Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Javnost i odgovornost

27. 09. 2016.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Kako će u Požarevcu biti uspostavljena unutrašnja finansijska kontrola?

Gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović nedavno je doneo odluku o osnivanju službe za internu reviziju Grada Požarevca. Obaveza uspostavljanja interne revizije uvedena je propisima pre više godina, ali Požarevac tek sada formira ovu službu. U novoj sistematizaciji radnih mesta interna revizija je pre pet meseci dovela do svađe tadašnjih koalicionih partnera u lokalnoj vlasti, SNS-a i SPS-a.

Povod za svađe naprednjaka i socijalista bila je odluka tadašnjeg gradonačelnika Miomira Ilića da svog pomoćnika i nekadašnjeg zamenika gradonačelnika Vukicu Vasić postavi za internog budžetskog revizora u gradskoj upravi.

Članovi Gradskog veća iz SNS-a i Nove Srbije tada su demonstrativno napustili sednicu gradskog veća, što je na nekoliko nedelja paralizovalo rad ovog organa.

Novi gradonačelnik Bane Spasović je 11.septembra doneo novu odluku o Osnivanju pomenute službe, čime je van snage stavljena odluka prethodnog gradonačelnika od 12.februara.

Kako nezvanično saznajemo, Vukica Vasić neće biti postavljena za internog budžetskog revizora. Ona je, navodno, pre dva dana dobila rešenje da je ostala neraspoređena u novoj sistematizaciji radnih mesta. Ovo rešenje, inače, prethodi rešenju o prestanku radnog odnosa državnom službeniku.

Potvrdu ove informacije pokušali smo da dobijemo od Vasić, ali nismo je zatekli u kancelariji.

 

Prema odluci, gradonačelnik bi šefa službe trebalo da postavi u roku od osam dana od stupanja na snagu ove odluke. Kako je odluka danas stupila na snagu, očekuje se da javnosti do sredine naredne sedmice bude poznato ko će obavljati ovu funkciju.

 

Interna revizija je funkcionalno i organizaciono nezavisna  od delatnosti koju revidira, a u svom radu odgovara neposredno gradonačelniku.

 

Grad Užice koji je po broju stanovnika sličan Požarevcu, internu reviziju uspostavio je još 2009.godine. U osluci o osnivanju interne revizije u tom gradu, navedeno je da interni revizor ima neograničen pristup rukovodiocima, zaposlenima i sredstvima subjekta revizije koji su u vezi sa sprovođenjem revizije, kao i pravo pristupa svim informacijama, uključujući i poverljive. Služba  je  funkcionalo  i  organizaciono  nezavisna  od  drugih  zakonom  definisanih  subjekata interne revizije: direktnih i indirektnih korisnika sredstava, javnih preduzeća i drugih korisnika sredstava budžeta.

sre

28.09.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 15:24

sta posle

Ovaj Bane lako daje otkaze.Jel razmislja da mnogima nanosi zlo,sto se uvek sa kamatom vraca.

Odgovori
sre

28.09.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 11:13

SNS kartel

Doći će dan kada će i SNS biti najuren. Samo što oni još nisu svesni. Sada grabe sve kao lešinari, postavljaju svoje ljude, nameštaju javne nabavke, apsolutno ni jedna osoba nije zasluženo dobila radno mesto, članovi gradskog veća su dali sebi pravo da rade šta hoće, koriste medije za propagandu i laži...neko će kad tad krivično da odgovara. Ali narod je kriv jer je glasao za njih.
Situacija nikad gora, ali izdržaćemo i to. Sa zadovoljstvom čekamo da se izleči i ukloni rak tj. SNS.

Odgovori
uto

27.09.

2016.

Ljubiša [neregistrovani] u 17:05

Zadatak

Hoće li interna revizija moći da izvrši uvid u diplome i da utvrdi stručne spreme članova Gradskog veća???Da znamo više za šta je ko stručnjak od njih...

Odgovori

Ostavi komentar