Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Javnost i odgovornost

27. 12. 2016.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Povećati transparentnost konkursa za medijske projekte

Ne sme se odustati od projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja u javnom interesu,već raditi na povećanju transparentnosti konkursa i poboljšavanju medijskih zakona, zaključeno je na javnoj tribini Boom 93 na kojoj su učestvovali medijski ekspert Saša Mirković i generalni sekretar NUNS-a, Svetozar Raković.

Oni su iskazali potrebu da se u praćenje primene medijskih zakona uključe i ostala vladina ministarstva, da se uspostave evaluacije projekata koji su sufinansirani državnim novcem, kao i da se jasno definiše odgovornost za one koji se ogreše o primenu zakona.

Smisao projektnog sufinansiranja je da javni novac ne ode za pogrešne sadržaje, zabavu, rijalitije, političku propagandu, već za javni interes, rekao je Raković.

On je dodao da se do sada na mnogim primerima pokazalo da se čitav proces problematično realizuje u praksi.

“Lokalni centri moći neradno prihvataju jedan sistem u kome više neposredno ne odlučuju kome će podeliti novac”, istakao je Raković.

On je naveo da je medijska koalicija između dva aprila 2015. i 2016.godine sprovela monitoring konkursa koji je pokazao da je polovina procedura nije sprovedena do kraja na način kako to nalažu zakonski i podzakonski akti.

Raković je rekao i da je Ministarstvo kulture i informisanja dalo izvanredan primer kako bi projektno sufinansiranje trebalo da se primenjuje, kao i da to pokazuje poslednja analiza Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

Analiza NUNS-a pokazala je da se u prvih 19 meseci primene nove procedure za dodelu javnog novca medijima u lokalnim upravama preko konkursa potrošilo oko 2,5 milijarde dinara.

U pogledu donošenja medijske strategije i novih medijskih zakona postojao je apsolutni konsenzus u medijskoj zajedinici. Svi oni koji bi to sada da relativizuju, nisu u pravu jer postoji mnogo svedoka koji znaju da ova medijska tranzicija u Srbiji traje poslednjih 15 godina, rekao je bivši državni sekretar za informisanje Saša mirković.

On je naveo kako je sve što je sprovedeno u poslednje 2-3 godine trebalo da se dogodi znantno ranije.

Objasnio je i zbog čega projektno sufinansiranje nije moglo u potpunosti da se sprovede.

“Ministarstvo kulture ima ograničen portfelj, gde ne možete da radite nešto što je u nadležnosti drugih ministarstava. Da bi projektno sufinansiranje bilo uspešno na svim nivoima, bilo je nužno da imamo punu saradnju i pomoć ministarstva za lokalnu samoupravu. Ne sećam se da je to ministarstvo za vreme mandata Kori Udovički reagovalo na ovu problematiku, osim u slučaju Preševa, gde je problem razrešen doslovno preko noći”.

Mirković je rekao i da zahtev od 2odsto iz budžeta nije implementiran jer je ministarstvo za lokalnu samoupravu u više mandata koristilo istu argumentaciju, da se lokalnim samoupravama ne može nametati da odvajaju određen procenat sredstava što bi direktno zadiralo u njihovu autonomiju.

On je ocenio da je i Ministarstvo finansija bilo pasivno u implementaciji medijskih zakona.

“Ne zaboravite da je Komisija za kontrolu državne pomoći deo ovog ministarstva koje, inače odlično zna kako se troše razdeli u budžetima”, istakao je Mirković.

Orema njegovim rečima, najveći problem sa primenom medijskih zakona u 2016.godini bili su izbori. Čitav izborni proces od marta do avgusta doveo je do toga da vlada bude u tehničkom mandatu kada je nemoguće učiniti bilo šta više od pukog održavanja funkcionalnosti sitema. Kada je vlada formirana, Ministarstvo do pre neki dan nije imalo ni pomoćnika, ni državnog sekretara za informisanje, posdetio je Mirković.

Javna debata “Transparetnost i odgovornost u projektnom finansiranju medija” održana je u ponedeljak, 26.decembra.

Debata je organizovana u okviru projekta “Hoću da znam - Transparentnost javnih finansija i odgovornost nosilaca javnih funkcija", koji realizuje Boom 93.

Projekat "Hoću da znam"  finansira Evropska unija u okviru Medijskog programa 2014.

Sadržaj i stavovi izneti u ovom tekstu isključiva odgovornost Boom93 i ne odražavaju mišljenja i stavove Evropske unije.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije