Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Javnost i odgovornost

14. 10. 2016.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Šta u Požarevcu možete sa 43 miliona koje ćete izgubiti u 2017.godini?

Izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave smanjuje se procenat prihoda od poreza na zarade koji pripada lokalu. Procene su da će Požarevac naredne godine ostati bez oko 43 miliona dinara.

To je iznos probližan novcu koji je ove godine izdvojen za uređenje ulice Knez Milošev venac.  Njime možete više nego dvostruko da povećate izdvajanja za dečju zaštitu, da za 40 odsto uvećate izdvajanja za socijalnu pomoć ili utrostručite novac kojim se iz budžeta plaća Narodna kuhinja Crvenog krsta.

Prema projekcijama, Požarevac bi u 2016.godini po osnovu poreza od zarada u budžetu trebalo da prihoduje sa milijardu i 80 miliona dinara. Zbog smanjenja procenta koji se preraspodeljuje opštinama i gradovima, očekivanja su da prihodi u budžetu po tom osnovu u 2017.godini budu niži za oko 43 miliona dinara.

Sa ukupnim godišnjim prihodima u budžetu koji se procenjuju na  blizu 2,5 milijarde dinara, utisak je kako je umanjenje neznatno.

Međutim, tim novcem možete kompletno rekonstruisati kolovoz i trotoare u ulici kakva je Knez Milošev Venac koja se upravo radi u Požarevcu. Takođe, pomenuta sredstva su gotovo jedan i po put viša od novca koji je u 2016.godini Grad Požarevac izdvojio za funkcionisanje primarne zdravstvene zaštite.  Da ne govorimo o tome da sa tim sredstvima možete da održavate javnu higijenu u čitavom Požarevcu ili da u čitavoj jednoj godini održavate zelene površine u gradu (i da vam na kraju ostane novac u budžetu).

Prema ministarki državne uprave, Ani Brnabić loklane samouprave imaju nekoliko načina da nadoknade smanjenje poreza na zarade. Mogu da pojačaju borbu protiv sive ekonomije (iako to nije njihova primarna delatnost), kao i da ažuriraju bazu podataka imovine i povećaju tu vrstu prihoda.

Ona je kazala i da lokalne samouprave ovim predlogom izmena neće podneti teret ušteda od osam milijardi, kako je ranije bilo predviđeno, već će to biti 4,8 milijardi dinara.

izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave predviđeno da od ukupnih poreza na zarade koji se isplaćuju lokalnim samoupravama umesto sadašnjih 80 odsto, gradovima (tu je i Požarevac) će ubuduće ostajati 77 odsto, a opštinama 74 odsto, dok će Beogradu prihodi biti smanjeni više, odnosno da glavnom gradu umesto 70 odsto ostaje 66 odsto.

Prema državi, izmenama Zakona o finasiranju loklanih samouprava u Skupštini Srbije cilj je da se prevaziđu slabosti postojećeg sistema finansiranja lokalnih samouprava, odnosno da se uspostavi  ravnoteža u raspodeli porihoda između centralne vlasti i lokalnih samouprava.

Opozicija i deo stručne javnosti kritikovali su Zakon jer smanjenje lokalnih budžeta u korist centralne vlasti ne ide u prilog decentralizaciji.

sub

15.10.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 19:03

grejanje u V.Stepe

Ko zna šta se dešava sa grejanjem u V.Stepe?Nema ga od jutros u 7h.Neko kaže da priključuju novog pretplatnika./u vreme grejnje sezone/.

Odgovori
sub

15.10.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 13:10

Ponovo nema grejanja !!!

Iako moj komentar nema veze sa onim što vaš članak govori, želim da kažem da danas 15. okotobra naši stanovi i domovi su ponovo ostali bez grejanja, navodno zbog pucanja cevi kod hotela Dunav. Pošto je na samom startu grejne sezone u Požarevcu grejanje zakazalo, moja zabrinutost se svodi na to ŠTA ĆE BITI KADA NASTUPI PRAVA ZIMA i kada cevi počnu da pucaju na sve strane. Plaćam grejanje celo leto da bi ga imala zimi kako liči i kako treba, a sada sam već u panici koliki ćemi biti računi za struju u novembru, a po svoj prilici i decembru, januaru ... Da li neko može da razume običnog penzionera i nekog ko nema stalnog zaposlenja i ko se dovija i odriče na razne načine da bi plaćao račune ... predpostavljam da ne može da razume neko ko radi u državnoj firmi, sigurna sam i ne verujem da može. Sramota, bruka , plač majke Božije i tuga za Toplifikaciju u Požarevcu.

Odgovori
pet

14.10.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 15:38

Dobra racunica

Sve ste vi to lepo izracunali i sve je to moglo lepo da se uradi sto ste rekli, ali i ranijih godina novac nije trosen kako bi trebalo i ostajali su viskovi. Lokalna samouprava treba da ima volju da nesto promeni u ovom gradu, a ako imaju volju nacice se i para.

Odgovori
pet

14.10.

2016.

Boban [neregistrovani] u 13:28

android

Pozarevac ne moze ni sa 430 mil. da uradi nista jer se stranke na vlasti bave iskljucivo same sobom, kadriranjem i zaposljavanjem familije , komsija, prijatelja .... Tako da je svejedno! Bitno da ce Vucic prikazati fiktivni rast BDP-a i budzeta i pricati da nikad nije bilo bolje . Samo i ova obmana nece dugo potrajati jer je narod sve gladniji !

Odgovori
pet

14.10.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 13:05

Zakon o fin LS

Nije lose.
Malo se citala Odluka o izmenama Odluke o budzetu..., Rebalans 2 od 06.10.16.
Malo se citale novine,pratile izjave ministarke, itd...
Mogli ste jos da ubacite i izjave (veceg) dela strucne javnosti, izlazili su sa svojim misljenjem u javnosti o tome sta donose ovakvi zakoni u buducnosti.
Sto se tice sustine clanka, eto povecanja prihoda drzave.
Ali ti koji su glasali u Skupstini Srbije za izmenu ovog Zakona, sigurno su visoko obrazovani kadrovi, sa iskustvom u struci...

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije