznosu od 28 miliona dinara. Evidentirana potraživanja poslednjeg dana 2015. godine iznosila su  20,4 miliona dinara, dok je pretplata od 2,7 miliona dinara veštački  stvorena jer su pojedini korisnici plaćali zakup, iako im se nije vršio obračun zaduženja zbog sudskog spora.

Potraživanja od drugih pravnih i fizičkih lica za naknadu štete iznosila su 8,1 milion dinara i poticala su od evidentiranih obaveštenja o naknadi štete koja se nisu dostavljala zakupcima sa kojima se vodi sudski spor. Neka od ovih potraživanja su višegodišnja, a najveći iznos je bilo potraživanje od PIT Komerc „Panefino“ d.o.o. Požarevac od 5,34 miliona dinara.

Kada je reč o Kulturno – sportskom centru, on je raspolagao sa 17 jedinica poslovnog prostora od kojih je dve koristio za svoje potrebe, a ostalih 15 izdavao u zakup. Poslovni prostor je izdat u zakup na period od 2 godine, osim zakupa po ugovoru sa bilijar klubom „Profesional“ koji je zaključen u februaru 2006. godine na period od 15 godina.

Ukupno ostvareni prihod u 2015. godini po ovom osnovu iznosio je 2,9 miliona dinara, a ukupna potraživanja najmanje 2,57 miliona dinara. Najveći dužnici su bili sportski klubovi grada Požarevca koji nisu utuženi, a dugovali su najmanje 1,61 milion dinara. S druge strane, stari zakupci su utuženi za iznos od 560 hiljada dinara. Za kašnjenja u plaćanju zakupa kamata se zakupcima nije obračunavala.

Revizor je preopručio odgovornima u Gradu Požarevcu da izvrše popis i utvrde broj i površinu poslovnog prostora kojim upravljaju, uspostave potpunu evidenciju o potraživanjima po osnovu zakupa, da  izdavanje poslovnog prostora vrše u skladu sa zakonskim propisima i odrede cene zakupa za čitavo  područje Grada na osnovu procenjene tržišne visine zakupnine.

 

Podsećamo da je Srpska napredna stranka sredinom 2013.godine javno saopštila da je pred gradskim većem pokrenula rešavanje pitanja  korišćenja poslovnog prostora kojima raspolaže grad Požarevac. U tom trenutku Grad je raspolagao sa oko 80 lokala, postojao je veliki broj ugovora o zakupu koji je istekao, dugovanja prema gradskoj upravi su iznosila preko 20 miliona dinara, a bilo je utvrđeno da se desetak lokala izdaje u podzakup.

Utvrđeno je da ugovori sa korisnicima uglavnom nisu produživani, da ispražnjen poslovni prostor nije davan na javno nadmetanje, dok dužnici nisu utuživani. Od tadašnjih 80 lokala, ugovor sa gradom postojao je samo za 6.

Član gradskog veća, Vejan Cvejić je na konferenciji za novinare tada rekao i da je formirana komisija sa zadatkom da ispita način korišćenja gradskih lokala.

čet

19.01.

2017.

Mad Max [neregistrovani] u 11:53

zakup

Na zakupodavca sam i mislio, nego u afektu sam pisao, jer mi je muka što niko ne odgovara za svoj (ne)rad. Potpisuju ugovore, izdaju lokale, prave se dugovi i nikom ništa.

Odgovori
sre

18.01.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 18:17

Re:

Ne raskida zakupac ugovor, nego zakupodavac, cisto da se zna....

Odgovori
sre

18.01.

2017.

Jadni zanatlija [neregistrovani] u 10:57

Podsticaj mladima

Posle 2000-te sam postao zakupac jednog opstinskog lokala.To mi je bio prvi posao(zanatlija).Tada je zakup bio korektan u odnosu na lokaciju i stanje samog lokala,ali od kada dodjose ovi naprednjaci odrase mi kozu,najpre problemi sa strujom jer opstina nije na vreme zakljucila ugovor sa dobavljacem el.energije,a zatim malo po malo dizanje zakupa pa do toga da vise nisam mogao da se uklopim sa troskovima.Od pre par meseci sam raskinuo ugovor i sada sam bez posla(radim po malo na crno)sta da se radi...Eto tako se vlast brine o mladima.Zakupninu sam svih ovih godina placao redovno,a lokal u kome sam radio vec mesecima stoji prazan.Mislim da je bolje za sve da je kirija bila 6000din a ne 12000din,i za mene i za opstinu.

Odgovori
sre

18.01.

2017.

Mad Max [neregistrovani] u 08:20

zakup

Ko je kriv što su se goilali dugovi? Zakupac raskida ugovor ako se ne ispunjavaju obaveze istog, a to je plaćanje zakupa u određenom roku, ako se to ignoriše tada nastaju i dugovi, koji su teško naplativi. Zašto ne raskinu posle dve neplaćene kirije? Kako će da naplate kirije od političkih stranaka, sportskih klubova? A ugovore koje imaju potpisane sa pravnim licima su uvek manjkavi, pogrešna adresa firme ili neki drugi podatak pa kad uđu u prinudnu naplatu sve se odbacuje zbog trivijalnih grešaka poverioca, odnosno zakupodavca. I tako godinama...

Odgovori
uto

17.01.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 17:34

Standardno

Funkcionise standardno, sto bi rekao Sojic uz pice i mezence ...

Odgovori

Ostavi komentar