Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Javnost i odgovornost

30. 06. 2016. Požarevac

Autor: D.Milanović Izvor: Boom93, Beta

Gradu potrebno više budžetskih inspektora

Savet za borbu protiv korupcije saopštio je da je na osnovu analize rada i kapaciteta Budžetske inspekcije zaključio da su kapaciteti inspekcije mali, a da se Ministarstvo finansija neodgovorno odnosi prema toj službi. Taj zaključak je donet na osnovu analize rada Inspekcije u periodu od 2010. do 2015. godine.

Savet raspolaže podacima da Srbija nema dovoljno budžetskih inspektora, godišnje se u proseku obavi mali broj kontrola, nenamenski potrošena sredstva se ne vraćaju u budžet, a na lokalu ne postoji adekvatna kontrola trošenja budžetskih sredstva.

„Prema podacima Inspekcije, svega 30 jedinica su osnovale budžetsku inspekciju, iako po Zakonu sve autonomne pokrajine i lokalne samouprave moraju da je imaju“, navodi se u saopštenju Saveta za borbu protiv korupcije.

Rad Budžetske inspekcije se zasniva na kontroli javnih preduzeća, mesnih zajednica, sportskih društava, nevladinih organizacija, škola itd. Generalno, u Požarevcu ima mnogo subjekata koji spadaju pod nadležnost Budžetske inspekcije, a Grad ima samo jednog inspektora.

Budžetski inspektor Ratko Mikić kaže da bi trebalo da Grad formira posebnu službu budžetske inspekcije i da je obim posla preveliki za jednog inspektora.

„Svi veći gradovi u Srbiji imaju ovakvu službu, pa ne vidim razlog zašto je ne bi imao i Požarevac“, kaže Mikić za Boom 93, dodajući da Odeljenje za budžetsku inspekciju Republike Srbije prepoznaje i problem primene novog Zakona o inspekcijskom nadzoru, koji je 30. aprila stupio na snagu.

„Po našem mišljenju, taj zakon je neprimenljiv jer podrazumeva nalog za kontrolu koji  ciljano sadrži šta se konkretno kontroliše. To znači da ako u inspekciju dođem sa jednim nalogom i jednim ciljem, nemam mogućnost da u istoj kontroli proverim i nešto iz prošle godine, na primer. Za to mi treba poseban nalog“, navodi Mikić.

čet

30.06.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 14:59

Bravo

Pod hitno u sportske organizacije, pare uzimaju a deca grada Pozarevca nemaju ni gde da treniraju ni ko da ih trenira. A pricamo da ih sklonimo iz kafica , kafana , droge.

Odgovori

Ostavi komentar