Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Javnost i odgovornost

07. 11. 2016.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Šabić i Janković o kontroli finansija i odgovornosti funkcionera

Javna debata “Uloga poverenika i ombudsmana u kontroli javnih finansija, odgovornosti u radu funkcionera i ostvarivanju prava gradjana i medija”. održava se u sredu, 9.novembra, od 17 časova na prvom spratu Radio cafea - Boom 93. Učesnici su Rodoljub Šabić i Saša Janković.

Debata se organizuje u okviru projekta “Hoću da znam - Transparentnost javnih finansija i odgovornost nosilaca javnih funkcija", koji realizuje Boom 93.

Kroz serijal radijskih emisija i javnih debata, projekat ima za cilj da ukaže na značaj transparentnosti planiranja i trošenja javnih finansija, odgovornost nosilaca javnih funkcija, vladavine prava i zakona. Takođe, tekstovi na web portalu Boom 93, emisije i javni razgovori bi trebalo da ohrabre građane da se aktivnije uključe u planiranje i kontrolu lokalnih budžeta.

 

Više o učesnicima javne debate, funkciji i nadležnostima poverenika i zaštitnika:

 

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Četiri su osnovna zakonska prava u pogledu pristupa informacijama od javnog značaja (čl.5.Zakona):

-pravo tražioca da mu bude saopšteno da li organ javne vlasti poseduje određenu informaciju, odnosno da li mu je ona dostupna;

-pravo tražioca da mu se informacija od javnog značaja učini dostupnom tako što će mu se, bez naknade, omogućiti uvid u dokument koji tu informaciju sadrži;

-pravo tražioca da dobije kopiju dokumenta koji sadrži traženu informaciju, uz uplatu propisane naknade u visini nužnih troškova izrade kopije dokumenta i

-pravo tražioca da mu se kopija dokumenta pošalje na adresu poštom, faksom, elektronskim putem ili na drugi način, uz uplatu propisane naknade u visini nužnih troškova upućivanja.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je samostalan državni organ, nezavisan u vršenju svoje nadležnosti, koji vrši poslove zaštite podataka o ličnosti, i čiji je široki delokrug nadležnosti utvrđen članom 44. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Radi ostvarivanja poslova iz svog delokruga Poverenik, u osnovi, raspolaže sa dve vrste ovlašćenja - onim koji se odnose na njegovo delovanje kao drugostepenog organa koji pravo na zaštitu podataka o ličnosti štiti u postupku po žalbi i onim koji se odnose na njegovo delovanje kao nadzornog organa u funkciji sprovođenja zakona.

 

Saša Janković, zaštitnik građana Republike Srbije

Zaštitnik građana je nezavistan i samostalan državni organ, zadužen  da štiti i unapređuje poštovanje sloboda i prava. Imunitet koji uživa Zaštitnik građana  omogućava mu nezavisnost i samostalnost u radu.

Zaštitnik građana s posebnom pažnjom ispituje etičnost, savesnost, nepristrasnost, stručnost, svrsishodnost, delotvornost, poštovanje dostojanstva stranke i ostale osobine koje treba da karakterišu upravu, a koje građani s punim pravom očekuju od onih koje kao poreski obveznici plaćaju.

 

Projekat "Hoću da znam"  finansira Evropska unija u okviru Medijskog programa 2014.

Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost Boom93 i ne odražava mišljenja i stavove Evropske unije.

sre

09.11.

2016.

Steva [neregistrovani] u 16:49

Svaka cast

E, svaka cast za organizaciju debate i ova dva ugledna gosta. Ovo su danas retki ljudi u Srbiji koji misle o obicnim gradjanima.

Odgovori
pon

07.11.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 14:49

Potrebe naroda

Svaka cast.
Sve ste bolji.

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije