Naslovna  |  Projekti  |  Javnost i odgovornost  |  Novinarski trening: Kako radi Insajder i šta je istraživačko novinarstvo?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Javnost i odgovornost

16. 05. 2016.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Novinarski trening: Kako radi Insajder i šta je istraživačko novinarstvo?

Istraživačko novinarstvo u funkciji izveštavanja o transparentnosti trošenja budžetskih sredstava i javnih finansija ključne su teme treninga koji je za novinare proteklog vikenda u Požarevcu organizovao Boom 93.

Trening su držali novinari Insajdera, Brankica Stanković, Miodrag Čvorović i Mirjana Jevtović.

Učesnici obuke imali su prilike da iz prve ruke saznaju kako radi Insajder, šta je istraživačko novinarstvo i kako se biraju teme i prikupljaju informacije. Takođe, polaznici su upoznati sa tehnikama intervjua, najefikasnijim načinima pretrage podataka na internetu, korišćenju Zakona o dostupnosti informacija, produkciji i postprodukciji emisija.

Na treningu su učestvovali novinari Boom 93, zatim dopisništva RTS, studenti FPN-a, diplomirani politikolozi,  studenti  novinarstva Sigidunum Univerziteta i ostali zainteresovani. Ukupno je bilo 12 polaznika.

Ovom seminaru je prethodio seminar o osnovama istraživačkog novinarstva koji su pohadjali isti polaznici, a predavači su bili Mitko Jakovlevski i Danica Vučenić.

Treninzi imaju dva fokusa: praktična znanja, veštine, tehnike i alati istraživačkog novinarstva koji su primenljivi u Srbiji i - specifičnosti izveštavanja o temama u vezi sa transparentnim trošenjem javnih i budžetskih sredstava, kao i transparentnost javnog budžetiranja i odgovornosti javnih funkcionera.

Obuke se sprovode u sklopu projekta “ Hoću da znam”  koji finansira Evropska unija u okviru Medijskog programa 2014.godine.

Trening je namenjen lokalnim novinarima sa teritorije Braničevskog i Podunavskog okruga.

 

Projekat “ Hoću da znam”  (Transparentnost javnih finansija i odgovornost vršilaca javnih funkcija) finansira Evropska unija u okviru Medijskog programa 2014. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost Boom 93 i  ne odražavaju mišljenja i stavove Evropske unije.

Nema komentara.

Ostavi komentar