Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Javnost i odgovornost

17. 08. 2016. Požarevac, Kostolac

Autor: J.Jacić Izvor: Boom93

RIO besplatno kosi ambroziju?

Sistematsko uklanjanje ambrozije na teritoriji Požarevca i Kostolca počelo je 11. avgusta. Košenje vrši PD RIO iz Kostolca, koji se ponudio da to uradi besplatno. Prvobitno je bilo najavljeno da će uklanjanje početi 11.jula. Početak košenja je kasnio iz više razloga, a javna nabavka za izvođača, koja je i dalje u toku, najverovatnije će biti obustavljena.

Kako saznajemo, problem je nastao u samom startu, jer je izveštaj Štaba za sistematsko uklanjanje ambrozije dostavljen tek krajem maja, što je bio uslov da se uđe u proces raspisivanja javne nabavke. Prva javna nabavka je propala, a u drugoj je za izvođača izabrano preduzeće EKO SAN, nakon čega je ponuđač koji sada besplatno kosi, RIO Kostolac, uložio žalbu. Vrednost prve nabavke bila je 818 hiljada dinara bez PDV-a, dok je u drugom navratu povećana na 909 hiljada dinara bez PDV-a.

Da se čekala javna nabavka, košenje bi se obavljalo tek u novembru, kada je već kasno, rekao je šef štaba za uklanjanje abrozije, Dejan Rakić. On je dodao kako je RIO samoinicijativno predložio da besplatno uradi posao.

“Filip Rakić, direktor,  zvao me je pre dva dana i rekao da će on da kosi , a kada se sve završi, da će da se bori za svoja prava. Rekao sam da nemam ništa protiv. Obradovalo me je da će da se kosi, a ko će da plati, ne ulazim u te detalje, to nije moje”, rekao nam je šef Štaba za uklanjanje ambrozije Dejan Rakić.

Nakon završetka žalbenog postupka javna nabavka najverovatnije će biti poništena “iz objektivnih razloga, jer je potreba za uslugom istekla“, rekla je Boom 93, načelnica gradske uprave Suzana Bulajić.

Uklanjanje ambrozije vrši se na površini od 25 ha u Požarevcu i na 14.8 ha u Kostolcu.

Podsetimo da je iz gradskog budžeta prošle godine za ovu namenu potrošeno 827.200 dinara.

Ambrozija je vrlo agresivna alergena biljka koja izaziva alergijske reakcije kod velikog broja stanovnika. Počinje da cveta u julu ili početkom avgusta i vrlo se brzo širi zbog čega je nužno da se košenje izvrši na vreme.

Problema sa košenjem bilo je i prethodnih godina. Najčešće su se ogledali u tome što se posao nije obavljao blagovremeno.

Nema komentara.

Ostavi komentar