Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Javnost i odgovornost

09. 12. 2016. Požarevac

Autor: M.Ljubisavljević Izvor: Boom93

Korupcija na lokalu češće prolazi neprimećeno

Devetog decembra obeležava se Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Pomaka ima, ali ovaj problem već dugo se u Srbiji posmatra kao sistemski, a na lokalu često prolazi neprimećeno.

Činjenicu da na lokalu problem korupcije vrlo lako može proći neprimećeno, institucije objašnjavaju prevelikim brojem funkcionera, a premalim brojem kontrolnih organa. I pred Poverenikom za informacije od javnog značaja i Zaštitnikom građana nalazi se veliki broj predmeta. Osim toga, problem je i nedovoljna obučenost funkcionera za pozicije koje obavljaju.

Neretko se dešava da nosioci javnih funkcija imovinu ne prijavljuju redovno, a mnogi ne znaju da i najbliži rođaci moraju da prijavljuju promene u imovinskim kartama. Ovakvih primera bilo je i u Požarevcu.

Ima situacija da se istovremeno sedi na mestu u upravnom odboru nekog sportskog udruženja i odborničkoj ili direktorskoj fotelji u preduzeću, ili da jedna osoba bude na mestu stečajnog upravnika više preduzeća.

U Agenciji za borbu protiv korupcije za Boom93 objašnjavaju da se svake godine kontroliše jedna grupa funkcionera. Ove godine kontrolišu se gradonačelnici.

Transparentnost Srbija javni sektor i preduzeća ocenjuje kao partijski plen i u 2016. godini. Javna preduzeća posebno ističu kao predmet podele među stranačkim kadrovima.

Prilika za smanjenje stepena korupcije je propuštena između ostalog i u novembru, posle promene Krivičnog zakonika. Institucije za borbu protiv korupcije nisu ojačane, ali ni mehanizmi za gonjenje većeg broja odgovornih.

Pomaka u borbi protiv korupcije, ima, kažu u Agenciji. Za Boom93 dodaju da se sada čeka i novi Zakon o Agenciji koji će bolje regulisati neke obaveze funkcionera ali i same Agencije. Imovinu će morati da prijavljuje širi krug članova porodice funkcionera, a neće postojati ni mogućnost za bilo kakve duple funkcije.

Korupcija, prema dobijenim predstavkama, najviše zastupljena u oblasti prosvete, rada i zapošljavanja zbog nepotizma i nenamenskog trošenja sredstava. Među Požarevljanima se često može čuti da se mito redovno prima i u ovdašnjim zdravstvenim ustanovama.

Lokalni funkcioneri obično se sami otkrivaju, navode u Agenciji. Ukoliko se kod jednog otkriju neke nepravilnosti, on često ukaže i na druge lokalne funkcionere iz svoje sredine, iz bilo kakve vrste animoziteta.

Boom93 realizuje medijski projekat "Hoću da znam" o transparentnosti javnih finansija i odgovornosti funkcionera. Na jednoj od debata u okviru ovog projekta, učesnici su ocenili da se lokalni mediji retko bave korupcijom jer uglavnom zavise od novca koji dolazi iz lokalne kase.

Građani na taj način ostaju uskraćeni za brojne slučajeve korupcije koji ostaju neprimećeni, a Transparentnost Srbija navodi da ih je nekoliko stotina hiljada svake godine.

Ujedinjene nacije iznose podatak da se svake godine 1 trilion dolara plati za podmićivanje, dok se 2,6 triliona ukrade kroz korupciju, što je ukupno 5 odsto svetkog bruto dohotka. Ovaj problem naročito je prisutan u zemljama u razvoju, među kojima je i Srbija.

Nema komentara.

Ostavi komentar