Naslovna  |  Projekti  |  Javnost i odgovornost  |  Direkcija i Ljubičevo između reorganizacije, promene statusa i likvidacije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Javnost i odgovornost

23. 08. 2016.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Direkcija i Ljubičevo između reorganizacije, promene statusa i likvidacije

Do 1.decembra lokalna samouprava u Požarevcu mora da izradi predlog rešenja za Direkciju za izgradnju koja više neće moći da postoji u ovom obliku. Promeniće se i status JP “Ljubičevo” koje koristi subvencije iz gradskog budžeta za isplatu zarada. U skladu sa Zakonom o javnim preduzećima oba preduzeća ne obavlja delatnost od opšteg interesa.

U rešavanju statusa Direkcije za izgradnju preporuka je da se primene modeli koje je utvrdila Stalna konferencije gradova i opština.

Postojanje Direkcija za izgradnju u ovom obliku je besmisleno iz više razloga. Između ostalog,

direkcije ne obavljaju delatnosti koje su im poverene, već isključivo sprovode javne nabavke

za usluge koje bi trebalo da pružaju.

Najvažnije odlike koja bi trebalo da imaju javna preduzeća, kao što je pretežna delatnost,finansiranje i

i sticanje dobiti - ne postoje ili samo delimično egzistiraju u današnjim direkcijama po Srbiji.

Tri su moguće opcije za rešavanje statusa direkcije: reorganizacija, statusna promena i likvidacija.

Promene koje će uslediti su najpre preuzimanje zaposlenih i poslova koje je obavljala direkcija od strane lokalne samouprave. Takođe, značajan deo nabavki investicionih radova preuzeće Grad kao investitor.

Može se dogoditi da lokalna samouprava poveri određenu komunalnu delatnost direkciji, ali u svim mogućim varijantama postoje prednosti i mane s kojima će se suočiti lokalna samouprava. 

Ova problematika je izneta u DOKUMENTU koji je  objavljen na sajtu Stalne konferencije gradova i opština.

Što se "Ljubičeva" tiče, višedecenijski nemar, ali I sam način na koji je ustrojeno ovo preduzeće doveli su do toga da je njegovo dalje opastajanje u ovom obliku neodrživo. “Ljubičevo” ne može da se samoodržava ni pored redovnih subvencija za zarade iz lokalnog budžeta. Kako nezvanično saznajemo, postoje I problemi sa zemljištem.

U gradskoj upravi za sada ne otkrivaju u kom smeru će se kreće rešavanje statusa Direkcije i Ljubičeva. Na jednoj od prethodnih sednica gradskog veća usvojen je zaključak za pristupanje izradi novog rebalansa budžeta, u cilju izvršavanja naloga Ministarstva finansija.  Pored rešavanja statusa Direkcije i Ljubičeva, u zaključku su predviđene mere stroge finansijske discipline za direktne i indirektne korisnike budžeta.    

ned

28.08.

2016.

anonymous Dolazi [neregistrovani] u 11:12

Zima

Sad će vam doći specijalni izvestilac za gradonačelnika Bogdanović da pomogne direktoru Karadži da se završe započeti projekti . Taj kad vam dođe ima da igrate pipirevku kao na svadbi. On priznaje samo rad, red i disciplinu.

Odgovori
pet

26.08.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 18:43

Dajmo sve čiki sa dizalicom

A ko obavlja delatnost za koju je osnovan? Svi raspisuju javne nabavke tako da nam je glavni komunalac privatnik. Važno da su svi zaposlili decu, snaje, zetove.... Kad se već sve svelo na javne nabavke što se ne ugase sva preduzeća pa nek opština raspisuje javne nabavke.

Odgovori
pet

26.08.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 11:14

Likvidacija neradu


Direkcija ne obavlja delatnost koja im je poverena, već isključivo sprovodi javne nabavke za usluge koje bi trebalo da pružaju.Treba ih likvidirati.

Odgovori
sre

24.08.

2016.

POROKanonymous [neregistrovani] u 22:04

DIREKCIJA

Svaka vlast pokusava da resi nekakve probleme u Direkciji Ova nema ni znanja ni iskustva Pokusace reorganizacijom da stvore nova budzetska radna mesta za svoje clanove

Odgovori
sre

24.08.

2016.

anonymous Pozovi M [neregistrovani] u 20:43

Radi murder

Likvidirana je svaka normalna misao u ovom gradu, a i šire u zemlji.
Ako zatvorimo Direkciju, šta će biti sa započetim projektima i sa onima koji treba da se urade, a pare su već odvojene za te radove.Gde će da završe radnici direkcije?
Ako likvidiramo Ljubičevo, zašto bacamo tolike novce za sređivanje svega i svačega u eregeli? Da bi neko to kupio i pri tome dobio komplet sređene objekte a da se on ne muči? Gde će ti siroti radnici iz Ljubičeva?
Ova vlast je napravila za kratko vreme raspad sistema u gradu, svaka im čast!
Zbogom pameti, dobar dan tugo!!

Odgovori
sre

24.08.

2016.

anonymousOpozicionar [neregistrovani] u 13:34

Samo napred

Konačno se neko uhvatio u koštac sa ovim problemima. Svaka čast "novoj" gradskoj vlasti. Bez obzira što nikada nisam glasao za stranke koje su trenutno na vlasti, ne mogu da ne budem objektivan i da pohvalim SNS kao vodeću stranku na vlasti. Ljudi ne samo da su uvideli problem, sa ovim JP-ma, već imaju ideju kako da ga reše.Puno uspeha u rešavanju rak rana ovog našeg Požarevca.

Odgovori

Ostavi komentar