Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Javnost i odgovornost

31. 05. 2016.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Investicije na "fifti-fifti"

Skupština Grada Požarevca usvojila je danas završni račun budžeta za 2015.godinu. Zvuči neverovatno da je finansijsko izvršenje investicija u prošloj godini realizovano sa 52 odsto, ako znamo da u gradu više od decenije uslovno rečeno „propada“ 2/3 investicionog budžeta.

Ipak, prihodi su prošle godine bili veći od rashoda za 200 miliona dinara (2,9:2,7 milijardi). Na nekim poljima beleži se visoka realizacija, dok je na drugoj strani evidentno da se gotovo ništa nije radilo.

Načelnik budžeta Milan Dabić kaže da ovo nije potpun dokument jer se čeka i izveštaj Državne revizorske institucije. Kako nezvanično saznaje Boom 93, izveštaj bi mogao da se pojavi do sredine ove godine.

Zanimljivo je da su u odnosu na plan prihodi Grada bili veći za 4 odsto. To se pre svega oslikava u poboljšanoj naplati poreskih prihoda.

Ukupni rashodi su realizovani sa 66 odsto.

Kapitalni izdaci za 72 investicije čija je vrednost iznad 5 miliona dinara realizovani su sa 53 odsto, a za čak 22 projekta realizacije je bila 0 %. Reč je o projektima vrednijim od 5 miliona dinara.

Rashodi za zaposlene gotovo su stoprocentno utrošeni u odnosu na plan, 97 odsto.

Ukupne investicije preko Direkcije za izgradnju iznosile su 1,5 milijardi dinara po planu, a izvršene su sa 52 odsto.

Program mera za unapređenje uslova života je kompletiran sa svih 255 miliona dinara, dok je program investicija iz budžetskog fonda za zaštitu životne sredine (206 miliona) realizovan sa 38 odsto.

Potpuni pobačaj je napravljen u podsticajima u poljoprivredi i ulaganjima u ovu oblast. U odnosu na plan od 104 miliona, utrošeno je svega 10 miliona dinara ili 10 puta manje.

Konačnu reč o završnom računu budžeta da će državni revizor u svom izveštaju.

 

Projekat “ Hoću da znam”  (Transparentnost javnih finansija i odgvornost vršilaca  javnih funkcija) finansira Evropska unija u okviru Medijskog programa 2014. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost Boom93 i  ne odražavaju mišljenja i stavove Evropske unije.

pon

11.07.

2016.

Primus [neregistrovani] u 16:06

primus@gmail.com

kasaba polupismenih i nepismenih provincijalaca..oterala je sve što je bilo dobro, stručno i što je vredelo, kako bi mogla lako da manipuliše, da krade i laže a da pri tom živi od tuđeg rada i znanja. Eto tako stoje stvari sa Požarevcem koji se kao pseto vraća na svoju bljuvotinu i registruje nove i nove lopuže za institucije iz svoje sopstvene baze..Eto vam lepog komentara za vaš provincijski radio BOOM!

Odgovori
sre

01.06.

2016.

ocevidac [neregistrovani] u 18:49

Ko to kaze ko to laze budzet nam se trosi

Boze boze. Ne mogu da verujem. Pa Arsic je ne skupstini u starom sazivu pre dva meseca pricao kako je nezapamcena potrosnja budzeta i kako je Mitar iz direkcije napravio vanredan rezultat.Snvojim usima slusao i ocima gledao. Ma koga taj Arsic laze. Potrosili toliko para za seceranu a 50% budzeta potroseno. Da je nisu kupili bilo bi 20% ili vec koliko. Strasno lazu bogami prevazisli crvene.

Odgovori
uto

31.05.

2016.

gradjani [neregistrovani] u 17:04

adinistratore odreaguj

Svi znamo da vlast ne moze da nam gradi fabrike ali infrastruktura je gradski posao. Sada nam pricaju o buzetu i da nisu imali na sta da ga potrose , pa zar je moguce da su pored tih i tolikih para u buzetu asvaltirali samo pola ulice Radoje Domanovic. Pisali bi mi i o drugim ne odradjenim projektima ali zasada neznamo koji su, kada saznnamo pisacemo i o njima . Molimo sve gradjane ovog grada da se pokrenu i aktiviraju u da ne dozvolimo da od nas prave beskorisnu masu. A vas novinare molimo da zajedno sa nama ukazujete na nase gradske i zivotne potrebe i probleme. Dosta je bilo filozovskog razmisljanja i zivljenja pojedinaca samo da zivim ja.

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije