Radio Boom93 :: Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/rss.html sr http://www.boom93.com/sw4i/thumbnail/making thinking visible.jpg?thumbId=136397&fileSize=13412&contentType=image/jpeg&lastModified=1470067547000 Radio Boom93 :: Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/rss.html Još jedna donacija centru za dnevni boravak http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43766/jos-jedna-donacija-centru-za-dnevni-boravak-.html Centar za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju dobio je klima uređaj, mini liniju, računar i 26 stolica, a korisnicima centra dodeljeni su i novogodišnji paketići. Donaciju je u ime firme "Zeitgeist Marketing" iz Slovačke uručio Cristian Anderi Chenta,vlasnik dobrotvorne organizacije iz Austrije. ]]>

Rukovodilac centra za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, Jasmina Turudić  zahvalila se donatorima i istakla da će ova donacija upotpuniti i poboljšati uslove za rad u centru.

"Koristim ovu priliku da se zahvalim našim donatorima Cristianu Anderi Ghenta i njegovoj porodici na razumevanju koje su imali za naše potrebe”, navela je Turudić.

“Nadam se da ćemo ovako lepo započetu 2018. godinu u narednim mesecima nastaviti", dodala je Turudić. Članovi kulturno umetničkog društva iz Drmna pripremili su program za korisnike dnevnog boravka.

]]>
Fri, 5 Jan 2018 12:05:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43766/jos-jedna-donacija-centru-za-dnevni-boravak-.html
Deca i omladina sa smetnjama u razvoju dobili paketiće http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43599/deca-i-omladina-sa-smetnjama-u-razvoju-dobili-paketice-.html Deca i omladina sa smetnjama u razvoju dobili su novogodišnje paketiće. ]]>

Najpre su članovi gradskog veća Grada Požarevca podelili novogodišnje paketiće deci i omladini ometenoj u razvoju iz centra za dnevni boravak.  

Rukovodilac dnevnog boravka, Jasmina Turudić zahvalila se na poklonima i izrazila je zadovoljstvo u kontinuiranom finansiranju projekta „Program podrške odraslim osobama sa invaliditetom - do uspostavljanja usluge dnevnog boravka" koju podržava grad Požarevac.

Ona je podsetila na neophodnost prostora za obavljanje delatnosti dnevnog centra za odrasle osobe sa invaliditetom koji trenutno ne postoji.

Član gradskog veća Dejan Krstić rekao je da će se sledeće godine uložiti napor da dnevni boravak dobije i prostor za starije osobe sa invaliditetom i da ako to ne uspe, Grad Požarevac će nastaviti sa finansiranjem programa podrške odraslih osoba sa invaliditetom.

Direktorka centra za socijalni rad, Tatjana Rajić najavila je početak radova na adaptaciji prostora za senzornu sobu. Inače, senzorna soba se gradi od honorara kojeg se grupa Van Gogh odrekla na novogodišnjem koncertu u Požarevcu. 

 

Gradonačelnik grada Požarevca, Bane Spasović podelio je novogodišnje paketiće deci sa smetnjama u razvoju iz specijalnih odeljenja u osnovnim školama  “Dositej Obradović” i “Sveti Sava”.


Direktorka škole Dositej Obradović, Ivana Joksimović se u ime kolektiva škole zahvalila na paketićima u nadi da će se ova akcija nastaviti.

 

Veliku zahvalnost izrazila je i direktorka škole “Sveti Sava”, Margareta Sekulović koja je istakla da se nada će se dosadašnja saradnja Grada i škole nastaviti i u idućoj godini.

 

 

 Grad Požarevac je podelio ukupno 45 novogodišnjih paketića za decu sa smetnjama u razvoju.

 

 

 

Deo honorara, kojeg se grupa Van Gogh odrekla na novogodišnjem koncertu u Požarevcu, pripao je Centru za socijalni rad, odnosno dnevnom boravku dece i omladine ometene u razvoju u Požarevcu.

1 

Kako je rekla direktorka Centra za socijalni rad, Tatjana Rajić donacija u vrednosti od 150.000 dinara biće iskorišćena za kupovinu strunjača i materijala za oblaganje senzorne sobe, koja će biti smeštena u dnevnom boravku dece ometene u razvoju.

]]>
Fri, 29 Dec 2017 12:29:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43599/deca-i-omladina-sa-smetnjama-u-razvoju-dobili-paketice-.html
Višebojci na konjima posetili decu dnevnog boravka http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43580/visebojci-na-konjima-posetili-decu-dnevnog-boravka.html Konjičko društvo "Knez Mihajlo" u Požarevcu posetilo je centar za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju i podelilo oko 30 novogodišnjih paketića. ]]> Deca dnevnog boravka dobila su paketiće od višebojaca, a imala su i priliku da se provozaju kočijama. Skoro svi su izrazili želju za vožnjom, a višebojcima nije bio problem da svakog ko je u kolicima prenesu u kočiju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Direktor konjičkog kluba “Knez Mihajlo”, Aleksandar Milenković rekao je za Boom 93 da konjičko društvo drugu godinu zaredom organizuje akciju podele novogodišnjih paketića korisnicima centra za dnevni boravak. Višebojci su inicijatori akcije.

“Ideja za sprovođenje ove akcije potekla je od naših višebojaca, a uprava konjičkog društva je podržala akciju i obezbedila sredstva za kupovinu novogodišnjih paketića. Izuzetno sam zadovoljan što je konjičko društvo u mogućnosti da donira paketiće i što smo ulepšali dan našim mladim sugrađanima.", rekao je Milenković i dodao da je namera da akcija koja je pokrenuta prošle godine postane tradicionalna.

 

 

]]>
Thu, 28 Dec 2017 13:19:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43580/visebojci-na-konjima-posetili-decu-dnevnog-boravka.html
Deda Mrazevi na motorima u novogodišnjoj akciji! (FOTO) http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43553/deda-mrazevi-na-motorima-u-novogodisnjoj-akciji%21-foto.html Ozbiljnost jedne društvene zajednice ogleda se i u njenoj brizi i pomoći prema najslabijima. Primer humanosti, već šestu godinu zaredom, daju bajkeri moto kluba “Vatreni” u Požarevcu koji poslednje nedelje pred Novu godinu, obučeni u kostime Deda Mraza obilaze dnevni boravak za decu i omladine ometene u razvoju i poklanjaju deci novogodišnje paketiće. Svake godine, ovoj plemenitoj akciji se priključuju i privatna preduzeća u udruženja. ]]>

Veliki broj bajkera moto kluba “Vatreni”, u kostimima Deda Mraza, posetili su Centar za dnevni boravak dece i omladine ometenih u razvoju i deci podelili novogodišnje paketiće. Paketiće je uručilo i Udruženje “Kolo srpskih sestara” i privatna lica.

Rukovodilac Dnevnog centra za decu i omladinu ometenu u razvoju, Jasmina Turudić zahvalila se svima na ovoj tradicionalnoj humanoj akciji.

“Veliku zahvalnost i zadovoljstvo što su danas svi sa nama i veliko hvala svima koji ne samo što su prisutni sada, nego godinama unazad prisutni sa nama, tako da to zaista ima jedno posebno značenje, posebnu težinu.”, istakla je Turudić.

Deca dnevnog boravka su recitovali pesme i u znak zahvalnosti uručili čestitku moto klubu "Vatreni".

Predstavnik “Vatrenih”, Vladimir Lovre rekao je da ova akcija u svetu postoji godinama, a oni je sprovode od 2012. godine.

“Mi iz moto kluba smo se pre šest godina organizovali. U to vreme je retko ko znao za centar za dnevni boravak i gde se on nalazi u gradu. Mi smo to čuli i rešili da im ulepšamo praznike. Tako je to krenulo spontano, evo već šest godina se družimo sa njima i oni se najviše raduju tom danu kad im dođu moto Deda Mrazovi. Dođite svi, njima je to prozor u svet. Bilo bi mi drago da bude još masovnija”, naglasio je Lovre i dodao da je novac za paketiće sakupljen iz sopstvenih sredstava, a da kompanija “Bambi” takođe učestvuje i dotira svoje proizvode za dečje paketiće.  

Bajkeri su, nakon posete dnevnom boravku, obišli centar grada, gde su se družili i fotografisali sa najmlađim sugrađanima.

 

 

 

 

 

]]>
Wed, 27 Dec 2017 14:24:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43553/deda-mrazevi-na-motorima-u-novogodisnjoj-akciji%21-foto.html
Radulović: “Velike su potrebe za personalnim asistentima” http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43418/radulovic-%E2%80%9Cvelike-su-potrebe-za-personalnim-asistentima%E2%80%9D.html Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu Požarevac sprovodi projekat "Pilotiranje servisa personalne asistencije na teritoriji Grada Požarevca". ]]>  U saradnji sa licenciranim predavačima za tu uslugu iz sistema socijalne zaštite ispred "Hendi centar Koloseum" iz Beograda organizovana je dvodnevna obuka za personalne asistente.

 

 

 

Predsednica društva za cerebralnu i dečju paralizu, Radmila Stjepović je rekla da je cilj projekta podizanje svesti lokalne samouprave i svih o potrebama usluga iz socijalne zaštite odnosno osoba sa invaliditetom, prvenstveno prvog i drugog stepena oštećena.

“Na ovaj način smo želeli da uradimo obuku predviđenu projektom. Nisu nam odobrili ceo projekat, već samo deo. Nadamo se da će nam sledeće godine odobriti, kako bi nastavili sa uslugom personalnog asistenta. Projekat koji je trajao 6 meseci  završavamo obukom za personalne asistente”, rekla je Stjepović. Obuku je završilo 17 kandidata i svih  17 su žene. Obuku su sproveli Vesna Krstić i Ivana Zuber, licencirani predavači  iz "Hendi centar Koloseum" iz Beograda.

Ukupna vrednost projekta iznosi blizu 230 hiljada dinara. Polaznici obuke su nezaposlena lica sa evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje iz Požarevca i Velike Plane.

 

Projekat se realizuje u saradnji sa licenciranim udruženjem za uslugu personalne asistencije Udruženja osoba sa invaliditetom “Volja za životom” iz Velike Plane. Radovan Radulović, predsednik udruženja osoba i dece sa cerebralnom paralizom iz Velike Plane, rekao je da je usluga personalne asistencije je veoma bitna usluga za grad Požarevac.  U Velikoj Plani se ova usluga već sprovodi. 

“Kao u svakom gradu, pa i u gradu Požarevcu je bitno da sve osobe sa invaliditetom dobiju usluge iz sistema socijalne zaštite, jer će osobe sa invaliditetom lakše da učestvuju u izradi nekih dokumenata važnih za usluge iz sistema socijalne zaštite.

 

On je dodao da imaju dobru saradnju sa lokalnom samoupravom, čiji predstavnici redovno učestvuju na sastancima i podržavaju, cene i poštuju rad ovog udruženja iz Velike Plane.

Iako su očekivali posetu i prisustvo Ivana Jovića, člana gradskog veća, zaduženog za socijalnu zaštitu, on se nije pojavio. Ovo nije prvi put da se predstavnici lokalne samouprave ne odazivaju pozivima društva i udruženja koja se bave osobama sa invaliditetom. Niko se od predstavnika gradske uprave nije pojavio na manifestaciji " U susret međunarodnom danu osobama sa invaliditetom", niti se iko obratio na obeležavanju međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Tada je prisutan bio samo Milić Jovanović, zamenik predsednika Skupštine grada Požarevca.

Inače, projekat se sprovodi u okviru Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom na teritoriji Grada požarevca 2015-2020. godine.

Više o projektu možete čuti u emisiji "Da se bolje razumemo", namenjenoj osobama sa invaliditetom.

 

]]>
Fri, 22 Dec 2017 14:27:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43418/radulovic-%E2%80%9Cvelike-su-potrebe-za-personalnim-asistentima%E2%80%9D.html
Prodaja unikatnih radova odraslih osoba sa invaliditetom http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43376/prodaja-unikatnih-radova-odraslih-osoba-sa-invaliditetom.html Udruženje "Veritas" će novac od prodaje unikatnih ručno rađenih ukrasa iskoristiti za proslavu Nove godine. ]]>

Udruženje “Veritas” organizovalo je prodajnu izložbu unikatnih novogodišnjih ukrasa koje su ručno izradile starije osobe sa invaliditetom.

 "Ove godine će sredstva, koja se prikupe od izložbe, biti upotrebljena za svečano obeležavanje Nove godine. Na taj način korisnici programa podrške odraslih osoba sa invalidititetom do osnivanja dnevnog boravka imaju jednu socijalnu afirmaciju, da proizvodi koje oni prave nešto vrede, mogu da se prodaju.", rekla je Turudić predsednica udruženja "Veritas".

Prodajna izložba radova korisnika projekta „Program podrške odraslim osobama sa invaliditetom - do uspostavljanja usluge dnevnog boravka" sprovodi se četvrtu godinu zaredom.  Novogodišnji ukrasi nastali su u okviru kreativnih radionica.

Turudić kaže da se naredne godine planira obezbeđivanje prostora za obavljanje delatnosti dnevnog centra za odrasle osobe sa invaliditetom, te se nada da će za godinu, dve imati prostor u kome će se obavljati ova usluga.

"Pošto se projekat radi u partnerstvu sa centrom za socijalni rad, za sada se u popodnevnim satima koristi prostor centra za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju. To je privremeno rešenje, ali nadam se da ćemo istrajati u celoj akciji i realizovati pravo na uslugu dnevnog boravka za odrasle.", dodaje Turudić.

 

Podsetimo, jedan od zadataka udruženja je proširenje usluge dnevnog boravka za starije od 30 godina o kome se govori se već duže vreme. Prostor od oko 150 kvadrata koji se nalazi uz centar za dnevni boravak dece ometene u razvoju zadovoljio bi potrebe za proširenjem centra. Socijalnom strategijom grada Požarevca iz 2008. godine predviđeno je da se opremi novi centar, međutim usled finansijskih nemogućnosti plan nije sproveden.  Saglasnost za proširenje centra i dalje se čeka. Nadajmo se da će lokalne vlasti imati dovoljno sluha i da će preduzeti konkretne korake kako mnoge porodice ne bi ostale bez značajne podrške koju trenutno imaju.

]]>
Thu, 21 Dec 2017 12:06:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43376/prodaja-unikatnih-radova-odraslih-osoba-sa-invaliditetom.html
Učenici za decu: "U potrazi za Deda Mrazom" http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43366/ucenici-za-decu-%22u-potrazi-za-deda-mrazom%22.html Učenici osnovne škole “Kralj Aleksandar I” posetili su Centar za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju i izveli predstavu “U potrazi za Deda Mrazom”. ]]>  

 

Novogodišnju priredbu izveli su članovi dramske sekcije koju vodi učiteljica Ljubinka Jeremić. Učenicima nije prvi put da igraju predstavu za decu centra, a oni ih uvek rado i sa nestrpljenjem dočekaju i uživaju u priredbi.  

U okviru novogodišnjih aktivnosti "U susret 2018. godini" sledeće nedelje korisnike Centra za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju posetiće moto klub "Vatreni" čiji članovi već šestu godinu zaredom, u kostimima Deda mraza na motorima, poklanjaju novogodišnje paketiće za decu.

Korisnike centra obićiće i konjičko društvo "Knez Mihajlo" koje se prošle godine prvi put uključilo u dodeli novogodišnjih paketića.

 

 

 

]]>
Thu, 21 Dec 2017 10:06:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43366/ucenici-za-decu-%22u-potrazi-za-deda-mrazom%22.html
Uloga porodice i značaj udruženja http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43329/uloga-porodice-i-znacaj-udruzenja.html Udruženja poboljšavaju kvalitet života osoba sa invaliditetom i omogućavaju potpunije ostvarenje njihovih prava. ]]>

Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS) osnovana je 22. juna 2007. To je „krovna“ organizacija koja predstavlja osobe sa invaliditetom i njihove pravne zastupnike uključenih u saveze organizacija osoba sa pojedinačnim vrstama invaliditeta, organizacije zakonskih zastupnika osoba sa invaliditetom i interesne organizacije koje okupljaju osobe sa različitim oblicima invaliditeta.

Osnovana je sa ciljem da predstavlja ujedinjeni pokret osoba sa invaliditetom Srbije, govori u ime većine osoba sa invaliditetom i njihovih pravnih zastupnika i predstavlja najvažniju političku snagu u zastupanju njihovih zajedničkih interesa i potreba. S tim u vezi, uloga Nacionalne organizacije nije da zameni pojedinačne organizacije osoba sa invaliditetom (Saveze i druge organizacije), već da se usredsredi na zajedničke akcije, inicijative i pitanja od opšteg interesa.

Prema rečima predsednika ove organizacije Milana Stošića,  u Srbiji ima preko 800 hiljada invalida, koji zaslužuju da imaju vise poštovanja.On je podsetio  da će nastaviti da rade na tome da država ima veći stepen razumevanja za osobe sa invaliditetom.

“Interes invalidskog pokreta da u svim životnim oblastima budemo ravnopravni sa drugom populacijom i u procesu obrazovanja, procesu rada, u kulturi, u sportu i u svim društvanim sferama”, kaže Stošić.

Slaviša Savić iz Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije je kao srednjoškolac ostao nepokretan od posledica saobraćajne nezgode koju je i izazvao. Automobili su ga, kako kaže, uvek zanimali, a sklonost ka papučici gasa takođe nije krio. Vozio je prebrzo tako je i izazvao saobraćajnu nezgodu posle koje je ostao sa trajnim posledicama. Sa 18 godina završio je u invalidskim kolicima.

Savić je nakon toga odlučio da se aktivno priključi savezu paraplegičara i kvadriplegičara Srbije kako bi učesvovao u misiji ovog saveza, a to je stvaranje jednakih mogućnosti za osobe sa invaliditetom i aktivno uključivanje osoba sa invaliditetom i njihovih organizacija u život zajednice.

Jedna od njegovih misija je i organizovanje tribina po školama širom Srbije, kako bi mladima na njegovom primeru  ukazao sa kakvim posledicama mogu susresti ukoliko ne poštuju pravila u saobraćaju, voze prebrzo ili u alkoholisanom stanju.

Slaviša Pešić  mladima na karakterističan način prenosi svoje iskustvo koje ga je skupo koštalo. Na taj način im ostavlja prostora da sami zaključe šta je pogrešno bez akcenta na to da “oni nešto moraju”.

Inače, savez paraplegičara i kvadriplegičara Srbije zastupa interese osoba sa povređenom kičmenom moždinom, podstiče osnivanje novih udruženja, razmenjuje informacije i iskustva i organizuje sportska takmičenja, rekrativnih, edukativnih i drugih okupljanja.

U Požarevcu postoji više udruženja i saveza osoba sa invaliditetom koja osim osoba sa invaliditetom okupljaju i roditelje, hranitelje i staratelje dece. Na taj način se osim konkretne  podrške u ostvarivanju prava osoba sa invaliditetom, podstiče veća socijalizacija ove kategorije stanovništva, ali i produbljuje zajedništvo među porodicama.

U cilju organizovanog rada na zadovoljavanju  njihovih specifičnih potreba i interesa, Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih osoba se od svog osnivanja kontinuirano angažuje da se položaj slepih u različitim oblastima života i rada poboljša.

Predsednik saveza slepih i slbovidih u Požarevcu Božidar Bojković kaže da svakodnevno brinu o svojim članovima, a novim pomažu kako bi u što većoj meri umanjili posledice ovog teškog hendikepa. 

Bojković kaže da je najbitnija rana interevencija i uključivanje u društveni život, posebno za porodice i decu koja imaju problema sa vidom.

“Veritas” Udruženje za negovanje zdravih stilova života i Dom zdravlja u Požarevcu uspostavili su dobru saradnju.  Direktor Doma zdravlja, Dragan Rakić rekao je da  zajedno sa udruženjem  sprovode  projekat “„Savetodavno-terapijske aktivnosti za decu sa smetnjama u razvoju i članove njihovih porodica“, podržan od MInistarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja.

Dom zdravlja  u nedostatku stručnog kadra za rad sa decom sa smetnjama u razvoju kojoj je potrebna dodatna defektološka podrška  i udruženje “Veritas” kome nedostaju prostorni kapaciteti pronašli  su rešenje.

Saradnja u radu sa sa decom kod koje postoji sumnja ili već imaju di jagnostikovane smetnje u razvoju je jedan od primera dobre prakse . Jasmina Turudić iz udruženja “Veritas” rekla je da je  ovo prvi put da se udruženju priključi neko iz ustanove iz sistema zdravstvene zaštite.

U toku realizacije projekta radi se skrining, u saradnji za razvojnim savetovalištem i pedijatrijskom službom. Roditelji odgovaraju na “upitnik” kako bi prepoznali problem koje dete ima i tako se prema potrebi pruža tretman kako bi se prevazišle smetnje i  teškoće ili razvili potencijali koji su prisutni kod dece. Ovaj projekat najviše znači roditeljima.

Da život majki dece sa Daunovim sindromom nije lak govori i priča mame Dragane. Ona već  11 godina brine o svom detetu, devojčici sa Daunovim sindromom. Nedovoljna razvijena svest, manjak tolerancije  i nerazumevanje dovela je do toga da Draganu sredina okarakteriše kao nezgodnog roditelja.

Kako bi joj  pružila svu podršku i pomoć Dragana se posvetila svom detetu u potpunosti, život shvatila vrlo ozbiljno i odgovorno, u nadi da se dobrota i požrtvovanost na kraju isplate. Ona to vidi u svakodnevnim situacijama sa svojom ćerkom. Marina pleše i svira.

“Pleše da bi mogla lepo da se kreće, motorika joj je jako usporena. Njena instruktorka plesa je za manje od godinu dana naučila Marinu da pleše, a nastavnici u muzičkoj školi su je za četiri godine naučili da svira harmoniku. Svi iz muzičke škole podržavaju Marinu, kad kažem svi mislim i na one koji nisu njeni nastavnici”, kaže Dragana Samardžić.

Dragana kaže da je ljubav najvažnija.To njenom detetu ne manjka. Napredak dece sa Daunovim sindromom zavisi od kvaliteta nege, obrazovanja i sredine u kojoj odrastaju. Dragana kaže da je devojčica u vrtiću bila jako dobro prihvaćena.

Stručnjaci savetuju roditeljima da decu sa Daunovim uključe u sve porodične aktivnosti i pomognu im da razviju svoje sposobnosti putem igre i posebnih obrazovnih programa. Takvi programi — s kojima treba početi ubrzo posle rođenja — obuhvataju rad s fizioterapeutom i logopedom, pružanje posebne pažnje, kao i emocionalne podrške detetu i porodici. Dragana kaže da im je veliku podršku i posvećenost u radu dao  logoped.

“Najvažnije osoba u Marininom životu je njen logoped. Ona je Marinu naučila da čita i piše, svemu je naučila.”

Ovo je samo jedan od primera kako funkcioniše jedna porodica u odgajanju  deteta s Daunovim sindromom. Potrebno je mnogo vremena, truda i posvećenosti, uz strpljenje i realna očekivanja.POtrebna je i podrška sredine i ljudi u okruženju.

Brojne organizacije i udruženja osnovani su kako bi dali podršku onima kojima je potrebna, naročito u vezi sa određenim bolestima, ali i pitanjima od zajedničkog interesa. To doprinosi ne samo razvoju društva, već i ličnom razvoju pojedinaca. Utiče se na socijalnu integraciju, smanjenje siromaštva i zaposlenje.

Građani sve više prepoznaju nevladine organizacije i udruženja kao efikasan mehanizam za artikulaciju i javno izražavanje mišljenja i interesa o bitnim pitanjima njihovog svakodnevnog života.Oni svojim delovanjem, predlozima i inicijativama pokazuju da su značajan potencijalan izvor znanja i veština, neophodnih za ostvarenje osnovnih ciljeva društvenog i ekonomskog razvoja.

Kako bi građani promenili svoju percepciju osoba s invaliditetom i način ophođenja s njima, moraju se promeniti i stavovi i percepcija samih osoba s invaliditetom.Treba poboljšati njihove socijalne veštine i kompetencije u svrhu lakše socijalne inkluzije i integracije, treba ih pripremiti i motivisati za aktivno učešće i ulogu jednakih građana u lokalnoj zajednici. Osobe sa invaliditetom se moraju osnažiti i izgraditi vlastite kapacitete kako bi postali jednaki članovi zajednice. To je posebno važno u manjim sredinama, gde su one potpuno demotivisane da budu aktivni članovi zajednice. Zato su često depresivni, letargični i sami sebe doživljavaju kao beskorisna bića i teret svojim porodicama i društvu u celini.

Potrebno je nastaviti sa osnaživanjem udruženja, organizacija i predstavnilkih grupa osoba sa invaliditetom u zastupanju njihovih interesa, jer oni poseduju kapacitete u višedecenijskom radu, prihvatanjem i finansijskom podrškom njihovih programa i projekata.

]]>
Tue, 19 Dec 2017 12:54:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43329/uloga-porodice-i-znacaj-udruzenja.html
Novogodišnja jelka i ukrasni crteži na staklu za decu iz Centra http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43294/novogodisnja-jelka-i-ukrasni-crtezi-na-staklu-za-decu-iz-centra.html Boom 93 je pred praznike poklonio okićenu novogodišnju jelku Centru za dnevni boravak dece i omladine ometenje u razvoju. Akciji se priključio umetnik Predrag Radošević koji je svojim crtežima ukrasio prozore i ulazna vrata Centra. ]]> Uoči Novogodišnjih praznika, Boom93 već nekoliko godina ne šalje čestitke poslovnim prijateljima,  saradnicima i političarima.

Umesto toga, odlučili smo da sredstva usmeravamo na potrebnije stvari.

Ove godine smo rešili da poklonimo i okitimo novogodišnju jelku požarevačkom Centru za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.

Akciji se priključio i umetnik Predrag Radošević koji je ukrasio prozore i ulazna vrata svojim zanimljivim crtežima.

Odavno nije bilo ovoliko emocija dok smo pripremali ovo iznenadjenje, a u ukrašavanju nije izostala ni pomoć dece iz Centra.

]]>
Tue, 19 Dec 2017 04:20:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43294/novogodisnja-jelka-i-ukrasni-crtezi-na-staklu-za-decu-iz-centra.html
Zapošljavanje osoba sa invaliditetom http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/44454/zaposljavanje-osoba-sa-invaliditetom.html Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u 2016. godini, evidentirano je 15.778 nezaposlenih osoba sa invaliditetom, od toga su 5.804 žene (36,78%), što je 2,3% u odnosu na ukupan broj lica na evidenciji NSZ . ]]>

Prema kategorijama invaliditeta struktura je sledeća: ratni vojni invalidi 1.086 (6,88%), mirnodopski invalidi rata 106 (0,67%), civilni invalidi rata 17 (0,11%), invalidi rada 1.832 (11,61%), lica kojima je izvršena kategorizacija 3.739 (23,70%) i lica sa procenjenom radnom sposobnošću 8.998 (57,03%).

Prema starosnoj strukturi osoba sa invaliditetom, najviše je onih  starosti preko 50 godina 39,51%. U odnosu na isti period 2015. godine, broj mladih nezaposlenih lica je smanjen za 5,2%.

Kada je u pitanju obrazovna struktura osoba sa invaliditetom više od polovine je sa srednjim obrazovanjem 54,73%. U 2016. godini sa evidencije NSZ zaposleno je 19,3% više osoba sa invaliditetom u odnosu na prethodnu godinu, odnosno 5.860 sa invaliditetom,od čega  su 40,37% žene, a petostruko više u odnosu na 2009. godinu.

Dominantno je zapošljavanje lica sa završenom srednjom školom (III - V SSS) 61,6% i predstavlja povećanje od 19,9% u odnosu na isti period 2015. godine. Najveći broj lica (47,3%) zaposlio se u starosnoj grupi od 30 - 49 godina života.

Zakon o radu zabranjuje neposrednu i posrednu diskriminaciju lica koja traže zaposlenje, kao i zaposlenih, između ostalog i s obzirom na njihovu invalidnost. Zakonom o radu, predviđena je zaštita osoba sa invaliditetom u smislu da je poslodavac dužan da obezbedi obavljanje poslova prema radnoj sposobnosti, u skladu sa Zakonom. Ukoliko takvog posla nema, poslodavac može zaposlenom-osobi sa invaliditetom da otkaže ugovor o radu, po osnovu viška, ali je dužan da mu isplati otpremninu. Kolektivnim ugovorom može se utvrditi zaštita od otkaza ugovora o radu u slučaju viška zaposlenih, i to tako da zaposlenom invalidu rada, koji je invalidnost stekao radom kod drugog poslodavca ne može prestati radni odnos bez njegovog pristanka.

U 2016. godini izvršena je procena efekata i uticaja sprovođenja Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.Tokom implementacije Zakona došlo je do povećanog uključivanja osoba sa invaliditetom u mere aktivne politike zapošljavanja, povećano je njihovo zapošljavanje sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje i ukupno, povećan je broj novosnovanih preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom kao posebnih oblika zapošljavanja, razvijeni su programi obuka i povećan broj nosilaca poslova profesionalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom, razvijeni su posebni paketi mera za osobe sa invaliditetom počev od 2015. godine

Od 2015. godine, od strane NSZ, realizuje se i poseban paket usluga za nezaposlene osobe sa invaliditetom koji podrazumeva posredovanje u zapošljavanju i uključivanje osoba sa invaliditetom u mere aktivne politike zapošljavanja pod opštim uslovima (u svakom slučaju kada je to moguće, po proceni stručnih lica NSZ) i po prilagođenim programima (u skladu sa utvrđenim individualnim planom zapošljavanja i procenjenom radnom sposobnošću).

Podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom se vrši kroz odobravanje subvencija za samozapošljavanje, subvencija poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta, subvencija zarade za osobe sa invaliditetom bez radnog iskustva, troškova sprovođenja javnih radova i drugih mera aktivne politike zapošljavanja usmerenih na podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Mere podrške obezbeđuju se u slučajevima kada se osobe sa invaliditetom zapošljavaju pod posebnim uslovima.

Direktor Nacionalne službe zapošljavanja, Zoran Martinović  kaže da se osobe sa invaliditetom uključuju u sve programe zapošljavanja. Martinović kaže da su se u potpunosti utrošila sredstva namenjena za ovu godinu  za osobe sa invaliditetom. Martinović smatra da ima dosta poslova koje osobe sa invaliditetom ,mogu da obavljaju.

U periodu od 01.4.2016-10.2.2017. godine u mere aktivne politike zapošljavanja uključeno je ukupno 7.520 nezaposlenih osoba sa invaliditetom, navodi se  u izveštaju.

U januaru 2017. godine stupio je na snagu izmenjeni Pravilnik o načinu praćenja izvršavanja obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom i načinu dokazivanja izvršenja te obaveze . Ustanovljene izmene treba da doprinesu potpunijoj primeni, praćenju, kontroli i analizi izvršenja obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Uprkos činjenici da postoji zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, postoje poslodavci koji na razne načine izbegavaju tu vrstu obaveze time što unutar svoje kompanije ili preduzeća, fiktivno proglašavaju osobe sa invaliditetom , radije plaćaju kaznene penale. Izmenom zakona trebalo bi da se uvedu dodatne olakšice poslodavcima koji bi zaposlili OSI, jer ne postoji humaniji odnos prema OSI od strane države od toga da te osobe rade, da budu korisni društvu, i ne samo iz ekonomskih razloga već čitavog niza socijalno psiholoških razloga, jer je to nešto što je značajno i važno za ostvarivanje nekih drugih životnih ambicija, porodice, brakova, socijalizacije i integracije u društvo.

Kada je 2009. godine usvojen zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, a 2010. počela implementacija stekao se utisak da je došlo do naglog zapošljavanja osoba sa invaliditetom od strane preduzeća.

To je bio trend da bi se ispoštovala kvota zapošljavanja osoba sa invaliditetom kako firme i kompanije ne bi plaćale kaznu za kvotni sistem odnosno plaćanje penala. Prva verzija zakona je podrazumevala zapošljavanje osoba sa invalidtetom ili plaćanje  kazne u iznosu od tri prosečna lična dohotka ili učešće u zaradi jedne osobe sa invaliditetom za kompanije koje ne moraju da zaposle osobe sa invaliditetom. Država je tada napravila kompromisno rešenje, te formirala fond za uplatu kompanija koje ne žele odnosno nisu u stanju da  zaposle osobu sa invaliditetom. Preduzećima je najlakše bilo da uplaćuju sredstva u fond i tako izbegnu zapošljavanje osoba sa invalidtetom. Zakon je izmenjen i dopunjen  2014. godine, kada je odlučeno da firme moraju da zaposle osobu sa invalidtetom ili da plaćaju kazne odnosno penale, ali u visini 50% prosečne zarade u Republici Srbiji, a ne tri prosečna lična dohotka kako je bilo do trenutka izmene.

Mikica Budimirović iz foruma mladih sa invaliditetom Srbije  je na okruglom stolu „Strategija unapređenja položaja OSI – put do jednakosti OSI“ koji je organizovao je Centar za tranziciju i ljudska prava „Spektar“ je u vezi sa zapošljavanjem osoba sa invaliditetom rekao da sa jedne strane razume zašto se neke kompanije odlučuju da plate kazne, pre nego da zaposle osobu sa invaliditetom.

Budimirović smatra da je država jednim delom krivac, jer je usvajanjem zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom u jednom trenutku došlo do kontradiktornosti, jer je par meseci pre stupanja zakona na snagu, država donela uredbu o zabrani novog zapošljavanja u javnom sektoru.

Inače, obaveze zapošljavanja, u smislu zakona,  jeste obaveza svakog poslodavca koji ima najmanje 20 zaposlenih da ima u radnom odnosu određeni broj osoba sa invaliditetom, podseća Sonja Mirić , direktorka nacionalne službe za zapošljavanje.

Jasmina Trudić pri Centru za socijalni rad rekla je ranije da smo poznati po tome da izbegavamo zakone. Ona procenjuje da su privatne  kompanije, možda, više na oku inspekcija za razliku od javnih preduzeća i organizacija. 

Ipak, kao najveći problem u zapošljavanju, Turudić vidi to što se osobe sa invaliditetom uglavnom ne javljaju na tržište rada.

Božidar Bojković, Predsednik Saveza slepih I slabovidih u Požarevcu rekao je da od stepena invalidnosti zavisi zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Bojković smatra da je za osobe sa invaliditetom vrlo važno da rade, ako bi nečim zaokupili pažnju i osetili se  korisnim

Savez slepih i slabovidih u Požarevcu je preko javnih radova otvorio salon za masažu i angažovao masera, člana saveza slepih i slabovidih.

Cilj otvranja salona za masažu je afirmisanje slepih i slabovidih lica odnosno njihova integracija u društvo.Sredstva su dobijena preko javnih radova.

Zlatko Salihović je član saveza slepih i preko javnih radova zaposlen je kao maser. Poznato je da slepi ljudi imaju dara za masažu. U ovom poslu se vrlo dobro snalazi i Salihović

Kako bi na što bolji način poboljšali uslova za osobe sa invaliditetom u svuim segmentima, te ubrzali proces inkluzija OSI u društvo prošle godine održan je okrugli sto „Strategija unapređenja položaja OSI – put do jednakosti OSI“u kome su učestvovali nevladine organizacije, institucije i osobe sa invaliditetom. Svako je izneo svoje mišljenj šta bi se moglo unaprediti i poboljšati kako bi život OSI učinili lakšim, Tom prilikom poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je rekla da je jedna od stvari koji bi trebalo da uđe u strategiju je izjednačavanje  Republike Srbije kao poslodavca za direktne i indirektne budžetske korisnike sa ostalim poslodavcima u pogledu načina zapošljavanja osoba sa invalidtetom.

Janković najveći problem kod primene zakona vidi u prebrzom i pod pritiskom donošenju zakona i propisa

Prilikom izrade Strategije i Akcionog plana za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom do 2020. godine uzeta su u obzir Zaključna zapažanja i preporuke Komiteta UN za prava osoba sa invaliditetom u vezi sa uklanjanjem prepreka sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću u različitim oblicima društvenog života, a naročito u oblastima koje doprinose izjednačavanju mogućnosti kao što su obrazovanje, socijalna zaštita, pristupačnost, zdravstvo, zapošljavanje i dr.

Komitet za prava osoba sa invaliditetom izneo je zaključna zapažanja o Inicijalnom izveštaju o Srbiji u kojima je zabrinut zbog nedovoljne ravne zaštite zaposlenih sa invaliditetom od otpusštanja i što se ne u dovoljnoj meri ne obezbeđuju razumna prilagođavanja. KOmitet je takođe zabrinut što osobe sa invaliditetom praktično ne mogu da osnuju svoj reprezentativni sindikat na otvorenom tržištu rada zbog slabe zastupljanosti i da, uprkos postojanju multidisciplinarnih komisija, procena radne sposobnosti se i dalje zasniva na medicinskom modelu nesposobnosti.

Komitet preporučuje državi članici da preispita praksu primene zakona, da bi se obezbedilo da zakonski propisi o zapošljavanju i učestvovanju u tržištu rada ne budu na štetu osoba sa invaliditetom i da garantuju obezbeđivanje razumnog prilagođavanja na radnom mestu. Nadalje preporučuje da država članica preispita procenu radne sposobnosti u cilju eliminacije medicinskog pristupa i promovisanja inkluzije osoba sa invaliditetom u otvoreno tržište rada. Komitet takođe preporučuje da ograničenja u osnivanju sindikata za osobe sa invaliditetom kod nekog poslodavca moraju da se promene . Komitet je zabrinut zbog istrajavanja na radnim centrima za osobe sa invaliditetom i zbog toga što mere za podsticanje zapošljavanja lica sa invaliditetom na otvorenom tržištu rada nisu delotvorne. Takođe, preporučuje da država članica kod poslodavaca promoviše pravo na zapošljavanje na jednakoj osnovi i da ojača mere podrške za prelazak svih osoba sa invaliditetom koje su trenutno u radnim centrima na formalno zapošljavanje na otvorenom tržištu rada, obezbeđujući pri tom poštovanje svih prava u skladu sa Konvencijom.

]]>
Thu, 14 Dec 2017 17:09:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/44454/zaposljavanje-osoba-sa-invaliditetom.html
Dan osoba sa invaliditetom http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/44453/dan-osoba-sa-invaliditetom.html Poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom kroz aktivnosti udruženja, smanjenje socijalne isključenosti kao i senzibilisanje građana na prisutnost ovih osoba osnovni je cilj obeležavanja 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Osobe sa invaliditetom zaslužuju jednaka prava kao i ostali ljudi, a ovo je prilika da se skrene pažnja na nedostatke. ]]>

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom je u Požarevcu najpre obeležen manifestacijom “U susret meuđunarodnom danu osoba sa invaliditetom” koji se održava po drugi put, u organizaciji udruženja Veritas.  Učenici prvog, trećeg i četvrtog razreda osnovne škole "Kralj Aleksandar I" izveli su pesmu "Deca su ukras sveta" i otvorili manifestaciju "U susret međunarodnom danu osoba sa invaliditetom" koja je . održana u centru za kuluturu Požarevac. Rukovodilac  centra za dnevni boravak  dece i omladine ometene u razvoju, Jasmina Turudić rekla je da je ove godine program bogatiji, te su učešće uzeli i škole i vrtići.

Mališani vrtića "Danica Radosavljević" izveli su pesmu "Ne rugaj se" na znakovnom jeziku  nezvaničnu himna marginalizovanih grupa, a korisnici programa podrške odraslim osobama sa invaliditetom su recitovali.

Posledice invalidnosti ne pogađaju samo osobu sa invaliditetom, ona u velikoj meri pogađa i članove njihovih porodica. Dirljijvu priču roditelja deteta sa smetnjama u razvoju koja na jednostavan i slikovit način oisuje ovo specifično i kompleksno iskustvo spoznaje poredeći ga sa putovanjem u Italiju koja biva preusmereno na Holandiju. Autorka priče je scenarista sa dugogodišnjim iskustvom u radu na svetski poznation emisijama za decu Emili Perl Kingsli,  a njenu priču “Dobrodošli u Holandiju” na manifestaciji pročitala je MIroslava Mira Gardinović, majka koja je iskusila slično iskustvo.

„Holandija ?!“, kažete. „Kako to mislite u Holandiju? Ja sam putovala za Italiju! Trebalo bi da sam u Italiji. Celog života sam sanjala da odem u Italiju!“ Stjuardesa odgovara: „Došlo je do promene u planu leta. Sleteli smo u Holandiju i ovde morate ostati.“

Važno je znati da vas nisu odveli na užasno, odvratno, prljavo mesto puno pošasti, gladi i bolesti. To je samo drugačije mesto. Dakle, morate otići i kupiti nove vodiče. Morate naučiti sasvim novi jezik. Srešćete potpuno novu grupu ljudi koju inače nikada ne biste sreli. To je samo drugačije mesto. Ima sporiji tempo od Italije, manje je atraktivno od Italije, ali nakon što ste tamo neko vreme i nakon što ste uspeli da ponovo udahnete i osvrnete se oko sebe, primetićete da Holandija ima vetrenjače, Holandija ima lale, Holandija čak ima Rembranta. Istovremeno, svi koje poznajete su zauzeti odlascima i dolascima iz Italije i svi se hvale koliko su se divno tamo proveli. I do kraja života ćete govoriti: „Da, tamo je i ja trebalo da odem. To je ono što sam planirala.“

To je bol koji nikada, nikada, nikada neće nestati, jer gubitak tog sna je veoma značajan gubitak. Ali ako provedete život žaleći zbog činjenice da niste stigli u Italiju, možda se nikada nećete osloboditi i uživati u veoma posebnim, veoma lepim stvarima kojih ima u Holandiji.“

Manifestacija “U susret meuđunarodnom danu osoba sa invaliditetom”, između ostalog, promoviše razumevanje problema sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću, podiže svest o dobrobitima integrisanja osoba sa invaliditetom u sve aspekte života i rada u lokalnoj zajednici. Ni ove godine se niko od predstavnika lokalne samouprave nije obratio na manifestaciji. Prisutan je bio samo zamenik predsednika Skupštine grada Požarevca, Milić Jovanović, koji je pratio program.

Obeležavanje dana prilika je da se predstave sva udruženja i organizacije koja se bave problemima i boljim položajem osoba sa invaliditetom i iznesu svoje aktivnosti i programe koje realizuju tokom godine. Rukovodilac  centra za dnevni boravak  dece i omladine ometene u razvoju, Jasmina Turudić je istakla je da se zajedničkim snagama može mnogo toga učiniti, te pružiti bolja usluga osobama sa invaliditetom.

Milena Stojanović, predstavnica udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim i autističnim licima obratila se prisutnima i iznela aktivnosti udruženja.

O funkcionisanju međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih u Požarevcu govorio je  Vladan Bošković. On je naveo da se sprovodi servis psihosocijalne podrške za članove, realizuje prevodilačjuki servis za gluva lica. Servis zapošljava administrativnog radnika i tumačak za srpski znakovni jezik. Udruženje organizuje druženja za članove koji mogu potržiti savetodavnu pomoć, psihološku podršku , kao i pomoć vezanu za socijalnu i zdravstvenu zaštitu. Bošković je podsetio da je ove godine izborna godina udruženja i pozvao lokalnu samupravu da sledeće godine ima vise sluha za potrebe ovog udruženja, jer neke ranije dogovore, lokalna samouprava nije ispoštovala , tvrdi Bošković.

Radmila Stjepović ispred društva za cerebralnu paralizu podsetila je da je društvo produžena ruka socijalne zaštite, te da za celokupnu zaštitu osoba sa invaliditetom pružaju usluge servisa i na taj način iz svih sfera društvenog života poboljšaju uslove osoba sa invaliditetom.

Podsetimo, udruženja i organizacije koje se bave problemima osoba sa invaliditetom su Centar za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, međuopštinsko udruženje civilnih invalida rata, međuopštinsko udruženje gluvih i nagluvih Požarevac, Udruženje za negovanje zdravih stilova života "Veritas", Međuopštinska organizacija saveza slepih i slabovidih, Društvo za dečju i cerebralnu paralizu, Udruženje 8. Dan.

Najmlađe udruženje koje se bavi problemima osoba sa invalidtetom je udruženje 8. dan za pomoć osobama sa L down sindromom. U poslednje tri godine koliko i postoji sprovelo je razne aktivnosti za svoje članove. 

Nevenka Gajić ispred udruženja suočava se sa problemima koje prate udruženje. I sama je majka deteta sa Daunovim sindromom. Ono što se pokušava u udruženju je podizanje socijalnog nivoa.

Gajić ističe radionice šaha, namenjene deci iz udruženja. Gajić kaže da nije slutila da će odgajanje deteta sa Daunovim sindromom biti toliko težak i sa puno prepreka.

Centar za dnevni boravak dece ometene u razvoju  otvoren je 2003. godine i rezultat je projekta koji je realizovan između švajcarske direkcije za razvoj i saranju, Unicefa, ministarstva za socijalna pitanja RS, opštine Požarevac i centra za socijalni rad. Direktni korisnici su deca i mladi, uzrasta od 7-30 godina, sa svim vrstama invaliditeta i kombinovanih smetnji.

Centar za dnevni boravak pruža: dnevno zbrinjavanje tokom cele godine svakog radnog dana,

O proširenju usluge na starije od 30godina govori se već duže vreme. Zaposleni u ovoj ustanot otvaranja jos jednog centra. Prostor od oko 150 kvadrata koji se nalazi uz centar za dnevni boravak dece ometene u razvoju zadovoljio bi potrebe za proširenjem centra. Socijalnom strategijom grada Požarevca iz 2008. Godine predviđeno je da se opremi novi centar, međutim usled finansijskih nemogućnosti plan nije sproveden.  Saglasnost za proširenje centra i dalje se čeka. Nadajmo se da će lokalne vlasti imati dovoljno sluha i da će preduzeti konkretne korake kako mnoge porodice ne bi ostale bez značajne podrške koju trenutno imaju. Rukovodilac  centra za dnevni boravak  dece i omladine ometene u razvoju, Jasmina Turudić takođe se obratila na manifestaciji  “U susret meuđunarodnom danu osoba sa invaliditetom” i iznela program centra.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obeležava se 3.decembra  i skreće pažnju da društvo radi na kvalitetnijem životu, unapređenju položaja osoba sa invaliditetu i njihovoj većoj uključenosti u sve životne tokove.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležen je i  u Savezu gluvih i nagluvih u Požarevcu.

Predsednica  udruženja za pomoć osobama sa L down sindromom "Osmi dan", Nevenka Gajić rekla je da u obeležavanju međunarodnog dana osoba sa invaliditetom ove godine učestvuje i savet za rodnu ravnopravnost.

Savet za rodnu ravnopravnost je udruženju "Osmi dan" poklonio dve strunjače 100x200cm i stepenište, kao i materijal za radionice (flomasteri, blokovi, bojice, kolaž papir, lepak, ukrasni papiri) koji su dobili i članovi udruženja za pomoć osobama sa cerebralnom paralizom.

Nevenka Gajić je najavila saradnju sa savetom za rodnu ravnopravnost kao učesnika u rešavanju problema osoba sa invaliditetom.

Jelena Nikolić iz saveta za rodnu ravnopravnost rekla je da se savet za ravnopravnost konsultovao udruženjem te u skladu sa mogućnostima i potrebama poklonili  strunjače, koje su potrebne za razvoj motorike, kao i stepenište koje razvija koordinaciju pokreta.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra, ukazala je da se njihov položaj mora intenzivnije unapređivati u svim oblastima društvenog života, preneo je N1.

I ove godine se po broju podnetih pritužbi povereniku za zaštitu ravnopravnbosti, invaliditet kao osnov diskriminacije nalazi u samom vrhu, navedeno je u saopštenju poverenice.

Tokom 2017. godine poverenik za zaštitu ravnopravnosti primio je povećan broj pritužbi u oblasti pružanja javnih usluga ili pri korišćenju objekata i površina.

Pored te oblasti, pritužbe su podnošene i zbog diskriminacije u oblasti obrazovanja, zdravstvene zaštite, kao i rada i zapošljavanja.

Jaknovićeva je stoga navela da je neophodno da svi nadležni preduzmu konkretne mere na poboljšanju kvaliteta života gradjana sa invaliditetom, u svim segmentima: od rada i zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite, pune inkluzije u obrazovni sistem, uklanjanja prepreka u pogledu pristupačnosti objektima i uslugama, dostupnosti informacijama, i svim drugim oblastima, u cilju postizanja pune ravnopravnosti.

Istovremeno je, kako je naglasila, neophodno da nadležni državni organi prate sprovodjenje svih mera koje su već donete na republičkom i lokalnom nivou.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se 3. decembra, a procene su da te osobe čine oko 10 odsto svetske populacije. Dan posvećen osobama sa invaliditetom ustanovljen je 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da obeležavaju taj dan s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

]]>
Wed, 6 Dec 2017 16:58:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/44453/dan-osoba-sa-invaliditetom.html
Gajić:"Signaliziraćemo im na koji način je potrebno pomoći osobama sa invaliditetom" http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/42888/gajic%22signaliziracemo-im-na-koji-nacin-je-potrebno-pomoci-osobama-sa-invaliditetom%22.html Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležen u Savezu gluvih i nagluvih u Požarevcu. ]]>

Predsednica  udruženja za pomoć osobama sa L down sindromom "Osmi dan" , Nevenka Gajić rekla je da u obeležavanju međunarodnog dana osoba sa invaliditetom ove godine učestvuje i savet za rodnu ravnopravnost.

 

"Mi ćemo savetu predočiti šta udruženjima treba, da nije sve u materijalnom. Signaliziraćemo im na koji način je potrebno pomoći osobama sa smetnjama u razvoju odnosno osobama sa invaliditetom. Potenciraćemo na poboljšanju socijalnog statusa i ispunjavanju naših prava zakonom propisana, na zapošljavanju osoba sa invaliditetom i na svemu onome što postoji zapisano, propisano, predviđeno, ali do sad nije ostvareno i kroz inkluzivni sistem obrazovanja i individualni način uključivanja osoba sa invaliditetom u normalne društvene tokove života", reklaje Gajić obraćajući se u ime udruženja "Osmi dan" i udruženja za pomoć osobama sa cerebralnom paralizom.

Savet za rodnu ravnopravnost je udruženju "Osmi dan" poklonio dve strunjače 100x200cm i stepenište, kao i materijal za radionice (flomasteri, blokovi, bojice, kolaž papir, lepak, ukrasni papiri) koji su dobili i članovi udruženja za pomoć osobama sa cerebralnom paralizom.

"Savet za ravnopravnost se konsultovao sa nama, te smo u skladu sa njihovim mogućnostima, a našim potrebama dobili strunjače, koje su potrebne za razvoj motorike, kao i stepenište koje razvija koordinaciju pokreta, što je vrlo korisno za našu decu", rekla je Gajić.

Ona je je savetu predala poklon, edukativni priručnik za roditelje dece sa Daunovim sindromom "Rođeni osmog dana". 


Jelena Nikolić iz saveta za rodnu ravnopravnost rekla je da će, po pitanju poboljšanja uslova osoba sa invaliditetom, u narednom periodu putem tribina vršiti edukacije kako bi podigli svest građana.

 

 

 


 

 

]]>
Mon, 4 Dec 2017 16:12:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/42888/gajic%22signaliziracemo-im-na-koji-nacin-je-potrebno-pomoci-osobama-sa-invaliditetom%22.html
Invaliditet kao povod za diskriminaciju http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/42853/invaliditet-kao-povod-za-diskriminaciju.html Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra, ukazala je da se njihov položaj mora intenzivnije unapređivati u svim oblastima društvenog života. U Požarevcu je ostvaren izvestan napredak kada se radi o deci sa invaliditetom ili smetnjama u razvoju. ]]>

I ove godine se po broju podnetih pritužbi povereniku za zaštitu ravnopravnosti, invaliditet kao osnov diskriminacije nalazi u samom vrhu, navedeno je u saopštenju poverenice.

Tokom 2017. godine poverenik za zaštitu ravnopravnosti primio je povećan broj pritužbi u oblasti pružanja javnih usluga ili pri korišćenju objekata i površina.

Pored te oblasti, pritužbe su podnošene i zbog diskriminacije u oblasti obrazovanja, zdravstvene zaštite, kao i rada i zapošljavanja.

Kada je Požarevac u pitanju napravljen je mali pomak napred kada se radi o inkluzivnom obrazovanju. Članica mreže za inkluzivno obrazovanje na teritoriji školske uprave, Nataša Nikolić Gajić kaže da nedostaju defektolozi, odnosno dodatna podrška deci u inkluzivnom obrazovanju, ali je napravljen mali pomak angažovanjem ličnih pratilaca koji će olakšati kako roditeljima, tako i nastavnicima i učiteljima. “Aktivnosti ličnog pratioca deteta planiraju se i realizuju u skladu sa individualnim potrebama deteta u oblasti kretanja i ostale tehničke podrške”, kaže Gajić.

Lične pratioce finansira lokalna samouprava. Lični pratioci dobijaju odgovarajuću nadoknadu i po prvi put su u Požarevcu od septembra meseca, po projektu koji je lokalna samouprava raspisala. Član gradskog veća grada Požarevca, Dejan Krstić kaže da se radi na tome da se projekat nastavi, te se nada da će u finansiranje ovog projekta biti uključeno i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pokušati finansiranje iz budžeta Republike Srbije.

 

 

Poverenica za zaštitu ravnopravnost Brankica Jaknović je navela da je neophodno da svi nadležni preduzmu konkretne mere na poboljšanju kvaliteta života gradjana sa invaliditetom, u svim segmentima, u cilju postizanja pune ravnopravnosti.

Istovremeno je, kako je naglasila, neophodno da nadležni državni organi prate sprovodjenje svih mera koje su već donete na republičkom i lokalnom nivou.

]]>
Sun, 3 Dec 2017 13:18:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/42853/invaliditet-kao-povod-za-diskriminaciju.html
Jednake mogućnosti za sve http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/42830/jednake-mogucnosti-za-sve.html Manifestacija "U susret međunarodnom danu osoba sa invaliditetom" održana je u centru za kuluturu Požarevac. ]]>

Horskom pesmom "Deca su ukras sveta" učenika prvog, trećeg i četvrtog razreda osnovne škole "Kralj Aleksandar I" otvorena je manifestacija "U susret međunarodnom danu osoba sa invaliditetom". U programu su učestvovala i deca iz vrtića "Danica Radosavljević" koja su izvela pesmu "Ne rugaj se", a korisnici programa podrške odraslim osobama sa invaliditetom su recitovali.

Manifestacija "U susret međunarodnom danu osoba sa invaliditetom" je prilika da organizacije i udruženja koje se bave problemima osoba sa invaliditetom iznesu svoje aktivnosti i programe koje realizuju tokom godine.

Rukovodilac  centra za dnevni boravak  dece i omladine ometene u razvoju, Jasmina Turudić kao organizator manifestacije istakla je da se zajedničkim snagama može mnogo toga učiniti, te pružiti bolja usluga osobama sa invaliditetom .

"Udruženja i organizacije kroz svoje aktivnosti, redovne ili projektne, rade na podršci osoba sa invaliditetom različitog stepena i oblika invaliditeta, te svako ima priliku da prikaže i iskaže ono što je u 2017.  najznačajnije i najvrednije što je realizovano", rekla je Turudić. 

Manifestacija, između ostalog, promoviše razumevanje problema sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću, podiže svest o dobrobitima integrisanja osoba sa invaliditetom u sve aspekte života i rada u lokalnoj zajednici. 

Ni ove godine se niko od predstavnika lokalne samouprave nije obratio na manifestaciji. Prisutan je bio samo zamenik predsednika Skupštine grada Požarevca, Milić Jovanović, koji je pratio program. 

Podsetimo, udruženja i organizacije koje se bave problemima osoba sa invaliditetom su Centar za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, međuopštinsko udruženje civilnih invalida rata, međuopštinsko udruženje gluvih i nagluvih Požarevac, Udruženje za negovanje zdravih stilova života "Veritas", Međuopštinska organizacija saveza slepih i slabovidih, Društvo za dečju i cerebralnu paralizu, Udruženje 8. dan...

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obeležava se 3.decembra  i skreće pažnju da društvo radi na kvalitetnijem životu, unapređenju položaja osoba sa invaliditetu i njihovoj većoj uključenosti u sve životne tokove. Tema ovogodinjeg dana je "Transformacija ka održivom i fleksibilnom društvu za sve".

 

 


 


 
]]>
Fri, 1 Dec 2017 13:26:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/42830/jednake-mogucnosti-za-sve.html
"Rijaliti u invalidskim kolicima" http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/42759/%22rijaliti-u-invalidskim-kolicima%22.html Kako bi pružila podršku, skrenula pažnju javnosti i pokrenula društvo za unapređenje položaja osoba u invalidskim kolicima, Sandra Silađev-Dinja snimila je dokumentarni film “Rijaliti u invalidskim kolicima". ]]>  Zajedno sa nevladinim organizacijama koje pomažu osobama sa invaliditetom, Sandra Silađev-Dinja provela je u invalidskim kolicima i na svojoj koži iskusila sve prepreke sa kojima se ove osobe svakodnevno suočavaju.

“Učesnici filma su se dobrovoljno javili na oglase koje je Sandra Silađev objavila na društvenim mrežama Instagram i Fejsbuk. U filmu su učestvovali Srna Lango, Gorica Regodić, Bvana iz lagune, Miljana Nešković, Sandra Silađev, Marta Fiš je reditelj, a Isidora Goncić je snimala. Milada Lazić ispred Doma za invalidna lica nam je obezbedila kolica, a pomogla nam je i Biljana Elez ispred udruženje Sve je moguće.”, rekla je Silađev u Novom danu na televiziji N1.

 

"Ne bismo voleli da ovo ostane na tome da mi idemo od emisije do emisije i pričamo kako je njima teško, treba da se pokrenemo da se grad što je više moguće prilagodi osobama sa invaliditetom. Dan nakon što je objavljen film "Rijaliti u invalidskim kolicima", stanari jedne novobeogradske zgrade napravili su rampu za komšiju, što je već pomak", ističe scenaristkinja Sandra Silađev.

Višedecenijski problem pristupačnosti postoji u skoro svim gradovima u Srbiji. Ovaj problem ne zaobilazi ni majke koje se kreću po gradu sa decom u kolicima. Loši trotoari, ali i nepristupačnost javnim površinama su problemi koji su i dalje prisutni.

 

 

Požarevac se takođe suočava sa fizičkim barijerama. Jasmina Turudić, direktorka dnevnog centra za decu ometene u razvoju kaže da je to problem i starije populacije, kao i osoba koje se teže kreću zbog trenutnog stanja odnosno neke bolesti.

Turudić smatra da bi najpre trebalo da se radi na pristupačnosti glavnog objekta u gradu, zgrade Načelstva. U vremenu kada postoje montažno-demontažne rampe koje se lako postavljaju i skidaju, to nije nerešivo, smatra Turudić.

U zakonu o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom stoji da su jedinice lokalne samouprave dužne da preduzmu mere sa ciljem da se, između ostalog,  javne površine i okruženje  učine pristupačnim osobama sa invaliditetom. Zabranjena je diskriminacija na osnovu invalidnosti u pogledu pristupa objektima u javnoj upotrebi i javnim površinama, u šta spadaju trgovi, ulice, pešački prelazi i druge javne saobraćajnice.

]]>
Wed, 29 Nov 2017 14:21:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/42759/%22rijaliti-u-invalidskim-kolicima%22.html
Pristupačnost i barijere http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/44105/pristupacnost-i-barijere.html Na okruglom stolu „Strategija unapređenja položaja OSI – put do jednakosti OSI“ koji je organizovao je Centar za tranziciju i ljudska prava „Spektar“, uz podršku Vlade Republike Srbije - Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, govorila je Sanja Mitrović, bivša reprezentativka u stonom tenisu, koja je navela da je da su uslovi za osobe sa invaliditetom bolji u odnosu od pre deset godina, te da ima pomaka i u poboljšanju uslova za rekreativno ili profesionalno bavljenje sportom. ]]>

Mitrović smatra i da osobe sa invaliditetom moraju da se bore za bolje uslove. Ona kaže da je neophodna neka vrsta  internet novine za osobe sa invaliditetom.

Mikica Budimirović iz Foruma mladih sa invaliditetom Srbije izrazio je nezadovoljstvo što osobe sa invaliditetom nisu dovoljno uključene u politički život.

Budimirović kaže da pristupačnost nije rešena.a barijere i dalje postoje i u parlamentu. Za jedinu poslanicu, osobu u kolicima nema mesta prilagođeno za nju,  kako bi na ravnopravan način mogla učestvovati kao i ostali poslanici.

Ljupka MIhajlovska se tada iz Narodne Skupštine obratila poslanima i izrazila nezadoljstvo što joj nisu prilagodili mesto za sedenje, te se oseća kao u magarećoj klupi.

MIhajlovska je na jednoj od sednica odbora za ljudska i manjinska prava rekla da se prava osoba sa invaliditetom završavaju usvajanjem propisa i zakona, ali da se u praksi ništa ne dešava.

Grad Požarevac je 2015 godine usvojio lokalni akcioni plan za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom za period 2015.-2020. On predstavlja srednjoročni plan aktivnosti svih društvenih aktera u gradu koji osnažuju temelj građanskog društva. Uspeh u realizaciji akcionog plana meriće se stepenom ispunjenja ciljeva koje on postavlja. Akcioni plan sledi strategiju razvoja socijalne zaštite za područje grada Požarevca, u delu koji se odnosi na položaj osoba sa invaliditetom.

Član gradskog veća grada Požarevca, Dejan Krstić rekao je da je ove godine prvi put primenjen akcioni plan za bolji položaj osoba sa invaliditetom. On smatra da je napravljen pomak, a tiče se pristupačnosti i uklanjanja barijera osobama sa invaliditetom

Jasmina Turudić ispred udruženja “Veritas” , a po pitanju barijera, fizičkih iili arhitekstonskih prepreka kaže da kada se govori o fizičkoj pristupačnosti ne može se govoriti i misliti samo na osobe sa invaliditetom, već je to problem i starije populacije, kao i osoba koje se teže kreću zbog trenutnog stanja odnosno neke bolesti.

Turudić smatra da bi najpre trebalo da se radi na pristupačnosti glavnog objekta u gradu, zgrade Načelstva.

“U vremenu kada postoje montažno demontažne rampe koje se lako postavljaju i skidaju, to nije nerešivo”, smatra Turuduć.

Osim što je nedostatak rampi problem za osobe sa invaliditetom, nisu pošteđeni ni članovi njihovih porodica, jer čitav teret pada na njih. Bez rampi i pomagala osobe sa invaliditetom ne izlaze iz svojih stanova.

Problem arhitektonskih barijera u zgradama Doma zdravlja rešen je kupovinom „guseničara“. Uz pomoć ovog uređaja osobama sa invaliditetom i svima koji ne mogu samostalno da se kreću omogućen je pristup svim ordinacijama. Uređaj je plaćen iz budžeta 370.000 dinara.

U vreme kada su izgrađeni objekti Doma zdravlja u Požarevcu, standardi su bili drugačiji, tako da su uska stepeništa karakteristična za sve zgrade koje koristi ova ustanova.

Pacijente koji ne mogu samostalno da se kreću do sada nosili do ordinacija. U Domu zdravlja, zapravo ne postoji nijedno prizemno odeljenje, a standardizovana rampa za pristup osobama sa invaliditetom se nalazi samo na jednom objektu. Uslova za izgradnju unutrašnjih liftova nije bilo. “S druge strane, postavljanje spoljnih liftova bilo bi preskupo”, kaže direktor Dragan Rakić.

„Ovo je bio jedini način da odgovorimo potrebama ljudi koji se kreću uz pomoć kolica. Mogućnost za liftove nije postojala, a izgradnja spoljnih liftova bi bila preskupa.  Da ne bi davali 20-30 hiljada evra za liftove, razrešili smo sve sa 370 hiljada dinara koliko je koštao guseničar“, rekao je on.

Nosivost „guseničara“ je 130 kilograma sa kolicima, a uređajem upravlja jedna osoba.

Nabavka uređaja Domu zdravlja je važna i zbog predstojeće akreditacije. Do sada je problem arhitektonskih barijera bio razlog zbog čega ova ustanova nije mogla da stekne akreditaciju na sedam godina.

U pojedinim delovim grada na raskrsnicma krajem avgusta ove godine  postavljeni su novi semafori koji su zamenili stare i oštećene. Međutim, zvučnih semafora za slepa i slabovida lica i dalje nema, skoro 20 godina.

To kao veliki nedostatak ističe  Božidar Bojković, predsednik Saveza slepih i slabovidih u Požarevcu.

Ništa bolja situacija nije ni za natpise na Brajevom pismu

U zakonu o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom stoji da su jedinice lokalne samouprave dužne da preduzmu mere sa ciljem da se, između ostalog,  javne površine i okruženje  učine pristupačnim osobama sa invaliditetom. Zabranjena je diskriminacija na osnovu invalidnosti u pogledu pristupa objektima u javnoj upotrebi i javnim površinama, u šta spadaju trgovi, ulice, pešački prelazi i druge javne saobraćajnice.

Olakšano kretanje i bezbedan prelaz preko ulice dobile su slepe i slabovide osobe u Vranju, gde je na dve prometne raskrsnice, sredinom ove godine,  postavljena signalna oprema. Zvučni semafori postavljeni su u još šest gradova u Srbiji, uz podršku Minstarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, a po projektu Saveza slepih Srbije.

Primer pozitivne prakse, a tiče se pristupačnosti je Kulturno –sportski centar u Požarevcu, čiji su radnici dokazali da sa malo volje i novca može da se uradi prilaz za osobe u kolicima.

Oni su  postavili su prilaznu stazu za osobe sa invaliditetom.   Nenad Mitić, direktor Kulturno sportskog centra rekao je da je za bolje funkcionisanje i pristupačnost sportskim događajima za osobe invaliditetom postavljen prilaz ispred ulaza na gradski stadion. “Naša je obaveza da osobama sa invaliditetom obezbedimo što bolje uslove, nesmetan pristup i kretanje” rekao je Mitić.  Stazu su asfaltirali radnici Kulturno -sportskog centra sa vrlo malo novčanih sredstava, rekao je Mitić i dodao da je prilaz postavljen nakon 30 godina. On kaže da se planira i adaptacija pri ulazu u Sportski centar  koja će takođe biti namenjena osobama sa invaliditetom. Ovaj primer dobre prakse govori da prilaze za nesmetano kretanje osoba sa invaliditetom nije teško postaviti na nekim mestima, a ne iziskuje ni velika novčana sredstva. Nekad su potrebni samo dobra volja i razumevanje.

Za slepa ili slabovida lica u našoj zemlji pored brojnih problema koje donosi ova vrsta invaliditeta susreću se i s nedostatkom knjiga za čitanje na Brajevom pismu. Najviše nevolja imaju đaci i studenti koji se pri učenju moraju snalaziti na razne načine. Pri tome im pomaže tehnika, ali i osobe koje ih okružuju tako što im čitaju gradivo kako bi to snimili u tonski zapis i na taj način učili.

Božidar Bojković iz Saveza slepiih u Požarevcu kaže da Požarevac u gradskoj biblioteci ima posebno odeljenje gde se mogu naći knjige u zvučnoj tehnici.

Čitaonica za slepe i slabovide postoji od 2010.. godine, Prvi softver za slepa i slabovida lica biblioteka je kupila novcem od prodatih ulaznica, rekla je ranije za naš radio Boom 93 tadašnja direktorka biblioteke, Beba Stanković.

Inicijative i brojne ideje zemalja Evropske  unije za projekte i programe obezbeđivanja boljih uslova za život osoba sa invaliditetom govore o odgovornosti. Ozbiljnost jedne države ogleda se u njenoj brizi prema najslabijima.

Upoznaćemo vas sa primerom najbolje prakse za veću pristupačnost gradova iz EU.

Koliko su ozbiljno i odgovorno pristupili uređenju okoline i javnih površina za osobe sa invaliditetom govori i to da se već sedam godina  dodeljuje nagrada za pristupačnost u organizaciji Evropske komisije i Evropskog  foruma osoba s invaliditetom.

Nagrada za pristupačnost grada je evropska nagrada za gradove koji grade pristupačnpsto osobama sa invaliditetom i starijim osobama. Nagrada za pristupačnost grada je za gradove gde živi više od 50 000 ljudi.

Svih sedam gradova koji su učestvovali u sedmom izdanju, sada već vrlo dobro uhodane Nagrade za pristupačnost grada, pokazali su visok stepen  predanosti unapređivanju pristupačnosti svih vidova gradskoga  za svakoga u zajednici.

Napori ovih vrlo različitih gradova zaista nadahnjuju i oni će pružiti smernice i podsticaj svim gradovima širom Evrope.

]]>
Wed, 29 Nov 2017 14:45:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/44105/pristupacnost-i-barijere.html
Zabrana diskiminacije, vladavina prava i zaštita ljudskih prava http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43831/zabrana-diskiminacije-vladavina-prava-i-zastita-ljudskih-prava.html Srbija ima niz propisa o zabrani diskriminacije i zaštiti ljudskih prava, ratifikovala je ključne međunarodne sporazume i konvencije, a pošto joj je cilj da se integriše u EU teži da ispuni evropske standarde na tom planu. Međutim, izazov predstavlja primena zakona, otklanjanje nekih osnovnih prepreka, nepristupačnosti objekata u slučaju osoba za invaliditetom, i uspostavljanje dobrih praksi. ]]>

Sistem zaštite od diskriminacije, koji je zaokružen uvođenjem institucije poverenika za ravnopravnost, građen je više godina, uz otpor u konzervativnom delu javnosti i političkom spektru.

Ustavom Srbije, usvojenim 2006, zabranjena je diskriminacija po bilo kom osnovu i propisano načelo jednakosti. Pored opšteg Zakona o zabrani diskriminacije koji je usvojen 2009. postoje i zakoni koji se odnose na pojedinačne grupe, poput zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom ili o ravnopravnosti polova. Zakoni koji se odnose na različite oblasti, poput obrazovanja, takođe bliže uređuju to pitanje.

 Poverenik za zaštitu ravnopravnosti predstavlja centralno nacionalno telo za zaštitu od diskriminacije. On je nadležan za sprečavanje svih vidova i slučajeva diskriminacije, zaštitu ravnopravnosti u svim oblastima društvenih odnosa, i nadzor nad primenom propisa o zabrani diskriminacije. Postupa po pritužbama u slučajeivma diskriminacije, ali nije ovlašćen da sam pokrene postupak. On može da podnese tužbu u ime oštećene osobe, uz njen pismeni pristanak.

 Osnovni zadatak kancelarije poverenice za ravnopravnost, Brankice Janković je borba protiv diskriminacije po svim osnovama, pa tako i u na osnovu invaliditeta. O zadacima kancelarije Janković je govorila na okruglom stolu, koji je organizovao cenntar za tranziciju i ljudska prava udruženja „Spektar“ : Cilj skupa je ubrzavanje procesa inkluzije OSI u društvo,  a tema „Strategija unapređenja položaja OSI – put do jednakosti OSI“.

Prema ranijim izveštajima broj pritužbi za diskriminaciju na osnovu invaliditeta je 10 % svih pritužbi.

Brankica Janković smatra da je podnošenje pritužbe kancelariji poverenice za ravnopravnost jveoma važno pogotovo kada su u pitanju osobe sa invaliditetom.

Zamenica zaštitnika građana za prava osoba sa invaliditetom, Vladana Jović kaže da se i deca moraju senzibilisati u smislu njihovog ponašanja i pomoći prema svojim vršnjacima.

Podizanje svesti moglo bi se proširiti uvođenjem edukativnih udžbenika, počevši od vrtića, smatra zamenica zaštitnika građana za prava osoba sa invaliditetom.

Kada se govori o osobama sa invaliditetom mora se razmišljati kako funkcioniše jedna porodica u okviru koje je osoba sa invaliditetom. Porodice su jednako ugrožene i ne mogu funkcionisati na pravi način, jer to je i pravo na porodični život.

Pravni okvir za zaštitu prava osoba sa invaliditetom je uglavnom uspostavljen, ali u praksi njihov položaj nije u većoj meri unapređen pa se svakodnevno suočavaju sa diskriminacijom. Izolovanost u društvu, nepristupačnost objekata i usluga i nedovoljna pomoć u okviru lokalne zajednice dovode osobe sa invaliditetom u neravnopravni položaj u odnosu na druge građane, pošto ne mogu da ostvare svoja osnovna prava.

Iako zakon propisuje njihovu deinstitucionalizaciju, razvoj sistema usluga u okviru zajednice, uključujući pružanje dnevne nege i stanovanje u pristupačnom okruženju sa težistem na osamostaljivanju, primena zakona i dalje je nedovoljna. Nije retko i da, pošto se utvrdi da se krše prava osoba sa invaliditetom i one dovode u neravnopravni položaj, izostanu mere kojima bi se takva praksa prekinula.

Sa problemom diskriminacije i nerazumevanja okoline susrela se majka deteta sa Daunovim sindromom, Dragana u Požarevcu. Ona se sa tim problemom suočila se od upisa svoje ćerke u osnovnu  školu.

I to nije bio kraj problema, već početak. Draganina ćerka je kako tvrdi Samardžić postala meta vršnjaka.

Iako je Dragana prosvetnoj inspekciji uputila prijavu, odgovor nikad nije dobila. Umesto odgovora, Draganinu  prijavu  su zaposleni u školi čitali roditeljima na sastanku, tvrdi ona.

Nerazumevanjem, neznanjem, strahom ili nedovoljnom svešću o jednakosti i pravima koje imaju osobe sa invaliditetom, stvara se ružna slika društva u kojoj bi svi trebali biti ravnopravni sa jednakim mogućnostima. A kažu da se ozbiljnost jedne države ogleda se u brizi prema najslabijima.

Samo skretanjem pažnje javnosti, pre svega, da se u javnoj upravi na načelima jednakosti, inkluzije i nediskriminacije, te zaštiti ljudskih prava OSI uspostavi adekvatan institucionalni okvir koji će ubrzati proces inkluzije.

Sigurno se sećate slučaja autističnog dečaka kome početkom svgusta ove godine nije dozvoljeno ukrcavanje na avion Er Srbije na Aerodromu Nikola Tesla. Reagovao je otac dečaka, a slučaj su propratili i mediji. N1 je tada preneo da je „Jedanaestogodišnjem autističnom dečaku, sinu istoričara Čedomira Antića, nije bilo dozvoljeno da se 6. avgusta, ukrca u avion kompanije Er s obrazloženjem da ne bi uznemirio ostale putnike. Antić je rekao da njegov sin nije otputovao na more, iako je trebalo da putuje u pratnji majke, bake i sestre, jer su supervizor, lekar i menadžerka leta procenili da bi eventualno njegovo dugotrajno plakanje moglo da uznemiri ostale putnike.“

Niko nije bio ni siguran ni spreman da da tačan razlog odbijanja da se dečak ukrca u avion. Bilo je i prebacivanja odgovornosti. Međutim, duboko uvređen otac je odlučio da pravdu potraži na sudu najavio je tada tužbu, a najviše je bio ogorčen što mu se niko iz ove kompanije nije izvinio.

U svetu živi oko 7,5 miliona ljudi sa autizmom. Umesto da svima, iz bezbednosnih razloga, uskrate pravo na putovanje, velike svetske avio kompanije uvele su druge mere - poput obučenog osoblja i posebno prilagođenih prostora za osobe sa autizmom, naveo je tada N1.

Osobe sa invaliditetom su često izložene predrasudama i stigmatizaciji. Nataša Nikolić, član mreže za inkuzivno oibrazovanje kaže da su društvene mreže postale mesta na kojima svako može da iskaže svoje negodovanje, etiketira neku osobu, a najgore kada se na društvenim mrežama spominju deca.

Gajić smatra da se mulitsektorskom saradnjom mora razvijati i jačati svest građana.

Podsticanje klime tolerancije i razvijanje svesti je neophodno, rekla je ranije Nevenka Gajić iz Udruženja “Osmi dan”.

Pomoći svakome, posebno osobama sa invaliditetom je čin koji bi svaki građanin trebao da ima u vidu, smatra Božidar Bojković iz međuopštinske organizacije slepih i slabovidih lica.

U savezu slepih u Požarevcu rade na osnaživanju svojih članova kroz uključivanja u društveni život.

Za Srbiju je bilo važno i da izradi nacionalnu strategiju za borbu protiv diskriminacije, jer je, kako naglašavaju i nadležna državna i nezavisna tela i nevladine organizacije, sprečavanje diskriminacije ključno, a ne samo reagovanje nakon zabeleženih slučajeva diskriminacije.

U rezoluciji Evropskog parlamenta od  2017. o izveštaju Komisije o Srbiji za 2016. godinu naglašava se da je uspostavljen zakonodavni i institucionalni okvir za poštovanje međunarodnog prava o ljudskim pravima i ističe da je potrebno dosledno sprovođenje u celoj zemlji. Napominje se da su potrebni kontinuirani dodatni napori za poboljšanje položaja osoba koje pripadaju ranjivim grupama, uključujući osobe s invaliditetom. Potrebno je da vlasti, sve političke stranke i javne osobe u Srbiji i inkluzije u državi, te poziva vlasti da obezbede odgovarajuće sprovođenje donesenog zakonodavstva protiv diskriminacije.

Komitet za prava osoba sa invaliditetom ujedinjenih nacija je prošle godine u inicijalnom izveštaju o Srbiji pohvalio državu članicu za niz postignuća, posebno za donošenje Strategije sprečavanja i zaštite od diskriminacije (2013) i Akcionog plana za primenu Strategije sprečavanja i zaštite od diskriminacije od 2014. do 2018. godine.

Komitet je zabrinut zbog toga što ne postoji utvrđena praksa podizanja svesti o osobama sa invaliditetom, posebno u redovnim školama, i što nema mehanizma za borbu protiv višestruko štetnih stereotipa i široko rasprostranjene diskriminacije.

Komitet je takođe izrazio  zabrinutost zbog toga što se zakonski propisi protiv diskriminacije ne primenjuju sistematski, što u zakonskim propisima nedostaje jasno određenje diskriminacije po osnovu invaliditeta i što oni ne obuhvataju sve oblike diskriminacije. Takođe je zabrinut zato što ni koncept razumnog prilagođavanja, niti prepoznavanje da odbijanje takvog prilagođavanja predstavlja oblik diskriminacije, nisu eksplicitno uključeni u zakone protiv diskriminacije. Komitet, takođe, izražava zabrinutost zato što nema dovoljno informacija o mogućim sankcijama zbog nepoštovanja prava osoba sa invaliditetom.

Komitet ohrabruje državu članicu da sprovede kampanje podizanja svesti, u koje bi se uključile osobe sa invaliditetom i pozitivnu sliku o osobama sa invaliditetom usresređujući se na njihove veštine i talente. Ove kampanje bi trebalo da budu usmerene ka opštoj populaciji, javnom i privatnom sektoru, kao i ka obrazovnim institucijama, u pristupačnom formatu.  Komitet preporučuje da država članica preispita svoj zakonski okvir s ciljem uključivanja određenja diskriminacije po osnovu invaliditeta koje bi se eksplicitno odnosilo na sve oblike diskriminacije, kao i uključivanja koncepta razumnog prilagođavanja i obezbeđivanja da se odgovarajućim zakonima i propisima utvrdi da je odbijanje razumnog  prilagođavanja oblik diskriminacije po osnovu invaliditeta. Komitet, takođe, preporučuje da država članica uvede delotvoran i proporcionalan pravni lek, uključujući penale kao sredstvo odvraćanja.

]]>
Sat, 18 Nov 2017 10:49:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43831/zabrana-diskiminacije-vladavina-prava-i-zastita-ljudskih-prava.html
Lični asistenti kroz pilot projekat, pedagoških još uvek nema http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/41959/licni-asistenti-kroz-pilot-projekat-pedagoskih-jos-uvek-nema.html U Pančevu 32 pedagoška asistenta, koji su prošli dvodnevnu obuku pomagaće učenicima pančevačkih škola da lakše savladaju školske i socijalne nevolje i ne odustanu od školovanja. ]]>  

Proteklih dana pedagoški asistenti su završili dvodnevnu obuku i potpisali ugovore pa će se njih 32 od polovine novembra naći u 10 pančevačkih škola da pruže podršku đacima.

Projekat "Uz malu pomoć prijatelja" finansijski je podržala Evropska unija, a u obuci su pomogle kolege iz Srednje škole "23. maj" i Doma za nezbrinutu decu "Spomenak" koji već imaju iskustva iz prethodnih godina u pružanju podrške učenicima da ne odustanu od školovanja. Specijalni pedagozi iz Spomenka pružaće podršku pedagoškim asistentima tokom polugodišnje realizacije ovog projekta.

Pedagoški asistenti biće angažovani do 50 odsto radnog vremena a za svoj posao primaće naknadu od 26.000 do 27.000 dinara. Visina naknade zavisiće od broja održanih časova odnosno stepena angažovanja svakog od asistenata.

Za razliku od ličnog pratioca, pedagoški asistent  je deo je vaspitno-obrazovnog kadra i zadužen je za podršku nastavnicima u prilagođavanju sadržaja za individualizovanu nastavu. U Požarevcu ih još uvek nema.

Dok pedagoški asistent može da bude angažovan za više dece u jednoj školi, lični pratilac se imenom i prezimenom dodeljuje određenom detetu kao tehnička podrška. 

Lični pratioci koji su već angažovani u vrtićima i školama u Požarevcu. Za finansiranje usluge ličnog pratioca je odgovorna lokalna samouprava, ali finansiranje nije rešeno i za sada se obezbedjuje kroz projekte. 

Tako je lokalna samouprava u Požarevcu kroz pilot projekat sprovela uslugu ličnog pratioca, koju realizuje Udruženje “Veritas” iz Požarevca. Trodnevnu obuku za pružanje podrške deci sa smetnjama u razvoju završilo je 24 kandidata.

 

Dragana Samardžić, majka  devojčice sa Daunovim sindromom iz Požarevca čekala je na pomoć odnosno dodatnu podršku  u nastavi i konačno je dočekala ličnog pratioca. Ona kaže da je zadovoljna dodeljenim pratiocem i da je njena devojčica trenutno u fazi adaptacije.

“Zadovoljne smo našim ličnim pratiocem. Još uvek smo u fazi privikavanja i nadamo se da će to da zaživi, jer je to još uvek pilot program.  Apelujem da nastave sa tim programom i da nam ne uskrate pratioca. Nekim roditeljima, čijoj deci su dodeljeni pratioci je već mnogo lakše. Deca samostalno idu sa pratiocem, što je divno“, kaže Samardžić.  

Član mreže za inkluzivno obrazovanje na teritoriji školske uprave, Nataša Gajić kaže da se za angažovanje pedagoškog asistenta čeka izrada pravilnika o bližim kriterijumima.

 “Kada je obrazovna podrška u pitanju to su pedagoški asistenti koje mi nažalost nemamo, u Srbiji retko ko da ima pedagoške asistente, jer nije postavljen ni pravilnik o bližim kriterijumima. Inače ministarstvo prosvete treba da finansira pedagoške asistente, ali nisu napravili pravilnik. Sada je u izradi i nadamo se da će od sledeće godine krenuti i oni, pedagoški asistenti”, reklaje Nikolić Gajić za radio Boom 93.

]]>
Thu, 2 Nov 2017 12:07:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/41959/licni-asistenti-kroz-pilot-projekat-pedagoskih-jos-uvek-nema.html
Inkluzivno obrazovanje, dodatna podrška obrazovanju http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43165/inkluzivno-obrazovanje-dodatna-podrska-obrazovanju.html Generalna Skupština Ujedninjenih nacija je usvojila Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom 2006. i 30. marta 2007. su države članice mogle da je potpišu. Srbija je potpisala konvenciju u 17.decembra 2007.a ratifikovala Konvenciju 30. jula 2009. godine. ]]>

Države koje su potpisale Konvenciju su se složile sa načelima Konvencije i složile su se sa pravima osoba sa invaliditetom koja su pomenuta u Konvenciji. Ratifikacija je čin kada se država zakonski obaveže na implementaciju Konvencije. To znači da će država da uključi u svoje zakone ono šta piše u UN Konvenciji i da će ta prava da sprovede u praksi.

Načelo jednakosti i zabrana diskriminacije je zajamčena Ustavom Republike Srbije (član 21). Zakon o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom (2006) je prvi celovit antidiskriminacioni propis u zemlji, koji na sveobuhvatan način određuje pojam diskriminacije osoba sa invaliditetom, posebne oblike diskriminacije, kao i posebne slučajeve diskriminacije prema osobama sa invaliditetom u pojedinim sektorima organizovanog društvenog života.

U skladu sa Strategijom razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine i Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja definisani su glavni principi za dostizanje pravednog obrazovanja

Iako je sprovođenje inkluzivnog obrazovanja u Republici Srbijiu prethodnih nekoliko godina značajno unapređen, on i dalje sporo ide.  Primena obrazovnih zakona i inkluzivna obrazovna praksa su i dalje veomanerazvijeni. Podaci o deci sa smetnjama u razvoju u Srbiji su neažurirani i nedostupni, amikropodaci o položaju dece sa smetnjama u razvoju u obrazovnom sistemu ne postoje.Nepotpuna dodatna podrška onemogućavapraćenje nastave naročito kada su u pitanju deca sa intelektualnim i senzornim ošetećenjima.

Nastavnici u redovnim školama nisu edukovani za rad sa decom sa smetnjama urazvoju. Kada dete ide u redovnu školu, predlaže se manji broj časova i skraćivanje vremenakoje se provodi u školi.Kao razloge, navode period adaptacije, detetovu nemogućnost dapohađa nastavu, itd.Sve obrazovne ustanove vide asistenciju za učenika (lični pratilac ili asistent) kao najvažnijipreduslov za boravak deteta u vrtiću/školi. Ako asistencija nije obezbeđana, deca ne mogu bitiodbijena od upisa, jer je protiv zakona, ali se suptilno sugeriše da se dete upiše u nekuspecijalnu školu. Interresorna komisija na opštinskom nivou nadležna je za mišljenje ododatnoj obrazovnoj, zdravstvenoj i socijalnog podršci učeniku, a za finansiranje usluge

ličnog pratioca je odgovorna lokalna samouprava, odnosno Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja za uslugu pedagoškog asistenta. Finansiranje usluge nije rešeno i za sada se obezbedjuje kroz projekte. Tako je lokalna samouprava u Požarevcu kroz pilot projekat sproveo uslugu ličnog pratioca koju realizuje Udruženje “Veritas” iz Požarevca. Trodnevnu obuku za pružanje podrške deci sa smetnjama u razvoju završilo je 24 kandidata.

Dragana Samardžić, majka  devojčice sa Daunovim sindromom čekala je na pomoć odnosno dodatnu podršku  u nastavi i konačno je dočekala ličnog pratioca. Ona kaže da je zadovoljna dodeljnim pratiocem i da je devojčica trenutno u fazi adaptacije sa ličnim pratiocem.

“Još uvek smo u fazi privikavanja, i nadam se da će to da zaživi, jer je to još uvek pilot program. Roditelji čijoj deci je dodeljen lični pratilac su zadovoljni, i već im je lakše, deca sada samostalno idu u školu sa ličnim pratiocem, bez roditelja”, kaže Samardžić.

Prepoznavanje roditelja kao važnog resursa u procesu planiranja i pružanje podrške detetu je još uvek ozbiljan izazov. Roditelji ne dobijaju osnovne informacije u vezi sa obrazovanjem deteta u obrazovnoj ustanovi. Kada je u pitanju uključenost u planiranje podrške za dete, umesto timskog rada, kontinuirane komunikacije i razmene informacija, roditelji učestvuju samo formalno. To tvrdi i Dragana Samardžić, koja je odlučila da svoje dete sa Daunovim sindromom upiše u redovnu nastavu i po mišljenju interesorne komisije.

“Mi nismo znali, trebali smo dobiti jaču podršku u obrazovanju za naše dete od pedagoško psihološkog tima i samog direktora. Ušli smo u nepoznato, uz data obećanja, mi od toga nismo dobili apsolutno ništa”, tvrdi Samardžić.

U prvoj godini upisa u školu donosi se individualni obrazovni,dokument kojim se reguliše i obezbeđuje prilagođavanje škole i nastave obrazovnim potrebama dece i učenika koji (iz bilo kog razloga) nisu mogli da se uklope u postojeći vaspitno-obrazovni proces ili školski program. IOP se donosi i vrednuje tromesečno a u svim narednim godinama na kraju ili početku svakog polugodišta ili radne godine.

Dragana Samardžić tvrdi da je njena devojčica tek u drugom razredu dobila IOP.

“ Dobila je IOP tek nakon što smo ga tražili. I dan danasje taj IOP sporan. U drugom razredu smo od direktora napismeno tražili da nam se uradi IOP u skladu sa njenim mogućnostima. Tad smo prvi put odreagovali kako treba, odreagovali smo pismenim putem, sve do tada smo se usmeno dogovarali i to nije imalo efekta.”

Od kada je usvojen Zakon o osnovama sistema obrazovanja, više od 15.000 nastavnika i pedagoških radnika je obučeno za inkluzivno obrazovanje u okviru programa unapređenja stručnih veština kako na srpskom, tako i na jezicima manjina. Radiša Đorđević, član nacionalne mreže podrške inkliuzivnom obrazovanju kaže da su novi načini rada i nova iskustva za nastavnike bila opterećujuća na samom početku inkluzije. Nastavnici i učitelji koji su radili u redobnim odeljenima nisu imali nikakvu pedagošku pomoć za takvu decu, nisu bili ni edukovani.

Komitet za prava osoba sa invaliditetom Ujedinjenih nacija je nakon razmatranja inicijanog izveštaja o Srbiji, koji je usvojen na zasedanju početkom 2016.godine izrazio  je zabrinutost  zbog toga što ne postoji utvrđena praksa podizanja svesti o osobama sa invaliditetom, posebno u redovnim školama, i što nema mehanizma za borbu protiv višestruko štetnih stereotipa i široko rasprostranjene diskriminacije.  Komitet je dao preporuku da se sprovede kampanja podizanja svesti, u koje bi se uključile osobe sa invaliditetom i organizacije koje ih predstavljaju, i da aktivno promoviše pozitivnu sliku o osobama sa invaliditetom usresređujući se na njihove veštine i talente. Ove kampanje bi trebalo da budu usmerene ka opštoj populaciji, javnom i privatnom sektoru, kao i ka obrazovnim institucijama, u pristupačnom formatu.

Na Okruglom stolu pod nazivom : „Strategija unapređenja položaja OSI – put do jednakosti OSI“ u organizaciji Centra za tranziciju i ljudska prava „Spektar“, uz podršku Vlade Republike Srbije - Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti smatra da je u sistemu obrazovanja doplo do pomaka i nakon preporuke, ponovljene više puta donet je pravilnik o bližim kriterijumima za prepoznavanje oblika diskriminacije od strane zaposlenog,  deteta, učenika ili trećeg lica u ustanovama obrazovanja i vaspitanja.

Ovim pravilnikom propisuju se bliži kriterijumi za prepoznavanje oblika diskriminacije u ustanovama obrazovanja i vaspitanja (u daljem tekstu: ustanova) od strane zaposlenog, deteta, učenika ili trećeg lica.

Diskriminacija i diskriminatorsko postupanje u obrazovanju i vaspitanju u smislu ovog pravilnika, je svako neopravdano pravljenje razlike ili nejednako postupanje, odnosno propuštanje (isključivanje, ograničavanje ili davanje prvenstva), u odnosu na lice ili grupe lica, kao i na članove njihovih porodica ili njima bliska lica na otvoren ili prikriven način u ustanovi kojom se neopravdano pravi razlika ili daje prvenstvo, a naročito ona kojom se:

1) ograničava ili uskraćuje pravo na predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje i vaspitanje pod jednakim uslovima,

2) otežava ili onemogućava upis lica ili grupe lica u ustanovu, usled njihovog ličnog svojstva,

3) isključuje lice ili grupa lica iz obrazovnog sistema usled njihovog ličnog svojstva,

 4) otežava ili uskrađuje mogućnost praćenja nastave i učešća u drugim obrazovnim odnosno vaspitnim, aktivnostima usled ličnog svojstva lica ili grupe lica,

 5) deca, odnosno učenici, zaposleni ili treća lica razvrstavaju po njihovom ličnom svojstvu,

 6) uskraćuju ili ne preduzimaju mere podrške koje su zakonom propisane, a po osnovu ličnog svojstva, 7) na drugi način neopravdano pravi razlika ili nejednako postupa sa decom, učenicima ili drugim licima koja učestvuju u obrazovnom i vaspitnom procesu.

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti kaže da postoji spremnost dase izradi i priručnik koji će služiti za pravilnu primenu ovog pravilnika. Janković kaže da je postignut i dogovor o organizaciji obuka za prosvetne radnike, savetnike i inspektore

Inkluzija se definiše kao proces prepoznavanja i odgovaranja na različite potrebe dece kroz povećavanje učešća u učenju, kulturnom životu i životu zajednice, kao i kroz smanjivanje isključivanja iz školovanja. Škola treba da bude otvorena za sve učenike, uz posebno usmeravanje pažnje na decu sa smetnjama u razvoju i decu iz marginalizovanih grupa. Sva deca treba da budu deo školske zajednice bez obzira na njihove snage i slabosti u pojedinim oblastima. Prava svakog deteta moraju da budu uvažena i poštovana, a na državama je da obezbede jednake uslove za svu decu da se obrazuju.

]]>
Thu, 26 Oct 2017 10:36:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/43165/inkluzivno-obrazovanje-dodatna-podrska-obrazovanju.html
Bojković: "Udruženje pruža psihosocijalnu podršku" http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/41687/bojkovic-%22udruzenje-pruza-psihosocijalnu-podrsku%22.html Analizom je utvrđeno da je 12 hiljada slepih, koliko ih ima u savezu slepih Srbije, na vreme lečeno, moglo je da dođe do izlečenja u 60% slučaja. ]]>

Savez slepih Srbije zajedno sa svojim lokalnim organizacijama i ustanovama za slepe i slabovide osobe obeležava Međunardoni dan slepih, koji se pod nazivom Dan belog štapa obeležava širom sveta kao dan za podizanje svesti javnosti o bezbednosti i samostalnosti slepih i slabovidih osoba.

Predsednik međuopštinske organizacije saveza slepih i slabovidih u Požarevcu, Božidar Bojković rekao je za Boom 93 da je ove godine akcenat na zaštiti vida. Analizom je utvrđeno da je 12 hiljada slepih koliko ih ima u savezu slepih Srbije, na vreme lečeno i reagovano, moglo je da dođe do izlečenja u  60% slučaja.

Najčešći uzroci oštećenja vida su dijabetes, katarakta, razne vrste tumora glave, saobraćajne nesreće, nedovoljna zaštita na radu, hemijska sredstva.

 

“Najvažnija je rana intervencija, te da te ljude što pre učlanimo u naše udruženje i uključimo u društveni život, naročito kada su u pitanju deca. Pomažemo i roditeljima kojima je dramatično saznanje da imaju slepo dete, ali mi dajemo psihosocijalnu podršku, kako bi im olakšali adaptaciju, rehabilitaciju, obrazovanje i zaposlenje. Posebno je važna nabavka pomagala kako bi se lakše snalazili.”, navodi Bojković.

U prostorijama saveza slepih u Požarevcu održano je predavanje o prevenciji zaštite od infarkta i šećera odnosno kako ishranom sprečiti neke od ovih bolesti. Predavanje su održali zdravstveni radnici iz Doma zdravlja, a organizovano je i merenje pritiska, šećera u krvi.

Članovi saveza slepih imali su priliku da slušaju predavanje o masaži koja je preventivna zaštita od mnogih bolesti. Predavanje je držao maser Zlatko Salihović.

Uprkos teškom i kompleksnom invaliditetu, slepi imaju značajne potencijale, naročito ako žive u pristupačnom fizičkom i prijateljskom socijalnom okruženju. Neophodna je posebna društvena podrška osobama oštećenog vida radi dostizanja ravnopravnosti i uključivanja u sve životne tokove.

Međunarodni dan slepih je, između ostalog, prilika da se ukaže na probleme sa kojima se slepe i teže slabovide osobe susreću u svakodnevnom životu.

]]>
Tue, 24 Oct 2017 12:41:00 +0100 Da se razumemo http://www.boom93.com/projekti/da-se-razumemo/41687/bojkovic-%22udruzenje-pruza-psihosocijalnu-podrsku%22.html