Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Javnost i odgovornost

20. 12. 2016.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Koliko nas koštaju gubici Radio Požarevca između neuspele privatizacije i likvidacije?

Skupština grada bi u subotu trebalo da usvoji likvidacioni bilans Radio Požarevca. Za ovo javno preduzeće koje nije privatizovano 2015, likvidacija je pokrenuta teku oktobru ove godine. U bilnsu uspeha za 2016.godinu, navedeno je kako je preduzeće ostvarilo prihod od svega 107.000 dinara, rashod od 2,6 miliona i neto gubitak od 2,8 miliona dinara. Račun preduzeća je blokiran je od 29.debruara na iznos od 643.000 dinara. Inače, sva dugovanja Radio Požarevca koja preostanu izmiriće Grad Požarevac.

Iako je krajnji rok za sprovođenje postupka privatizacije bio 31.oktobar 2015.godine, rešenje o pokretanju likvidacije pred lokalnom skupštinom doneto je u oktobru ove godine.

Još krajem januara Agencija za privatuzaciju je donela zaključak da se obustavlja privatizacija Radio Požarevca jer prodaja kapitala nije uspela putem javnog nadmetanja, a utvrđeno je da niko od zaposlenih nema pravo na prenos akcija bez naknade.

Prema Zakonu o javnom informisanju u tom trenutku bili su ispunjeni svi uslovi da medij prestaje i da se briše iz Registra medija, kao i da Grad Požarevac donese odluku o promeni delatnosti izdavača ili odluku o ukidanju izdavača.

Međutim, tek 9 meseci kasnije, lokalna skupština je usvojila odluku o pokretanju postupka likvidacije javnog preduzeća. U međuvremenu, Radio Požarevac je nastavio da radi. Kako nije moglo da računa na subvencije iz gradskog budžeta i nije imalo mogućnost učešća na konkursima za sufinansiranje projekata od javnog interesa, preduzeće je samo pravilo gubitke. Te gubitke će zbog kašnjenja u rešavanju statusa preduzeća  sada će morati da plaćaju građani Požarevca preko lokalnog budžeta.

Inače, nezavisni revizor je dao negativno mišljenje na finansijske izveštaje Radio Požarevca za 2016.godinu. Revizor je ranije stavio primedbe na finansijski izveštaj za 2015.godinu, ali korekcije nisu izvršene. Tako da čak ni izneti podaci u izveštajima ne prikazuju istinito i objektivno stanje, po svim pitanjima finansijskog stanja Radio Požarevca.

Brisanje Radio Požarevca iz Registra privrednih subjekata uslediće po okončanju likvidacije. Očekuje se da će čitav postupak biti završen u februaru ili martu 2017.godine.

Trenutno nije poznato šta će biti učinjeno sa imovinom Radio Požarevca.

 

 

Nema komentara.

Ostavi komentar