Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Javnost i odgovornost

25. 08. 2016.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Obroci iz Beograda manje koštaju nego u Požarevcu

Ishranu pacijenata u Opštoj bolnici u Požarevcu i dalje vrši firma iz Vrčina, Movie Kitchen Catering, po javnoj nabavci koja je okončana 18.juna. Od 2014.godine propalo je nekoliko javnih nabavki za ovu uslugu. Zanimljivo je da je firma sa područja Grada Beograda ponudila je za oko 500 dinara nižu cenu od požarevačkog Crvenog krsta za spremanje obroka na dnevnom nivou (bez PDV-a).

Ishranu pacijenata u Opštoj bolnici do februara 2014.godine obavljala je firma Renoar iz Požarevca. Ugovor sa ovom firmom poništen je po sudskoj presudi jer je čitav posao bio godinama bio obavljan bez sprovedenog postupka javne nabavke.

Tada je usluga prepuštena Crvenom krstu u Požarevcu koji je javnosti predstavljen kao privremeno rešenje. Međutim, privremenu uslugu Crveni krst je pružao narednih 17 meseci, a u međuvremenu poništavane javne nabavke, dok ugovor nije dodeljen firmi iz Vrčina 2015.godine.

Prva javna nabavka, raspisana 1.septembra 2014.godine, poništena je krajem februara 2015. Tada su konkurisali beogradska firma i Avala iz Požarevca, a naručilac se pozvao na Zakon o javnim nabavkama, odnosno član zakona koji to omogućava kada nisu ispunjeni uslovi za donošenje odluke ili uslovi za priznavanje kvalifikacije za uslugu.

U izjavi medijima, tadašnji direktor bolnice Srećko Bosić, rekao je da su u ovoj ustanovi zadovoljni uslugama Crvenog krsta, ali da zakon nalaže da se tenderom izabere ko će pripremati obroke za pacijente.

U ponovljenom postupku, javila se samo firma iz Beograda koja je tada dostavila ponudu veću od procenjene vrednosti javne nabavke.

Nakon pregovaračkog postupka, cena je smanjena i uklopljena u vrednost nabavke, a posao dodeljen Movie Kitchen Catering za 35,5 miliona dinara bez PDV-a.

Ove godine ponovo se dogodilo da javna nabavka bude poništena jer su ponude Movie Kitchen Cateringa i Crvenog krsta bile nerihvatljive.

Tek u ponovljenom postupku, posao je dodeljen firmi iz Vrčina po ceni od 33,3 miliona dinara, bez PDV-a, što je za oko 2 miliona dinara manje nego prethodne godine.  

sub

27.08.

2016.

anonymous pomoć [neregistrovani] u 11:50

prijatelja

Najlakše je pacijente praviti na smešne vašim otužnim komentarima. Možda je bolje objasniti tim građanima da je posle svake operacije specijalan režim ishrane u zavisnosti od postoperacionog postupka.
Lepa reč i gvozdena vrata otvara. Ne podcenjujte nikoga u bolesti

Odgovori
pet

26.08.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 23:55

preterivanje

Draga gospodjo, ne znam koju ste operaciju imali, ali posle operacija stomaka jelovnik je oskudan iz razloga da se pacijentu ne bi zavezala creva. Mozda hrana nije zadovoljila Vase kriterijume, ali je sa razlogom bilo prvo caja, pa supe, pa barenog povrca. A Vi ste imali opciju da napustite bolnicu na licni zahtev i da ruckate peceno prasence kod kuce, cisto da znate za ubuduce.

Odgovori
čet

25.08.

2016.

Zaza [neregistrovani] u 23:46

Hrana

Cesto cujem da se ljudi zale na bolnicku hranu.Bila sam 10 -tak dana na jednom odeljenju. Mogu reci da je hrana solidna. Ti koji se zale, verovatno kod kuce jedu kavijar i zalivaju ga najskupljim sampanjcem.

Odgovori
čet

25.08.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 21:12

Ne dao bog nikome ovakvu hranu

Ko je probao hranu ovih iz Vrcina onda zna nasta mislim. Evo primera nakon operacije jedan dan samo caj koji sve jeste samo nije caj. Drugi dan donose ti supicu koja je napravljena od vode, ulja i neke nazovi vegete. Treci dan za rucak ti je krompir iz kesice ili pirinac koji su tako bezukusni, a dodaju i kao malo mlevenog mesa i neki bajati beli hleb. Cetvrti dan je kao normalna hrana koju nisam ni videla, vec te uveravaju da treba isto da jedes kao treceg dana. Od ovoga se niko ne bi oporavio.

Odgovori

Ostavi komentar