Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Eko patrola

17. 10. 2017.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Vodovod: Morava mesecima niska, ali voda je ispravna

U ovo vreme 2015.godine Požarevac se suočavao sa problemom vode koja nije bila ispravna za piće. Dve godine kasnije, u požarevačkom Vodovodu tvrde da su i pored loše hidrološke situacije i istorijskih minimuma vodostaja na Velikoj Moravi uspeli da održe higijensku ispravnost vode za piće koja se isporučuje građanima. Međutim, postoji problem sa nestašicom u višim delovima grada koja se javljala povremeno tokom leta, a koja nije mogla da se reši maksimalnom eksploatacijom vode sa izvorišta.

U poslednjih meseca dana, nivo Velike Morave nije prelazio vodostaj od minus 300 centimetara, a od sredine marta do sredine oktobra proticaj je sve vreme bio ispod srednjih istorijskih vrednosti.

Vodostaj reke prate i podzemne vode koje iz smera Velike Morave prehranjuju požarevačko izvorište „Ključ“. Međutim, ove godine je sa dva nova bunara u blizini Velike Morave i nalivnom vodom koja je obezbeđena sa kasete 5 veštačkog jezera, obezbeđeno dovoljno zdrave vode kako bi se sprečilo da na izvorištu dođe do intenzivnijeg prodiranja nitrata iz okolnih sela, kažu u Vodovodu.

„Požarevačka zmija“ koja se vidi i na satelitskim snimcima terena, a zapravo nadzemni cevovod koji infiltracione bazene na izvorištu „Ključ“ snabdeva nalivnom vodom iz veštačkih jezera, ovog leta se produžila. Nalivanje je obustavljeno iz kasete 4, a cevi su produžene do veće kasete 5 (jezero bliže reci) u kojoj su nitrati na znatno nižem nivou.

V.d. direktora Vodovoda, Igor Veselinović kaže da su prethodnih meseci vrednosti nitrata u vodovodnoj mreži bile između 29 i 35 miligrama po litru, u zavisnosti od potrošnje.

Dnevni nivo isporuke vode ovih dana sa izvorišta je prilično visok i iznosi oko 18.500 kubika, a tokom letnjih meseci dostizao je neverovatnih 29.000 kubika, tvrdi Veselinović.

Čak i pored visoke proizvodnje dolazilo je do nestašica u višim delovima grada koje ni maksimalna isporuka vode sa izvorišta nije mogla da spreči. Reč je o tome da mreža ne može da primi više vode koja zbog ekstremne potrošnje nije ni dolazila do brdskih delova.

Veselinović kaže da ovaj problem nije nerešiv. Takođe, on najavljuje da se za naredni period pripremaju investicije čijom realizacijom će se obezbediti veće količine higijenski ispravne vode za piće i stabilnost u isporuci sa izvorišta „Ključ“.

 

Tekst je proizvod projekta „Eko patrola“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima budžeta Grada Požarevca u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa. 

čet

19.10.

2017.

Spavač [neregistrovani] u 06:56

Pravi izbor direktora i poslovodstva

Razlog dobre vode je reorganizacija radnih mesta
u vodovodu.Biće i bolja kad se viškovi odstrane

Odgovori
sre

18.10.

2017.

Ironija [neregistrovani] u 14:08

Šeki u akciji

Izvozićemo vodu za Emirate ili Katar, samo nam fali šeik iz GU PO

Odgovori
sre

18.10.

2017.

Sirotanović -Alija [neregistrovani] u 13:59

Raja do ja...

Direktor dobio zadatak da sačuva bivše i izjuri sirotinju raju

Odgovori
sre

18.10.

2017.

Stručnjak [neregistrovani] u 13:58

Ko to plaća

Gubici vode 54%
Stručnjaci

Odgovori
sre

18.10.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 08:58

Prdovaca

Brend grada

Odgovori
sre

18.10.

2017.

anonymous V [neregistrovani] u 06:51

VODA VODA

Nikad bolja voda

Odgovori
uto

17.10.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 18:09

bravo

novi direktor vodovoda je promenio jezero.Jel to nas neko zeza u zdrav mozak.Kameno doba,svaka cast strucnjacima na privremenom resenju koje ce trajati do kraja 21 veka

Odgovori

Ostavi komentar