Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Javnost i odgovornost

08. 06. 2016.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Izvesna likvidacija Radio Požarevca

Privatizacija medija zvanično je završena 31. oktobra 2015. godine. Radio Požarevac je jedini medij koji nije imao uslove za prenos kapitala, a još uvek nije pokrenuta njegova likvidacija. Kako je Boom 93 rečeno u gradskoj upravi, odluka o likvidaciji bi trebalo da bude doneta na prvoj narednoj sednici skupštine.

Radio Požarevac kome je privatizacija bila neuspešna, nemije ostvario uslove za prenos kapitala, ali za ovaj medij još uvek nije pokrenuta likvidacija. Kako nam je rečeno u gradskoj upravi, dokumentacija je u pripremi i o tome bi trebalo da se raspraqvlja na narednoj skupštini.

Na pitanje zbog čega se toliko čekalo, odgovoreno nam je da se ranije niko nije ozbiljno ni bavio problematikom Radio Požarevca. Ovaj medij i dalje radi sa petoro zaposlenih i vodi se kao javno preduzeće, ali se ne finansira iz budžeta, već je prepušten sam sebi, bez mogućnosti da konkuriše za sredstva iz javnih izvora.

Nakon kratkotrajnog prestanka emitovanja programa pre nekoliko meseci, pred izbore je ponovo uključen signal.

Prema podacima sa pretrage Narodne banke Srbije o dužnicima u prinudnoj naplati, račun ovog medija je u blokadi poslednjih 100 dana, na iznos od 171.580,56 dinara.

Kako nezvanično saznajemo, preostali zaposleni koji nisu iskoristili mogućnost da uzmu otpremnine odlučili su da 17.februara ove godine osnuju udruženje građana „Glas Požarevca“, te da pokušaju da nastave sa emitovanjem programa i nakon likvidacije.

Kako se radio nalazi u objektu koji je restitrucijom vraćen ranijim vlasnicima, njihova namera je da ubede lokalne vlasti da im se ustupi oprema koja nakon likvidacije ostaje lokalnoj samoupravi.

Međutim, u gradskoj upravi ne razmišljaju o ovoj mogućnosti i kažu da je prodaja jedino što može da se uradi sa opremom. Što se samih zaposlenih tiče, nismo dobili jasan odgovor kakav je njihov status.

Pored toga, ostaje možda i najvažnije pitanje – koliko su ukupna dugovanja ovog javnog preduzeća i da li će ih na kraju plaćati građani Požarevca.

 

Projekat “ Hoću da znam”  (Transparentnost javnih finansija i odgvornost vršilaca  javnih funkcija) finansira Evropska unija u okviru Medijskog programa 2014. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost Boom93 i  ne odražavaju mišljenja i stavove Evropske unije.

čet

09.06.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 11:21

Ko drugome jamu kopa...

Čista je laž da je signal uključen pred izbore. Taj program je išao gotovo sve vreme. U svakom vašem tekstu oseća se zluradost i želja da se ta stanica što pre ugasi. Kako TANJUG, koji se ugasio zahvaljujući katastrofalnim zakonima, još uvek radi?

Odgovori

Ostavi komentar